Είχε προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή του ξανά ο 14χρονος: Τα νεότερα στην υπόθεση και η διαμαρτυρία στη μνήμη του

Η είδηση της αυτοκτονίας ενός 14χρονου παιδιού λίγες μέρες πριν συγκλόνισε την Κύπρο.

Δυστυχώς, ο Στυλιανός ήταν θύμα μιας απαράδεκτης οικογένειας και μιας δειλής κοινωνίας.

Δεν σταματούν να προκαλούν ανατριχίλα τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τα όσα βίωνε το μικρό αγόρι.

Η υπόθεση του 15χρονου όπως είπε η κα. Ζέτα Αιμιλιανίδου άρχισε το 2007. Τόσα χρόνια δηλαδή παρακολουθείτο μια υπόθεση και δυστυχώς τόνισε φθάσαμε σε αυτό το γεγονός. «Αυτό μας θλίβει και μας προβληματίζει. Πρέπει όλους μας να προβληματίσει και το τι πρέπει να γίνει περαιτέρω», είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

«Η Αστυνομία είχε δεχθεί αρκετές καταγγελίες για βία στην οικογένεια και μάλιστα μία από αυτές είχε οδηγηθεί στο δικαστήριο με έκδοση καταδικαστικής απόφασης. Από το σπίτι κατασχέθηκε αριθμός όπλων και διαπιστώθηκε ότι ήταν εγγεγραμμένα στο όνομα της μητέρας, η οποία σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας νοσηλεύτηκε προσφάτως για προβλήματα που αντιμετώπιζε», αναφέρει σε  ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Πολίτης» που και χθες έφερε στο φως συγκλονιστικές πτυχές σε σχέση με τα όσα βίωνε το άτυχο αγόρι.

Η πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας

Ο Στυλιανός, όπως έγινε γνωστό, είχε προσπαθήσει και πριν περίπου έναν χρόνο να βάλει τέλος στη ζωή του. Σε τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση» ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, ανάφερε πως ο ανήλικος επιχείρησε ξανά πριν από ένα χρόνο να θέσει τέρμα στη ζωή του ωστόσο αυτό απετράπη μετά από παρέμβαση των εκπαιδευτικών του. «Ενήργησαν έγκαιρα, βοήθησαν το παιδί»,  σημείωσε ο κ. Πολυβίου.

Δείτε στο video όσα είπε

«Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο»

Έρευνα κατά παντός υπευθύνου διέταξε η  Υπουργός Εργασίας. Η ανεξάρτητη έρευνα την οποία θα διεξάγει η Επίτροπος Διοικήσεως εντός 2 μηνών θα καταδείξει τυχόν ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονταν μαζί με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Από το αν προκύπτουν πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα, η Επίτροπος θα αποταθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ή στον Γενικό Εισαγγελέα.

Σχετικά με την πληροφορία που είδε σήμερα το φως της επικαιρότητας από ημερήσιο Τύπο που έχει να κάνει με «άρνηση» των ΥΚΕ να δώσουν στην Αστυνομία τον φάκελο της υπόθεσης, η Υπουργός το απέρριψε και είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν έγινε κάτι παρόμοιο. Απλά ζητήθηκε η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα αν θα μπορούσε δηλαδή να δοθεί ο φάκελος, την ώρα που θα άρχιζε η ανεξάρτητη έρευνα από την Επίτροπο Διοικήσεως.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε, επίσης, μεταξύ άλλων ότι πρέπει να γίνει μια ανεξάρτητη έρευνα για όλα τα περιστατικά και τα γεγονότα που συνθέτουν αυτήν την περίπτωση.
«Υπάρχουν χιλιάδες υποθέσεις που οι ΥΚΕ κατόρθωσαν να προφυλάξουν παιδιά και οικογένειες. Όπως συγκλονίστηκε ολόκληρη η κοινωνία, έτσι έχω συγκλονιστεί κι εγώ», ανέφερε, συγκεκριμένα, η κ. Αιμιλιανίδου.

Διαμαρτυρία εις μνήμη του 14χρονου Στυλιανού

Όπως αναφέρουν σε σελίδα που δημιουργήθηκε στο Facebook με το όνομα, «Σιωπηλή Διαμαρτυρία-Θρήνος εις μνήμη του 14χρονου Στυλιανού», φορώντας μαύρα ρούχα και κρατώντας κεριά, πολίτες θα απαιτήσουν σιωπηλά τιμωρία των ενοχών και αλλαγή των νομών για προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

«Εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμέλεια, ανευθυνότητα και ανικανότητα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και των άλλων Κρατικών Υπηρεσιών, που ως αποτέλεσμα είχε το τραγικό τέλος ενός παιδιού.

  • Για να καταδικάσουμε τα κενά και τα ελλείμματα των διαδικασιών που αφήνουν απροστάτευτα ευάλωτα άτομα.
  • Για να απαιτήσουμε να γίνουν άμεσα οι ανάλογες τροποποιήσεις στη νομοθεσία, ώστε να δίνεται η ευχέρεια στους αρμόδιους λειτουργούς να δρουν χωρίς την συγκατάθεση των γονιών.
  • Εις ένδειξη συμπαράστασης προς τα θύματα ενδοικογενειακής βίας», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.