Εισβολή στη Συρία: Σοκάρουν οι εικόνες από τις πρώτες τουρκικές επιχειρήσεις – Άμαχοι τρέχουν να σωθούν

Η είδηση που απασχολεί από εχθές την παγκόσμια κοινή γνώμη είναι εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας έδωσε εντολή και τα στρατεύματά του βομβάρδισαν περιοχές της Συρίας, ενώ την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω δημοσιεύσεων στον λογαριασμό του στο Twitter.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν από εχθές το απόγευμα εικόνες από βολές πυροβολικού εναντίον στόχων που -όπως αναφέρουν- είναι θέσεις Κούρδων ανταρτών.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη διεξήγαγαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων σε βάθος 50 χλμ στη Συρία, στο Άιν Ίσα, έγινε γνωστό από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Συριακό Παρατηρητήριο: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους 8 άμαχοι

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σκοτώθηκαν εχθές κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νεότερο απολογισμό του.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.

Αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους — θέσεις κούρδων ανταρτών — διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, από την έναρξη της επιχείρησής τους στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άμαχοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τα τουρκικά πλήγματα στα σύνορα.

συρία3

«Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντέλ Ραχμάν.

Αναλυτές, μάλιστα, φοβούνται ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο και την Ελλάδα θα αυξηθούν δραματικά, αφού οι άμαχοι θα κινηθούν από τη Συρία προς την Τουρκία από εκεί με πλοιάρια σε Ελλάδα και Κύπρο.

Δείτε video από την εισβολή