Δρ. Βωνιάτης: Για να προστατευθούν τα παιδιά, πρέπει να εμβολιαστούν γονείς και εκπαιδευτικοί

Για να προστατευθούν τα παιδιά, πρέπει να εμβολιαστούν οι γονείς

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση κρουσμάτων σε δημοτικά σχολεία με ήδη δύο σε Λευκωσία και Λεμεσό να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για περιορισμό των περιστατικών.

Αυτή η έξαρση ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο δρ Μιχάλη Βωνιάτη αφού οι μαθητές στα δημοτικά σχολεία δεν είναι εμβολιασμένοι.

Όπως εξήγησε μιλώντας στη εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο δρ Βωνιάτης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχει το SafePass, γίνονται έλεγχοι αλλά και ο εμβολιασμός φαίνεται να είναι ψηλότερος σε σχέση με τη δημοτική εκπαίδευση.

Πρεπει να το παρακολουθήσουμε

«Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθηθεί. Από την άλλη όμως για να προστατευθούν τα παιδιά των δημοτικών σχολείων, θα πρέπει οι γονείς να τα προστατεύουν. Ο μόνος τρόπος είναι να είναι εμβολιασμένοι οι γονείς, όπως επίσης εμβολιασμένοι θα πρέπει αν είναι και οι εκπαιδευτικοί. Εάν έχουμε αυτό το δίχτυ προστασίας για τα παιδιά τότε μειώνεται το φαινόμενο αύξησης κρουσμάτων», είπε.

Πρόσθεσε πως «φαίνεται να υπάρχουν γονείς που δεν είναι εμβολιασμένοι. Νοσούν και μεταφέρουν τον ιό στα παιδιά και στη συνέχεια τα παιδιά στο σχολείο ή από κάποιες εκδηλώσεις».

Μετά το κλείσιμο των δύο σχολείων, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας έδωσε σαφείς οδηγίες για προσεκτική διερεύνηση των κρουσμάτων που εντοπίζονται σε σχολικές μονάδες και ζήτησε να παρακολουθείται στενά η κατάσταση στα σχολεία για να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανές αλυσίδες, έτσι ώστε να ακολουθούνται αμέσως τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς αποφυγήν διασποράς.

«Δεν είναι γυάλινοι πύργοι τα σχολεία»

Μιλώντας στη Cyprus Times η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, ανέφερε πως υπάρχει ανησυχία για το γεγονός και η ΠΟΕΔ βρίσκεται σε εγρήγορση για το ζήτημα.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους» σημείωσε.

Όπως εξήγησε η κ. Βασιλείου έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται αρκετές προσπάθειες. «Τα σχολεία δεν είναι γυάλινοι πύργοι. Πρέπει να υπάρξει προσπάθεια απ’ όλους και εντός και εκτός των σχολείων».

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ ανέφερε πως δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα, κάτι το οποίο αποτελεί στοίχημα που αφορά όλους, εκπαιδευτικούς, προσωπικό, παιδιά και γονείς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Βασιλείου σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό το ότι αυξήθηκαν οι έλεγχοι rapid test στα σχολεία, με τα συνεργεία να φτάνουν πλέον τα 120 γεγονός που επιτρέπει καλύτερο έλεγχο. «Καλύπτεται σχεδόν το ένα τρίτο» σημείωσε.

Την ίδια στιγμή τόνισε πως υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες όπως το θέμα του εξαερισμού. «Άρχισαν να πέφτουν οι θερμοκρασίες, ιδιαίτερα πρέπει να βρεθεί λύση σε μονάδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές».

Τέλος η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ επανέλαβε ότι αξιολογείται συνεχώς η κατάσταση. «Παρακολουθούμε και αν χρειαστεί θα καταθέσουμε εισηγήσεις» κατέληξε.

Πηγές: Sigmalive,  Cyprus Times

Διαβάστε επίσης:

Έκλεισαν δύο δημοτικά σχολεία σε Λευκωσία και Λεμεσό – Οδηγίες από το Υπ. Υγείας

Στην εντατική του Μακαρείου Νοσοκομείου βρέφος με οξεία βρογχιολίτιδα

Παιδίατρος: Έξαρση ιώσεων και λοιμώξεων – Πότε επιστρέφουν σχολείο τα παιδιά