Διακρίσεις Κυπρίων σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών: Συγχαρητήρια!

Σημαντικά βραβεία και διακρίσεις απέσπασαν κυπριακές ταινίες σε διεθνή φεστιβάλ.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη βράβευση της ταινίας του Κύπριου σκηνοθέτη, Σάββα Σταύρου, «Buffer Zone» στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2023.

Η ταινία συμμετείχε στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ και απέσπασε συνολικά 2 βραβεία: Το βραβείο Drama Queer και το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον νεαρό πρωταγωνιστή της ταινίας Ανδρέα Μάρκου.

Συγκεκριμένα, φέτος, στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ συμμετείχαν 2 κυπριακές παραγωγές. Το «Buffer Zone» και η «Αθαλάσσα» της Αργυρώς Νικολάου. Επίσης, ακόμη μία Κύπρια σκηνοθέτρια διακρίθηκε στο διεθνές διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ, η Μαρία Τομάζου, η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Διεθνούς Επιτροπής, για την ταινία της κινουμένου σχεδίου «The Tornado Outside».

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε επίσης η ταινία «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα», του Κύρου Παπαβασιλείου , η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Karlovy Vary 2023.

επιτυχημένη πορεία

Την επιτυχημένη πορεία της στα φεστιβάλ συνεχίζει η ταινία «ΙΜΑΝ» της Κόριννας Αβραμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη, η οποία εντός του 2023 συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Σόφια, Βηρυτό, Εκουαδόρ, Περού, Λος Άντζελες, Λονδίνο, Πολωνία, Αλεξάνδρεια και Άμστερνταμ.

Η ταινία απέσπασε αρκετά βραβεία, μεταξύ αυτών και το βραβείο καλύτερη ταινίας στο San Antonio Independent Film Festival στο Εκουαδόρ, καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας στο INCA Imperial International Film Festival στη Λίμα, (Περού), Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Los Angeles Greek film festival, (ΗΠΑ), τιμητική διάκριση καλύτερου γυναικείου ρόλου για την Stephanie Atala στο Los Angeles Greek film festival ( ΗΠΑ), καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας στο London Greek film festival (Η.Β), καλύτερου γυναικείου ρόλου για την Rita Hayek και Stephanie Atala στο London Greek film festival (Η.Β).

Την πορεία τους στα φεστιβάλ συνεχίζουν επίσης οι ταινίες: DOG της Γιάννας Αμερικάνου, καθώς επίσης η ταινία «Πολίτης Τρίτης Ηλικίας» του Μαρίνου Καρτίκκη, η οποία απέσπασε δεκάδες βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.

Το 2022, ήταν σημαντική χρονιά για την Κύπρο αφού η μειοψηφική συμπαραγωγή “Mediterranean Fever” της Maha Haj (Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος, Παλαιστίνη), απέσπασε το Βραβείο καλύτερου σεναρίου του Un Certain Regard του φεστιβάλ των Καννών.

Διαβάστε επίσης:

Η Προσχολική Εκπαίδευση θα έχει τη σημασία που της αξίζει!

Πρώιμη Αδρεναρχή: Μια μητέρα τεσσάρων κοριτσιών μοιράζεται την εμπειρία της και εξηγεί πως το χειρίστηκε

Παραδοσιακή μουσική και η σημασία της στην παιδική ηλικία