Η γλυπτική φρούτων και λαχανικών είναι η τέχνη κατά την οποία χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία και αφαιρώντας τμήματα του λαχανικού ή του φρούτου σε συγκεκριμένο σχήμα, μετατρέπουμε ένα καρπούζι, μία πιπεριά, ένα ραπανάκι, έναν ανανά, μια κολοκύθα σε έρχο τέχνης.
Το carving φρούτων και λαχανικών είναι πολύ διαδεμένο σαν τέχνη διακόσμησης στον χώρο της γαστρονομίας. To συναντάμε στην Ευρώπη και στην Ασία. Ξεκίνησε από την Κίνα κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Τανγκ 618-906 μ.Χ. Σκάλιζαν με τέτοιο τρόπο τα φρούτα και τα λαχανικά δίνοντας τους μορφές ζώων και μυθολογικών πλασμάτων, προσπαθώντας μέσω αυτών των αναπαραστάσεων να αφηγηθούν τους θρύλους και μύθους της ιστορίας τους.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Η Ιαπωνία έχει μια πλούσια παράδοση στη γλυπτική φρούτων και λαχανικών που ονομάζεται mukimono. Ο μεγάλος Κινέζος ποιητής Li Po ανέφερε σε ένα από τα έργα του ότι κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Zhong Zong, οι Ιάπωνες για να ευχαριστήσουν τους θεούς, σκάλιζαν μυθικά σχήματα σε φρούτα και λαχανικά μετά από κάθε θρίαμβο σε κάποια μάχη. Ωστόσο, η τέχνη έγινε δημοφιλής στην Ιαπωνία μόνο κατά τη διάρκεια της εποχής Edo από 1603 έως το 1867.
Η τέχνη του Mikimono και η ικανότητα κοπής περίτεχνων σχεδίων στα τρόφιμα προσφέρει αναμφισβήτητα απόλαυση στη διαδικασία του γεύματος. Στα χέρια, όμως, του Ιάπωνα καλλιτέχνη Gaku, η γλυπτική φρούτων και λαχανικών έχει απογειωθεί. Ο Gaku ολοκληρώνει το καλλιτέχνημά του μέσα σε πολύ λίγα λεπτά. Και σκαλίζει περίτεχνα μοτίβα, εμπνεόμενος συχνά από παραδοσιακά ιαπωνικά μοτίβα.
Στους επίδοξους γλύπτες τροφίμων, η συμβουλή του Gaku είναι να ασκηθούν στην μπανάνα.
Φωτογραφίες: Pinterest
Διαβάστε επίσης:
Μητέρες είναι οι άνθρωποι που θέλουν να πετύχουμε, ακόμα περισσότερο, από ό,τι εμείς
17ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας: 12 αθλητές και αθλήτριες μας βρίσκονται εκεί