Αυτός είναι ο λόγος που δεν σας ακούει το εφηβάκι σας και όχι, δεν είναι η αγένειά του

Αυτός είναι ο λόγος που δεν σας ακούει το εφηβάκι σας και όχι, δεν είναι η αγένειά του

Μπορεί να έχετε μία ιδέα γιατί το εφηβάκι σας δεν σας ακούει, αλλά εδώ έρχεται η επιστήμη να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Stanford αποκάλυψε, πως οι έφηβοι κυριολεκτικά δεν ακούν τους γονείς τους.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience, μπορεί να επανειλημμένα να λέτε στο έφηβο παιδί σας να φέρει όλα τα άπλυτα πιάτα από το δωμάτιό του, αλλά το μόνο που ακούν να είναι αυτό που τους λένε οι φίλοι τους στο τηλέφωνο.

Ποια είναι τα καλά νέα σ’ αυτό; Συμβαίνει, επειδή ο εγκέφαλος των εφήβων είναι ανεπτυγμένος με τέτοιο τρόπο για διάφορους λόγους και όχι γιατί το παιδί σας είναι αγενές. Ενώ ο εγκέφαλος των μωρών και των παιδιών έχει αναπτυχθεί ώστε να ακούει τη φωνή της μαμάς ή του φροντιστή του, περίπου στα 13 χρόνια τους αρχίζει να ακούει καινούριες φωνές και να φιλτράρει τη φωνή της μητέρας του.

Και όπως λένε οι επιστήμονες, είναι μέρος της ανάπτυξης. Τα ευρήματα της έρευνας αναφέρουν ότι αυτή η διαδικασία του φιλτραρίσματος οφείλεται σε νευροβιολογικές αλλαγές. Όταν οι έφηβοι μοιάζουν να επαναστατούν μην ακούγοντας τους γονείς τους, είναι επειδή ακριβώς ο εγκέφαλός τους προσέχει περισσότερο ήχους που βρίσκονται εκτός σπιτιού.

Παλαιότερη μελέτη του ίδιου πανεπιστημίου είχε αποκαλύψει, ότι τα μωρά εστιάζονται στις πρώτες φωνές των ανθρώπων που τα φροντίζουν και μπορούν να αναγνωρίσουν τη φωνή της μαμάς τους με υψηλή ακρίβεια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο εγκέφαλός τους τείνει να φωτίζεται στον ήχο της φωνής της μητέρας τους.

Σε αυτή νέα μελέτη, η οποία εστιάζεται στις ηλικίες από 13 έως 16,5 ετών, οι έφηβοι έπρεπε να ακούσουν τη φωνή της μητέρας τους, γυναικών που δεν γνώριζαν και κοινότυπους ήχους του σπιτιού. Αντίθετα με τα μωρά, που οι εγκέφαλοί τους ανταποκρίνονται μόνο στη φωνή της μαμάς, οι εγκέφαλοι των εφήβων προσελκύονται περισσότερο από αυτά που λένε άγνωστοι. Αναγνωρίζουν τη φωνή της μητέρας, βέβαια, σε ποσοστό 97%, ωστόσο ενδιαφέρονται λιγότερο για όσα λέει.

Οι επιστήμονες που διεξήγαν την έρευνα εξηγούν, ότι τα παιδιά κάποια στιγμή γίνονται ανεξάρτητα και αυτό επιταχύνεται από ένα υποδηλούμενο βιολογικό σήμα. Είναι ένα σήμα που βοηθά τους εφήβους να δημιουργούν δεσμούς με τον έξω κόσμο, που τους επιτρέπει να κοινωνικοποιούνται εκτός της οικογένειάς τους.

Έτσι, λοιπόν, αν πείτε στο έφηβο παιδί σας τέσσερις φορές να μαζέψει τα σκουπίδια του και σας αγνοεί, είναι επειδή μπορεί να φιλτράρει τη φωνή σας και να ακούει κάτι άλλες σε πολύ δυνατότερη ένταση, από ό,τι τη δική σας.

Πηγή: Scary Mommy

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στη Λάρνακα: Πατέρας κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη του!

Μία αιμοδοσία στη μνήμη των μαθητών και γονέων που έφυγαν νωρίς – Δείτε πού και πότε

Πόλεμος και πανδημία «καταδικάζει» εκατοντάδες υποσιτισμένα παιδιά στην πείνα