Αυξάνεται η ηλικία εγγραφής των παιδιών στη δημοτική και προδημοτική εκπαίδευση

του Γιώργου Νεοφύτου

Μετά τη συμπλήρωση των έξι χρόνων θα μπορούν τα παιδιά να εγγραφούν στα δημοτικά. Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας, οι οποίες τίθενται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για έγκριση προνοούν υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών στην προδημοτική από την ηλικία των 4 χρόνων και 8 μηνών που είναι σήμερα σε 5 χρόνων και για την πρώτη τάξη του δημοτικού από την ηλικία των 5 ετών και 8 μηνών που είναι σήμερα στην ηλικία των 6 ετών.

Για την προδημοτική η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από τη σχολική χρονιά 2019 – 2020, ενώ για την πρώτη τάξη του δημοτικού θα ισχύσει από τη σχολική χρονιά 2020-2021 και η αύξηση του ορίου ηλικίας θα γίνει σταδιακά για τις επόμενες σχολικές χρονιές αντίστοιχα. Η ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας είναι η 31η Αυγούστου.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε στην Κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας τεκμηριώθηκε με επιστημονικό τρόπο πως ανάλογα με το τετράμηνο που γεννήθηκαν τα παιδιά, έχουν μαθησιακά αποτελέσματα. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο παρουσιάζουν τα λιγότερα μαθησιακά προβλήματα, το μεσαίο τετράμηνο κάπως περισσότερα, ενώ τα παιδιά του πρώτου τετραμήνου παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα μαθησιακά προβλήματα.