Απολογισμός Παγκοσμίου: Έξι υπέροχες κυπριακές παρουσίες!

Με μια συγκινητική ανακοίνωση η ΚΟΕΑΣ  ευχαρίστησε τους αθλητές μας για τη συμμετοχής τους στο το 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Διαβάστε την.

«Από το βράδυ της Κυριακής, 27 Αυγούστου 2023, το 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ανήκει στην ιστορία. Σε εννέα φανταστικές ημέρες  (19-27/8), «παρέλασαν» στο «Εθνικό Κέντρο Στίβου» της Βουδαπέστης οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες στον κόσμο, παρουσιάζοντας εξαιρετικό θέαμα σε θεατές και τηλεθεατές. Ανάμεσα στους 2.100 αθλητές και αθλήτριες από 195 χώρες που έλαβαν μέρος στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ήταν και έξι (6) δικά μας παιδιά, τα οποία είχαν υπέροχη παρουσία, πέτυχαν ως επί το πλείστο τους στόχους τους και άφησαν υποσχέσεις για το μέλλον. Ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες κυπριακές παρουσίες σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με μία συμμετοχή σε τελικό, τρεις  προκρίσεις στα ημιτελικά και δύο καλές εμφανίσεις στα προκριματικά.

Η Ελένα Κουλιτσένκο, στην πρώτη παρουσία της σε Παγκόσμιο, στην πρώτη χρονιά που εκπροσωπεί διεθνώς την ΚΟΕΑΣ, έκανε θα λέγαμε την υπέρβαση, με την πρόκρισή της στον τελικό του άλματος σε ύψος. Μία ψύχραιμη αθλήτρια, με σπουδαίο ταλέντο, που δεν «τρέμουν τα γόνατά της» έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες σε κάποιο ύψος, μία μαχήτρια στα 21 της μόλις χρόνια, κατάφερε να υπερβεί το 1,92μ. στα προκριματικά στην τρίτη προσπάθειά της, καταγράφοντας ατομική επίδοση στον ανοικτό στίβο (ισοφάρισε την επίδοση στον κλειστό) και να εξασφαλίζει την πρόκρισή της στον τελικό. Στον τελικό, πέρασε με την τρίτη το 1,90μ., αποτυγχάνοντας τρεις φορές στο 1,94μ., ύψος που έδειξε πως δεν το είχε φέτος, όμως αναμένεται στη νέα χρονιά να το υπερβεί. Με το 1,90μ. η αθλήτρια του Τζέιμς Τόμας κατέλαβε τη 13η θέση στο ύψος από 15 διαγωνιζόμενες, που αποτελεί τεράστια επιτυχία για την ίδια και την Κύπρο. Για την Κύπρο ήταν μόλις ο 10ος τελικός στα 16 Παγκόσμια Πρωταθλήματα που λάβαμε μέρος και ο δεύτερος από γυναίκα αθλήτρια, μετά τη φανταστική Ελένη Αρτυματά το 2009, στα 200μ.

Ο Μίλαν Τράικοβιτς ανήκει στην ελίτ των αθλητών των 110μ. με εμπόδια με… πολλές αποδείξεις τα τελευταία χρόνια. Ο αθλητής του Αντώνη Γιαννουλάκη βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση στη Βουδαπέστη και το έδειξε και στις δύο κούρσες που έκανε. Πέρασε άνετα από τον πρώτο γύρο με 13.33, χρόνο τον οποίο επανέλαβε και στις ημιτελικές σειρές, μόνο που αυτήν τη φορά δεν ήταν ικανός να τον φέρει στον τελικό. Κι ο λόγος είναι πως χτύπησε τα 4ο-5ο και 6ο εμπόδια, που του έκοψαν τον ρυθμό και τον κατέταξαν τελικά στη 12η θέση, την υψηλότερη που έλαβε Κύπριος αθλητής στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Τράικοβιτς, αν είχε καθαρά περάσματα, θα βρισκόταν στον τελικό και ίσως με νέο παγκύπριο ρεκόρ, αφού η 8η θέση έκλεισε στα 13.25, όσο είναι και το δικό του παγκύπριο ρεκόρ. Ο Μίλαν Τράικοβιτς, στην 4η παρουσία του σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έκανε και πάλι το καθήκον του, τρέχοντας καταπληκτικά και παρά τα κάποια τεχνικά λάθη ήταν ο 12ος κορυφαίος αθλητής στον κόσμο!!! Κι επειδή το 2023 είναι προολυμπιακή χρονιά, ο πρωταθλητής μας έβαλε πολύ γερές βάσεις για να είναι του χρόνου στο Παρίσι με περισσότερες απαιτήσεις. Γενικά σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ο Τράικοβιτς έχει έναν τελικό (8η θέση 2019) και τρεις ημιτελικούς.

Σε άλλο επίπεδο έχει ανέβει πια η Ολίβια Φωτοπούλου, ιδιαίτερα στα 200μ. Η αθλήτρια του Κώστα Βογιατζάκη είχε καταπληκτική παρουσία στη Βουδαπέστη, καταγράφοντας νέα ατομική επίδοση στον πρώτο γύρο με 22.65, τέσσερα εκατοστά μόλις μακριά από το παγκύπριο ρεκόρ της Ελένης Αρτυματά (22.61)! Είναι πολύ σημαντικό για τη Φωτοπούλου το ότι κοίταξε στα μάτια τις σπουδαίες και εντυπωσιακά γρήγορες συναθλήτριές της και πέρασε στα ημιτελικά με το μεγάλο Q (απευθείας δηλαδή), χωρίς να περιμένει χρόνους. Στα ημιτελικά έκανε άλλη μία πολύ καλή κούρσα, τερματίζοντας σε 22.73, καταλαμβάνοντας συνολικά την 15η θέση στον κόσμο!!! Αποτέλεσμα εντυπωσιακό, στο οποίο αναμένεται να «χτίσει» για τη νέα χρονιά, με βασικό στόχο τη διάκριση στους Ολυμπιακούς του Παρισιού. Η πρώτη κούρσα στο Παγκόσμιο για την Ολίβια Φωτοπούλου ήταν τα 100μ., στα οποία δεν ήταν τόσο γρήγορη (11.38, 34η), αφού την επηρέασε και η απουσία από αγώνες για τρεις εβδομάδες. Όμως, πήρε τη σημαντική πρώτη γεύση από το εντυπωσιακό ταρτάν του «Εθνικού Κέντρου Στίβου» της Βουδαπέστης, που τη βοήθησε για το 200άρι.

Άλλη μία αθλήτριά μας η οποία έχει ανέβει επίπεδο τα τελευταία χρόνια και περιμένει τη δικιά της στιγμή διάκρισης, είναι η Ναταλία Χριστοφή. Σταθερότατη σε αρκετά γρήγορους χρόνους στα 100μ. με εμπόδια, πέρασε και αυτή απευθείας στα ημιτελικά από τον πρώτο γύρο (12.90), κάνοντας  πολύ καλή και καθαρή κούρσα, δείχνοντας έτοιμη για το βήμα παραπάνω. Δυστυχώς, στον ημιτελικό χτύπησε δυνατά στο 10ο και τελευταίο εμπόδιο, είχε άσχημη πτώση, όμως το σημαντικό είναι πως κατάφερε να τερματίσει, με το 13.15 να μην αντιπροσωπεύει το σπουδαίο ταλέντο της. Χωρίς την άτυχη στιγμή της, θα μπορούσε κάλλιστα να βρισκόταν στις 16 κορυφαίες του κόσμου στα 100μ. με εμπόδια, όχι πως η 23η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν είναι καλή. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο σε έναν μεγάλο αγώνα η αθλήτρια του Αλέξανδρου Σταυρίδη, είναι να έχει και λίγο την τύχη με το μέρος της, η οποία τελευταία τής έχει γυρίσει την πλάτη. Ελπίζουμε ότι στο 2024, στο οποίο υπάρχει Παγκόσμιο Κλειστού και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στα οποία έχει ήδη εξασφαλισμένη συμμετοχή, αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Ναταλία Χριστοφή θα συνεχίσει να είναι γρήγορη, αλλά θα έχει και λίγη τύχη, καθώς είναι σε θέση να φτάσει στις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας της.

Ο απόλυτος ρέκορντμαν συμμετοχών σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, είναι από το φετινό ο Απόστολος Παρέλλης, ο οποίος έφτασε στις 6 συνεχόμενες παρουσίες, σε 11 συναπτά έτη!!! Ο κορυφαίος ρίπτης μας όλων των εποχών πήγε «λαβωμένος» στη Βουδαπέστη, προερχόμενος από σημαντικό τραυματισμό στους ραχιαίους μύες και στα πλευρά, που τον κράτησαν εκτός προπονήσεων και αγώνων για αρκετά μεγάλο διάστημα. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε, ο αθλητής του Κώστα Σταθελάκου κατάφερε στη Βουδαπέστη να καταγράψει την καλύτερη φετινή του επίδοση (62,10μ.), κατακτώντας την 24η θέση στα προκριματικά της δισκοβολίας. Θυμίζουμε ότι ο Παρέλλης, εκτός του ότι είναι ο κάτοχος των ρεκόρ συμμετοχών σε Παγκόσμιο, έχει μαζί με τον Κυριάκο Ιωάννου και το ρεκόρ συμμετοχών σε τελικό Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, που είναι τρεις (3), έχοντας και τα κορυφαία πλασαρίσματα μετά τα μετάλλια του Ιωάννου στο ύψος (αργυρό 2009, χάλκινο 2007), κατακτώντας την 5η θέση το 2019 και την 6η το 2015!!!

Μόνο κερδισμένος βγήκε από την πρώτη παρουσία του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης. Στην πρώτη αυτή εμπειρία του στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός στίβου, μετά τους Ολυμπιακούς, ο αθλητής του Κωνσταντίνου Σταθελάκου έριξε στα 71,63μ., καταλαμβάνοντας την 27η θέση στα προκριματικά της σφυροβολίας. Η δεύτερη συνεχόμενη παρουσία του σε σημαντική διοργάνωση, μετά το Ευρωπαϊκό του Μονάχου το 2022, δείχνει και για τον Πουρσανίδη την άνοδό του στην παγκόσμια σφυροβολία και από τον ίδιο θα εξαρτηθεί η παραμονή του εκεί. Μπορεί στη χρονιά να μην ήρθε η μεγάλη βολή που προσδοκούσε, όμως έκανε τις διαπιστώσεις του, έζησε προκριματικό γύρο δίπλα στους κορυφαίους του κόσμου, και μόνο από τον ίδιο εξαρτάται η αξιοποίηση αυτών των εμπειριών για να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα.

* Προτού περάσουμε στον επίλογό μας, να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης, επισκεπτόταν καθημερινά το ξενοδοχείο όπου διέμενε η κυπριακή αποστολή, μιλούσε με τους αθλητές – αθλήτριές μας και τους προπονητές τους και ήταν γενικά κοντά στην ομάδα.

* Αρχηγός της κυπριακής αποστολής στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, ήταν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΕΑΣ, Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά ως συνδετικός κρίκος της ομάδας μας με την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Και όχι μόνο, αφού βρισκόταν συνεχώς κοντά σε όλους, έτοιμος να λύσει οποιαδήποτε απορία ή να μεριμνήσει για οτιδήποτε χρειαζόταν ο οποιοσδήποτε ανά πάσα στιγμή. Τον ευχαριστούμε για όλα.

* Την κυπριακή αποστολή επισκέφτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/8) ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουγγαρία, Όμηρος Μαυρομμάτης, συνομιλώντας με τον αρχηγό της αποστολής και κάποια παιδιά.

Μπράβο σε όλους!

Εν κατακλείδι, και τα έξι παιδιά που εκπροσώπησαν τον κυπριακό στίβο  στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης αξίζουν συγχαρητηρίων για την προσπάθειά τους και το χειροκρότημά μας γι’ αυτά που κατάφεραν. Με τις εμφανίσεις τους απέδειξαν πως γίνεται αρκετά καλή δουλειά στον στίβο και στο επίπεδο κορυφής και μόνο ευοίωνο προβλέπεται το μέλλον, αν αναλογιστούμε και τις επιδόσεις κάποιων άλλων αθλητών και αθλητριών μας, οι οποίοι έχουν το ταλέντο, τα προσόντα και τις προδιαγραφές για να λάβουν μέρος στις μεγάλες διοργανώσεις του 2024. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους προπονητές των παιδιών που μας εκπροσώπησαν στη Βουδαπέστη, γιατί κατάφεραν να φτάσουν τους αθλητές τους σε τόσο υψηλό επίπεδο, να καταγράψουν σημαντικές επιδόσεις και να είναι ανταγωνιστικοί με τους κορυφαίους του κόσμου… Η Βουδαπέστη άφησε ένα χαμόγελο στα χείλη όλων μας, το οποίο με λίγη τύχη θα μπορούσε να ήταν πιο πλατύ, αφήνοντάς μας με την ικανοποίηση της αξιοπρεπέστατης παρουσίας, με μία συμμετοχή σε τελικό (13η θέση), με μία 12η θέση, μία 15η θέση, μία 23η θέση, με συμμετοχή σε τρεις ημιτελικούς στα δρομικά αγωνίσματα και με μία 24η και μία 27η θέση στα προκριματικά των ρίψεων.

  • Ο στίβος έχει ένδοξο παρελθόν, παρόν και μέλλον και αυτό οφείλεται στη συνολική ομαδική δουλειά, που αρχίζει από τους Γυμναστικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία, τον θεσμικό χορηγό μας τον ΚΟΑ, τον διαχρονικό χορηγό μας την ΟΠΑΠ Κύπρου, αλλά αυτοί που κάνουν την πιο δύσκολη και σημαντική δουλειά και τους χειροκροτούμε ξανά, είναι οι αθλητές, οι αθλήτριές μας και οι προπονητές – προπονήτριές τους! Μπράβο σε όλους!».

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ελένα Κουλιτσένκο (ύψος) – α΄ γύρος               1,92μ. pb       8/34

ΤΕΛΙΚΟΣ                                                              1,90μ.             13/15

Μίλαν Τράικοβιτς (100μ. εμπόδια) – α΄ γύρος  13.33              7/45

Ημιτελικά                                                              13.33              12/25

Ολίβια Φωτοπούλου (200μ.) – α΄ γύρος            22.65 pb        15/44

Ημιτελικά                                                              22.73              15/24

Ναταλία Χριστοφή (100μ. εμπόδια) – α΄ γύρος 12.90              21/43

Ημιτελικά                                                              13.15              23/24

Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) – προκρ.   62,10μ.           24/35

Αλέξανδρος Πουρσανίδης (σφυροβολία) – πρ. 71,63μ.           27/35

Ολίβια Φωτοπούλου (100μ.) – α΄ γύρος            11.38              34/56