«Από τις μεγαλύτερες αποδείξεις της αγάπης σου για το παιδί σου είναι να παραδίνεσαι στη γρίπη του γνωρίζοντας ότι θα κολλήσεις κι εσύ»

"Από τις μεγαλύτερες αποδείξεις της αγάπης σου για το παιδί σου είναι να παραδίνεσαι στην γρίπη του γνωρίζοντας ότι θα κολλήσεις κι εσύ"

“Μία από τις μεγαλύτερες αποδείξεις της αγάπης σου για το παιδί σου -ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που θα βιώσεις ως γονέας- είναι το να παραδίνεσαι στην αδυσώπητη ασθένεια του παιδιού σου, γνωρίζοντας συνειδητά ότι θα κολλήσεις κι εσύ.

Είναι, βέβαια, αυτονόητο: Έχουμε την ευθύνη να αγαπάμε και να φροντίζουμε τα παιδιά μας άνευ όρων. Αλλά νομίζω, ότι το κάνουμε με τόσο ευγενή και ενστικτώδη τρόπο, ώστε πολύ συχνά δεν αναγνωρίζεται.

Όπως το άγριο στομαχικό μικρόβιο που ετοιμάζεται να μου επιτεθεί καθώς φροντίζω την κόρη μου αυτή τη στιγμή -κάνω τα πάντα για να ανακουφίσω τη δυσφορία που νιώθει, με όλο μου το νοιάξιμο, ανησυχώντας βέβαια και για τον εαυτό μου.

Δεν υπάρχει τίποτα που να θέλω να αποφύγω περισσότερο αυτή τη στιγμή στη ζωή μου από τη γαστρεντερίτιδα, αλλά χωρίς τον παραμικρό δισταγμό περνώ το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου κρατώντας αγκαλιά το παιδί μου, για όσο το έχει ανάγκη.

Είναι αυτή η ακλόνητη αγάπη που έχουμε για τα παιδιά μας, η οποία μας κάνει απίστευτα ανθεκτικούς, ακόμα κι όταν θέλουμε να εγκαταλείψουμε.

Είναι αυτή η ανιδιοτελής θυσία που αποτελεί τον πυρήνα της γονεϊκότητας: Υπάρχουμε για να τους προσφέρουμε ανακούφιση με τέτοιο θάρρος που δεν θα το ξεχάσουν ποτέ.

Κι αν περνάτε κι εσείς μια αντίστοιχη φάση αυτές τις μέρες, αν η μία ίωση διαδέχεται την άλλη στο σπίτι σας, θέλω να ξέρετε πως σας βλέπω.

Είμαι καθισμένη στο πάτωμα του μπάνιου μαζί σας, κρατώντας αγκαλιά ένα παιδί που μόλις έκανε εμετό.

Ακυρώνω κι εγώ ό,τι είχα προγραμματίσετε γι’αυτές τις μέρες και αφήνω πολλές υποχρεώσεις πίσω.

Είμαι ξύπνια σχεδόν όλο το βράδυ, κάθε βράδυ, ενώ προσεύχομαι για λίγο παραπάνω ύπνο προκειμένου να μπορέσω να βγάλω και την επόμενη μέρα πριν καταρρεύσω.

Όμως τη βγάζουμε -πάντα καταφέρνουμε να τη βγάλουμε. Γιατί είμαστε ανθεκτικοί. Και είμαστε φτιαγμένοι γι’αυτό!”

Γράφει η Natasha Mills, μαμά τριών μικρών παιδιών και blogger

Διαβάστε ακόμα:

Τι πρέπει να σκεφτεί ο γονιός πριν επιλέξει κέντρο ειδικής αγωγής για το παιδί του

«Μαμά, νιώθω ότι πεθαίνω»: Η τραγική ιστορία 5χρονης που πέθανε από στρεπτόκοκκο

O Φίλιππος παλεύει για τρίτη φορά με τη λευχαιμία: «Να μπορέσω να αγκαλιάσω ξανά τον γιο μου»