Απεργία καθηγητών: Καταδικάζει η Συνομοσπονδία Γονέων – Επικροτεί η ΠΣΕΜ και καλεί τους μαθητές σε αποχή

Απεργία όρισαν οι καθηγητές της ΟΕΛΜΕΚ για τις 25 Σεπτεμβρίου, την οποία καταδικάζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Κυριάκος Νικηφόρου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, «Πρωτοσέλιδο», ο κ. Νικηφόρου, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ανέφερε πως «οι ίδιοι που έχουν φέρει και έχουν συμφωνήσει με την αξιολόγηση του μαθητή και μετά από κοινή συμφωνία πήγαμε στη Βουλή για να περάσει αυτός ο κανονισμός, σήμερα έρχονται και το δαιμονοποιούν  και βρίσκουν χίλιες δικαιολογίες προσπαθούν να το μπλοκάρουν».

Ο κ. Νικηφόρου, είπε επίσης, πως «λένε πως στηρίζουν και προστατεύουν το δημόσιο σχολείο αλλά με τις πράξεις και τα έργα τους, φέρνουν το δημόσιο σχολείο σε δύσκολους δρόμους. Πραγματικά λυπάμαι και τα παιδιά, λυπάμαι και τους γονείς, αλλά θα έπρεπε να ντρέπονται και για τους ίδιους τους συναδέλφους τους, που τους οδηγούν στις απεργίες και στο να χάσουν λεφτά όταν οι ίδιοι συμφώνησαν για αυτά που ψηφίστηκαν».

Τέλος ο κ. Νικηφόρου ανέφερε πως, «είναι εξοργιστικό να κοροϊδεύουμε τον κόσμο και να παίρνουμε μέτρα. Θυμήθηκαν σήμερα ότι πρέπει να απεργήσουν; Μα ποιόν κοροϊδεύουν; Κοροϊδεύουν τον κόσμο, τους μαθητές. Είναι κουραστικό αυτό που γίνεται. Αν θέλουν να κάνουν αλλαγές, να τις κάνουμε αλλά όχι άλλα να λέμε μέσα και άλλα να λέμε έξω. Νομίζω ότι η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ  θα πρέπει να το ξανασκεφτεί».

ΠΣΕΜ – Επικροτεί την απεργία και καλεί τους μαθητές σε αποχή

Σε εγκύκλιο της προς Λύκεια, Τεχνικές Σχολές και Εξατάξια Γυμνάσια για αποχή από τα μαθήματα την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019, η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι εξέφρασε πολλές φορές την αντίθεση της «στο εγκληματικό μέτρο των εξετάσεων ανά τετράμηνο» καταθέτοντας πολλάκις τους λόγους διαφωνίας της, χωρίς να πάρει ποτέ ικανοποιητική απάντηση και προειδοποιούσε ότι δεν θα επιτρέψει να εφαρμοστούν.

«Σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει να κτυπηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το δημόσιο σχολείο. Απαιτούμε άμεσα ακύρωση της εφαρμογής των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Οι δεσμεύσεις μας απέναντι στο μαθητόκοσμο και οι συλλογικές αποφάσεις του μαθητικού κινήματος θα γίνουν πράξη. Καλούμε όλους τους μαθητές σε αποχή από τα μαθήματα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου την 3η και 4η περίοδο. Σε αυτό τον αγώνα έχουμε και τη στήριξη των καθηγητών μας που αγωνίζονται και αυτοί ενάντια στην εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο», προσθέτει.

Στήριξη στους καθηγητές

Η ΠΣΕΜ εκφράζει, παράλληλα, την αλληλεγγύη της και στηρίζει τους καθηγητές τους που θα πραγματοποιήσουν μονόωρη στάση εργασίας στις 25 Σεπτεμβρίου ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο, αλλά και για να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

«Οι εξετάσεις ανά τετράμηνο δεν θα εφαρμοστούν», σημειώνει.

Η ΠΣΕΜ αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι τα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας καθώς και η φιλοσοφία της εφαρμογής του νέου σχεδίου αξιολόγησης του μαθητή και των εξετάσεων ανά τετράμηνο, επιβεβαιώνουν όλα αυτά για τα οποία προειδοποιούσε.

«Η ύλη δεν έχει μειωθεί, ενώ ο διδακτικός χρόνος μειώνεται βάζοντας απίστευτη πίεση, τόσο στους μαθητές, όσο και στους καθηγητές. Οι καθηγητές μας θα μετατραπούν σε απλούς βαθμολογητές, καθώς δεν θα προλαβαίνουν να έχουν την απαιτούμενη επαφή με τους μαθητές για να επιλύουν τις μαθησιακές τους δυσκολίες, αλλά και για να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη. Οι μαθητές δεν θα ασχολούνται σχεδόν καθόλου με τα μη εξεταζόμενα μαθήματα δίνοντας βαρύτητα μόνο στα εξεταζόμενα, γεγονός που θα κτυπήσει ακόμη περισσότερο την έννοια της ολόπλευρης μόρφωσης», προσθέτει.

Η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι οι εξετάσεις ανά τετράμηνο με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στην αύξηση της παραπαιδείας, του άγχους και της πίεσης για τους μαθητές.

«Επιπρόσθετα το Υπουργείο Παιδείας παρόλες τις διακηρύξεις του, δεν υιοθέτησε σχεδόν καμία από τις προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων όσο αφορά το σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή, δείχνοντας ακόμα μια φορά πόση βαρύτητα δίνει στο «διάλογο»», καταλήγει.