Αναλυτικά οι αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων – Ποια η αντίδραση γονέων και εκπαιδευτικών

Από τις 14 Δεκεμβρίου ξεκινά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα Λύκεια της Κύπρου, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, από τον Υπουργό Υγείας, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Ο Υπουργός, ανέφερε ότι από την προσεχή Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, με εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα γίνεται η φοίτηση:

  • Στα δημοσία και ιδιωτικά Λύκεια
  • Στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Αυτό συνεπάγεται ότι Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, πέραν από την αναστολή των αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για άτομα κάτω των 18 η οποία παραμένει, αναστέλλεται η λειτουργία των φροντιστηρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 1.246 κρούσματα που καταγράφηκαν από την 1η Δεκεμβρίου, τα 214 αφορούν μαθητές από Προδημοτική μέχρι και Λύκειο και 17 καθηγητές. Τα κρούσματα στα σχολεία βρίσκονται σταθερά στο 18% των περιστατικών χωρίς μείωση ανά δεκαπενθήμερο.

Το σκεπτικό να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία είναι ώστε να μειωθούν οι επαφές τους και να υπάρχει χρονικό διάστημα που να επιτρέψει να αρνητικοποιηθούν μέχρι την περίοδο των εορτών.

Η αντίδραση γονέων και εκπαιδευτικών

Την υγεία των μαθητών βάζουν πάνω από όλα γονείς και εκπαιδευτικοί, όπως δήλωσε στο sigmalive o πρόεδρος της συντεχνίας των καθηγητών, Θέμης Πολυβίου.

«Σίγουρα οι επιδημιολόγοι και η Κυβέρνηση που πήραν τις αποφάσεις γνωρίζουν καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί αλλά και τα δεδομένα. Αυτό που θέλουμε είναι να αποδώσουν τα μέτρα ώστε μετά τις γιορτές να υπάρξει φυσική παρουσία των μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Προβλήματα θα υπάρξουν λόγω ελλείψεων από εξοπλισμό στα σχολεία αλλά είμαστε σίγουροι ότι οι συνάδελφοι θα αγωνιστούν και θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά», είπε ο κος Πολυβίου.

Από την άλλη οι οργανωμένοι γονείς, δια του προέδρου της Συνομοσπονδίας γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπο Διονυσίου θεωρούν ότι έπρεπε να κλείσουν και τα Γυμνάσια.

«Ήταν αναμενόμενο να κλείσουν τα σχολεία. Εμείς περιμέναμε να κλείσουν και τα Γυμνάσια γιατί υπάρχει και εκεί πρόβλημα. Αναμένουμε ότι τα προβλήματα που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα με την τηλεκπαίδευση να έχουν επιλυθεί», είπε.

Πρόσθεσε πως, ότι το να κλείσουν τα Λύκεια δυσχεραίνει την κατάσταση όσον αφορά τις εξετάσεις τετραμήνων για αυτό θα επιμένουμε στη θέση μας για αναστολή των εξετάσεων αυτή τη χρονιά.