Αναγκαίοι στη χώρα μας οι κατάλληλοι μηχανισμοί για την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

Αναγκαίοι στη χώρα μας οι κατάλληλοι μηχανισμοί για την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

Τις προτεραιότητες που αφορούν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου και τα μέλη του Εθνικού Συντονιστικού φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, ο οποίος συστάθηκε ύστερα από την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η Υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε δύο προτάσεις που αφορούν στη διεξαγωγή της πρώτης παγκύπριας έρευνας για χαρτογράφηση του προβλήματος της έμφυλης βίας σε εθνικό επίπεδο και στην παρουσίαση του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας 2018-2023, στο πλαίσιο ειδικής Διάσκεψης Τύπου.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε την αναγκαιότητα επίτευξης συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων για πληρέστερη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Έμφυλη Βία, με ιδιαίτερη εστίαση στους τομείς της πρόληψης και προστασίας των θυμάτων βίας.

Η κ. Προκοπίου σημείωσε ότι τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα φαινόμενο με διαρκώς αυξητική τάση, το οποίο θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί μέσω κατάλληλων και αποτελεσματικών μηχανισμών και δράσεων.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα, Άριστος Τσιάρτας, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί από το Φορέα μέχρι στιγμής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης, τη δρομολόγηση των ενεργειών για δημιουργία Ενιαίου Αρχείου Στατιστικών Στοιχείων Βίας σε παγκύπρια βάση και την αναθεώρηση των πρωτοκόλλων χειρισμού περιστατικών σεξουαλικής βίας κατά γυναικών που εφαρμόζονται από την Αστυνομία.

Η Επίτροπος ισότητας των φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα άμεσης δημιουργίας ενιαίας τράπεζας στατιστικών δεδομένων για καταγραφή όλων των περιστατικών βίας και κατ’ επέκταση πιο στοχευμένη και αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη προτεραιοποίησης της υλοποίησης δράσεων στον τομέα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης ειδικής εφαρμογής που επεξεργάζεται η Αστυνομία, με στόχο τη διασφάλιση άμεσης πρόσβασης των θυμάτων βίας σε υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας.

Όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι όλες οι δράσεις θα πρέπει να προωθηθούν τάχιστα, με στόχο την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας και διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ενέκρινε το Υπουργικό το πολυσυζητημένο Σύστημα Αξιολόγησης μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπών δομών

Μαντλίν ΜακΚάν: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις στο φράγμα – Σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της υπόθεσης