Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κυπριακή κοινωνία τις εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας ενός 12χρονου παιδιού από την ίδια του τη μάνα στο Γέρι της Λευκωσίας.
Η 40χρονη γυναίκα από το Καζακστάν σκότωσε το παιδί της με μαχαίρι και στη συνέχεια προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της.
Η ίδια ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη της ενώπιον των Αρχών, αλλά αφού εξετάστηκε από ψυχολόγους, κρίθηκε ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει καμία δικαστιή διαδικασία και ως εκ τούτου, παραπέμφθηκε για νοσηλεία στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας.
Ήθελε να απαλλάξει το παιδί από τους πόνους
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα είχε επίγνωση των πράξεών της και φαίνεται το έγκλημα να ήταν προμελετημένο.
Μάλιστα, ερωτηθείσα από τους ανακριτές για το κίνητρο της δολοφονίας, η 40χρονη ανέφερε ότι ήθελε να απαλλάξει τόσο το παιδί της όσο και την ίδια από τους πόνους.
Η 40χρονη αντιμετώπιζε σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας και παρακολουθείτο από διάφορους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι αναμένεται κληθούν για κατάθεση από την Αστυνομία.
Το χρονικό του εγκλήματος
Το άγριο φονικό εκτυλίχθηκε γύρω στις δύο το μεσημέρι της Πέμπτης, 29 Αυγούστου, στο διαμέρισμα της οικογένειας στο Γέρι Λευκωσίας, με το σύζυγο της παιδοκτόνου να έρχεται πρώτος αντιμέτωπος με το αποτρόπαιο έγκλημα.
Συγκεκριμένα, ο 52χρονος αστυνομικός είχε μεταβεί στην οικία του, η οποία ωστόσο ήταν κλειδωμένη και δεν μπορούσε να εισέλθει. Ο ίδιος κάλεσε την Πυροσβεστική και όταν οι πόρτες άνοιξαν, βρέθηκε αντιμέτωπος με το σοκαριστικό θέαμα.
Η μητέρα στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Στο σημείο έσπευσαν για αυτοψία οι ιατροδικαστές Σοφοκλής Σοφοκλέους και Νικόλας Χαραλάμπους.
Αντιμέτωπη με ισόβια κάθειρξη η μάνα
Οι ανακριτές της υπόθεσης λαμβάνουν καταθέσεις από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της οικογένειας, ενώ η 40χρονη, αφότου εξέλθει από το νοσοκομείο, αναμένεται να παραπεμφθεί σε δίκη και να βρεθεί αντιμέτωπη με ισόβια κάθειρξη.
Σύμφωνα με τον κ. Σιάηλο, υπεύθυνο του ΤΑΕ Λευκωσίας, η μητέρα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΤΑΕΠ στο ΓΝ Λευκωσίας με ασθενοφόρο και εισήχθη στο χειρουργείο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σιάηλος, είπε πως από τις πρώτες εξετάσεις και ανακρίσεις που έγιναν φαίνεται να εμπλέκεται η μητέρα στο θάνατο του παιδιού.
Ερωτηθείς πως προκλήθηκαν τα τραύματα στο θύμα, απάντησε ότι στη σκηνή εντοπίστηκαν διάφορα αιχμηρά αντικείμενα που φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη του αδικήματος που διερευνάται και το οποίο είναι φόνος εκ προμελέτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μητέρα αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας ενώ λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για ψυχολογικά θέματα.
Έσχατο μέτρο η υποχρεωτική νοσηλεία
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η γυναίκα, εφ’ όσον η κατάστασή της ήταν τέτοια, δεν βρισκόταν σε κάποιο κέντρο για νοσηλεία.
Η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Άννα Παραδεισιώτη ανέφερε ότι όταν ένα πρόσωπο αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας και κριθεί ότι χρήζει νοσηλείας, είναι θέμα και του ιδίου του ασθενή εάν επιθυμεί να λάβει την απαιτούμενη θεραπεία.
“Δεν μπορεί να προγνωθεί εάν δεν υπάρχει σαφής συμπτωματολογία εάν ένα άτομο θα πρέπει να μπεί σε υποχρεωτική νοσηλεία. Η υποχρεωτική νοσηλεία είναι το έσχατο μέτρο που χρησιμοποιούμε για οξέα και σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Αν πάει σε ένα ψυχίατρο κάποιος και δεν εμφανίσει μείζονα προβλήματα ψυχικής υγείας, δεν μπορεί να παραπεμφθεί σε υποχρεωτική νοσηλεία”
Ψυχολόγοι του Υπουργείο στο πλευρό γονιών και παιδιών
Στο πλευρό γονιών και παιδιών βρίσκεται η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας, μετά την οικογενειακή τραγωδία στο Γέρι.
Σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία ενημερώνει ότι ψυχολόγοι θα είναι διαθέσιμοι από τις 9.00 το πρωί στο Β` Δημοτικό Σχολείο Γερίου για όσους γονείς και παιδιά επιθυμούν να έχουν συμβουλευτική στήριξη για το θέμα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες καλούνται να τηλεφωνούν στο 22 800750.








