6 φράσεις των γονέων που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των παιδιών

Η αγάπη και ο αμοιβαίος σεβασμός είναι πολύ σημαντικές αξίες, αλλά αυτό στο οποίο βασίζεται πραγματικά η σχέση γονέα-παιδιού είναι η εμπιστοσύνη. Δείτε παρακάτω τι δεν πρέπει να πείτε εάν θέλετε το παιδί σας να σας εμπιστεύεται.

«Εάν το ξανακάνεις, την έβαψες!»

Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά πότε οι γονείς τους έχουν χάσει τον έλεγχο. Η συγκεκριμένη απειλή είναι κλασική, αλλά τόσο αόριστη που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί. Αντ’ αυτού, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια συνέπεια που μπορείτε πραγματικά να επιβάλλετε -ιδανικά κάτι που έχει σημασία για το παιδί σας και μπορεί πραγματικά να πραγματοποιηθεί. Για έναν έφηβο, αυτό μπορεί να είναι η αλλαγή του κωδικού πρόσβασης στο ασύρματο δίκτυο του σπιτιού. Συνεχίστε με την συνέπεια, ώστε να μην είναι μια κενή απειλή. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι ο γονέας τους εννοεί αυτό που λέει.

«Εάν δεν κάτσεις φρόνιμα, θα φας ξύλο!»

Αντί να εξαπολύετε απειλές προς πάσα κατεύθυνση ακόμα κι αν δεν έχετε καμία πρόθεση να τις ακολουθήσετε, είναι καλύτερο να μιλήσετε στα παιδιά σας, να ακούσετε και να εξετάσετε τη δική τους πλευρά της ιστορίας. Ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ γονέα και παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της εμπιστοσύνης. Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνο αυτό που λένε στα παιδιά τους αλλά και ο τρόπος που το λένε. Ο επιθετικός τόνος και η σωματική βία μπορούν να κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται λιγότερο πρόθυμα να εμπιστευτούν τους γονείς τους.

«Θα τα πω όλα στον δάσκαλό σου!»

Όταν οι γονείς αισθάνονται ότι η εμπιστοσύνη στα παιδιά τους κλονίζεται, αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει στη χρήση άλλων μορφών εξουσίας για να ενισχύσουν τη δική τους άσχημη θέση. Το να λέτε στο παιδί σας ότι πρόκειται να μοιραστείτε προσωπικές πληροφορίες με τον δάσκαλό τους είναι ένας τρόπος να σπάσετε το αίσθημα της εμπιστοσύνης που έχει το παιδί σε εσάς. Το σπίτι πρέπει να είναι ένα ασφαλές και ιδιωτικό μέρος για τα παιδιά. Θεωρείται εντελώς ξεχωριστό κομμάτι από το σχολείο.

«Πες στη γιαγιά τι έκανες σήμερα το πρωί…»

Μετά από ένα περιστατικό κακής συμπεριφοράς, ορισμένοι γονείς θα απαιτήσουν από το παιδί να ομολογήσει την πράξη σε κάποιον άλλο, σε μια προσπάθεια για αποθάρρυνση μελλοντικής ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Ωστόσο, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ντροπιάζουν και να βλάπτουν το παιδί τους. Ως γονείς, έχετε το ξεχωριστό προνόμιο να έχετε πάντα εξέχουσα θέση στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σας. Αυτό περιλαμβάνει την παραδοχή πολλών λαθών που αποτελούν φυσικό μέρος της ανάπτυξης και που παρέχουν τις ευκαιρίες μάθησης που απαιτούνται για να γίνει ένας σωστός ενήλικας.

«Αυτό δεν θα πονέσει καθόλου…»

Οι γονείς προσπαθούν ενστικτωδώς να ελαχιστοποιήσουν το αίσθημα του πόνου στα παιδιά τους, είτε καθησυχάζοντάς τους ότι θα επιβιώσουν μετά από μια απλή πτώση, είτε λέγοντας ότι ένα εμβόλιο -για παράδειγμα- δεν θα πονέσει καθόλου. Όταν ένας γονέας υπόσχεται σε ένα μικρό παιδί ότι ένα επικείμενο εμβόλιο είναι ανώδυνο και τελικά δεν είναι -η εμπιστοσύνη μεταξύ γονέα και παιδιού εξασθενεί. Παρόλο που οι γονείς θέλουν να διαφυλάξουν τα παιδιά τους, η απώλεια εμπιστοσύνης είναι πολύ πιο επιζήμια μακροπρόθεσμα. Αντ’ αυτού, μπορείτε να πείτε: «Αυτό θα πονέσει λιγάκι, αλλά θα είναι πολύ γρήγορο και ούτε που θα το καταλάβεις! Δεν πειράζει αν κλάψεις, θα είμαι εδώ να κρατάω το χέρι σου. Άφησε τώρα τον γιατρό να σε φροντίσει».

«Εάν πάρεις καλούς βαθμούς, θα πάμε στη Disneyland»

Οι μη ρεαλιστικές υποσχέσεις μπορούν να είναι εξίσου επιζήμιες με τις αρνητικές απειλές. Ένας γονέας μπορεί να αισθάνεται καλά τη στιγμή που παρακινεί ένα παιδί να επιτύχει έναν στόχο, αλλά οποιαδήποτε αισθήματα υπερηφάνειας θα μειωθούν εάν δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του. Εκτός αν έχει κάθε πρόθεση να τηρήσει τον λόγο του, ανεξάρτητα από το πόσο ακριβό και παράξενο είναι αυτό που υποσχέθηκε. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας με απλές ανταμοιβές που δεν είναι υλικής φύσης, όπως ο χρόνος που περνάτε μαζί, η προσωπική σας ικανοποίηση από την επίτευξη ενός στόχου και η επιβράβευση.

Πηγή: www.rd.com