Το αναμενόμενο είναι τα παιδιά να παίρνουν κιλά με σταθερό ρυθμό. Αντ ‘αυτού, οι απότομες μεταβολές στο βάρος που δεν συνοδεύονται από αντίστοιχη αύξηση στο ύψος είναι ένα γεγονός που πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς καθώς ενδεχομένως και να “κρύβεται” κάποιο ιατρικό ζήτημα πίσω από τα παραπανίσια κιλά του παιδιού.
Το Infokids.com.cy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 ιατρικές αιτίες που ενδεχομένως και να σχετίζονται άμεσα με το αυξημένο βάρος του παιδιού σας.
1. Έχει υποθυρεοειδισμό
O υποθυρεοειδισμός είναι μια συχνή ενδοκρινολογική διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει τις ορμόνες του σε επαρκή για τον οργανισμό επίπεδα . Ένα παιδί με υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσει μια σειρά από κλινικά συμπτώματα όπως κόπωση, αύξηση του σωματικού βάρους, δυσκοιλιότητα και καθυστέρηση της ανάπτυξης. Η γενετική προδιάθεση παίζει ρόλο και κάποια παιδιά κληρονομούν τη διαταραχή από τους γονείς τους.Η πλειοψηφία των παιδιών με υποθυρεοειδισμό – που λαμβάνουν συστηματικά τη φαρμακευτική τους αγωγή – μπορεί να επιτύχει φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη.
2. Έχει ευερέθιστο έντερο
Τα παιδιά που πάσχουν αποό ευερέθιστο έντερο είναι διαρκώς πρησμένα και φουσκωμένα στην περιοχή της κοιλιάς. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρουδεν είναι νόσος, είναι μία λειτουργική διαταραχή κατά την οποία το παχύ έντερο δε δουλεύει όπως θα έπρεπε. Η διάγνωση της σπαστικής κολίτιδας στα παιδιά είναι δύσκολη υπόθεση διότι περιλαμβάνει πολλές ενδοσκοπικές και ακτινολογικές εξετάσεις. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα τεστ που να διαγιγνώσκει ή να αποκλείει το ευερέθιστο έντερο, και συνεπώς απαιτείται πρώτα να αποκλεισθεί άλλη σοβαρότερη οργανική αιτία που πιθανόν να προκαλεί τα συμπτώματα στα παιδιά.
3. Έχει το Σύνδρομο Cushing
4.Έχει το σύνδρομο Prader Willi
Το σύνδρομο Prader-Willi (Ρ.W.) είναι μία νευρογενετική ανωμαλία, η οποία οφείλεται στην έλλειψη ή βλάβη ενός ή περισσοτέρων γονιδίων στο πατρικό αντίγραφο του 15q12. Τα παιδιά με σύνδρομο Prader-Willi έχουν μεγάλη ανάγκη για υστηματική παρακολούθησή, ώστε να ελέγχονται οι συνέπειες από την υπερφαγία και τις τυχόν εκρήξεις της συμπεριφοράς. Η θεραπεία που θα εξαλείψει ή θα διαχειριστεί το σύνολο των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διαταραχή, δεν υπάρχει ακόμη. Υπάρχουν, ωστόσο, διάφορες αγωγές και θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή ακόμη και στην εξάλειψη ορισμένων συμπτωμάτων.
5. Παιδικός Διαβήτης
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) τύπου 2 αποτελεί τη σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας. Η εξέλιξη της παχυσαρκίας σε ΣΔ τύπου 2 στα παιδιά ξεκινάει συνήθως με οριακά αυξημένα νηστικά σάκχαρα ή ελαττωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αρκετά χρόνια πριν εκδηλωθεί ο ΣΔ. Πρόκειται κυρίως για παιδιά που γεννήθηκαν υπέρβαρα (άνω των 4.000 γρ.) από υπέρβαρη μητέρα που παρουσίασε διαβήτη εγκυμοσύνης, ή γεννήθηκαν φυσιολογικά (κάτω από 4.000 γρ.), αλλά πήραν πολλά κιλά στην εφηβεία και έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες) με ΣΔ τύπου 2 ή/και παχυσαρκία. Οι φυσιολογικές τιμές του νηστικού σακχάρου στα παιδιά και τους ενήλικες είναι <100mg/dl και της Α1c<6%. Άτομα που έχουν τιμές σακχάρου από 100-125mg/dl θεωρούνται ότι έχουν «διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας» και, όταν υποβάλλονται σε καμπύλη σακχάρου και σε 2 ώρες μετά από τη λήψη 75 γρ. γλυκόζης έχουν τιμές σακχάρου >140mg/dl, τότε θεωρούνται ότι έχουν «διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη». Και στις δύο περιπτώσεις θεωρούμε ότι το άτομο έχει προδιαβήτη, ο οποίος, αν δεν αντιμετωπιστεί με προληπτικά μέτρα, όπως είναι η απώλεια βάρους με άσκηση και σωστή υγιεινοδιαιτητική αγωγή, θα εξελιχθεί σε ΣΔ τύπου 2.
Πώς πρέπει να διαχειριστούμε το περιττό βάρος του παιδιού μας
Δεν θα πρέπει να προτρέπουμε υπέρβαρα παιδιά ή υπέρβαρους έφηβους στην απώλεια βάρους , αλλά στο να μην αυξήσουν το βάρος. Τα παιδιά επειδή βρίσκονται στην ανάπτυξη μπορούν με την υιοθέτηση υγιεινής συμπεριφοράς(συνήθειες) όπως είναι η φυσική άσκηση και η ισσοροπημένη διατροφή να αποκτήσουν το φυσιολογικό τους βάρος. Οπότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους, οι οποίες αποτελούν ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αύξηση του βάρος.
Για παιδιά ή εφήβους που έχουν παχυσαρκία ή είναι ελλιποβαρής θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε το ιατρό σας ή κάποιο διαιτολόγο.