5 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε όλοι με το αντηλιακό

Παρά το γεγονός, ότι όλοι και όλες μας χρησιμοποιούμε αντηλιακό – θέλω να πιστεύω, ότι δεν αμελεί κάποιος αυτή την κίνηση, ειδικά το καλοκαίρι – υπάρχουν ορισμένα πράγματα με αυτό που δεν κάνουμε σωστά.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε με την εφαρμογή του;

Χρησιμοποιούμε το ίδιο με πέρυσι

Όταν πρόκειται για τα αντηλιακά, η ημερομηνία λήξης έχει μεγάλη σημασία. Τα ενεργά συστατικά στα αντηλιακά μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι η προστασία από τον ήλιο δεν θα είναι τόσο δυνατή. Επιπλέον, ένα αντηλιακό γαλάκτωμα που έχει ήδη ανοιχτεί είναι πολύ πιθανό να περιέχει μικρόβια. Διαβάστε τις προτεινόμενες συνθήκες αποθήκευσης στη συσκευασία και τοποθετήστε το αντηλιακό σε σκιερό μέρος, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του.

Χρησιμοποιούμε ελάχιστη ποσότητα

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν την απαραίτητη προστασία από τον ήλιο. Ο «χρυσός» κανόνας είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε περίπου ένα σφηνάκι γαλακτώματος και να εφαρμόζουμε ομοιόμορφα σε όλο μας το σώμα κάνοντας ελαφρύ μασάζ.

Δεν το ανανεώνουμε συχνά

Εάν στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο, χρειάζεται να ανανεώνετε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες το αντηλιακό σας. Ανάλογα βέβαια με την ποιότητα και τη σύστασή του, ίσως χρειαστεί να το κάνετε συχνότερα. Ο ιδρώτας και το κολύμπι εξασθενούν τη δράση του αντηλιακού, επομένως θα πρέπει να το ανανεώνετε κάθε μία ώρα υπό αυτές τις συνθήκες. Επίσης, χρειάζεται να περιμένετε λίγα λεπτά μέχρι να βουτήξετε ξανά στη θάλασσα.

Μένουμε μόνο στο αντηλιακό

Ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να δούμε ή να αισθανθούμε τη ζέστη, δεν σημαίνει ότι ο ήλιος δεν μπορεί να μας προκαλέσει ζημιά στο δέρμα. Οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα και να φτάσουν στο δέρμα μας, προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα. Ειδικότερα οι ακτίνες UVA, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση του δέρματος, μπορούν να φτάσουν στο δέρμα ακόμη και μέσα από πυκνή ομίχλη. Το αντηλιακό σας δεν μπορεί να μπλοκάρει 100% τις ακτίνες UVΑ του ήλιου. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό σας όπλο στη μάχη κατά της ηλιακής ακτινοβολίας. Η υπόλοιπη προστασία επιτυγχάνεται φορώντας καπέλο, γυαλιά ηλίου, προστατευτικά ρούχα και αποφεύγοντας την έκθεση στον ήλιο κατά τις επικίνδυνες ώρες 12 με 4 το απόγευμα.

Εφαρμόζουμε μόνο σε συγκεκριμένα σημεία

Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζετε σε όλα τα σημεία του σώματος, ακόμα και σε εκείνα που δεν βλέπει ο ήλιος. Θα πρέπει να καλύπτετε κι άλλες περιοχές του σώματός σας πέρα από τα χέρια, τα πόδια, το στήθος, την πλάτη και την κοιλιά. Το κεφάλι, τα αυτιά, το σημείο πίσω από τα γόνατα είναι μερικά μόνο από αυτό που συνήθως δεν λαμβάνουν επαρκή αντηλιακή προστασία. Εμείς μπορεί να τα ξεχάσουμε, ο ήλιος, όμως, ποτέ!