5 απίθανα πειράματα με θέμα το φθινόπωρο που θα μαγέψουν τα παιδιά

5 απίθανα πειράματα με θέμα το φθινόπωρο που θα μαγέψουν τα παιδιά

Το φθινόπωρο έφτασε, σιγά σιγά ο καιρός χαλάει και οι ευκαιρίες για βόλτες λιγοστεύουν. 

Αν τα παιδάκια σας βαριούνται στο σπίτι το Σαββατοκύριακο, προσπαθήστε να τα απασχολήσετε δημιουργικά. Μία καλή ιδέα είναι να κάνετε εύκολα και διασκεδαστικά πειραματάκια στο σπίτι, που μπορούν και να συνδυαστούν παράλληλα με βόλτα.

Τι εννοούμε με αυτό; Μπορείτε να πάρετε τα παιδιά σας και στη βόλτα σας να μαζέψετε φύλλα για παράδειγμα, είτε από δέντρα, είτε από αυτά που έχουν πέσει, λόγω του φθινοπώρου και να τα αξιοποιήσετε στο σπίτι για να κάνετε διάφορες φυσικές παρατηρήσεις.

Εμείς σας προτείνουμε πέντε πειράματα -όχι μόνο με φύλλα δέντρων- που θα μαγέψουν τα παιδιά, θα τους δώσουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν λειτουργίες της φύσης, αλλά και να… χορέψουν με καραμελάκια!

Πάμε λοιπόν!

Εξερευνήστε πώς το νερό ταξιδεύει μέσα στα φύλλα των δένδρων

Φύλλα, ψαλίδι, νερό, καθαρές κούπες και χρώμα ζαχαροπλαστικής είναι αυτά που χρειάζεστε για να ανακαλύετε τον τρόπο που ταξιδεύει το νερό μέσα από τα φύλλα. Βγείτε έξω, ευχαριστηθείτε τον φυσικό, φθινοπωρινό αέρα και πάρτε μερικά φύλλα μαζί σας, αλλά διασφαλίστε ότι έχουν τα κοτσανάκια τους.

Στο σπίτι κόψτε πρσεκτικά τα κοτσάνια και βάλτε το κάθε φύλλο σε μία κούπα νερό. Προσθέστε λίγες σταγόνες χρώματος από αυτά που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική (υπάρχουν στο σούπερ μάρκετ) και βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά σκούρο για να μπορέσετε να το δείτε μέσα από τα φύλλα.

Θα πρέπει να περιμένετε τρεις ημέρες μέχρι να δείτε ολοκληρωτικά τα αποτελέσματα, αλλά ενθαρρύνετε το παιδί σας να μην σταματά καθημερινά να παρατηρεί την πορεία του νερού.

Εξερευνήστε το χρώμα των φύλλων και τη χλωροφύλλη

Διδάξτε στα παιδιά σας για το ρόλο της χλωροφύλλης στην αλλαγή του χρώματος των φύλλων το φθινόπωρο. Θα χρειαστείτε μία κατσαρόλα με νερό, γυάλινα δοχεία με καπάκι και οινόπνευμα για εντριβές.

Αν συγκεντρώσετε αυτά πρώτα, στη συνέχεια πείτε στα παιδιά σας να σας βοηθήσουν να μαζέψετε πεσμένα φύλλα. Προσπαθήστε να μαζέψετε διάφορα χρώματα, άλλα πιο κίτρινα, ή μισοκιτρινισμένα, πιο πορτοκαλί ή πιο κόκκινα.

Γενικότερα ό,τι βρείτε για να δείτε όσο περισσότερα αποτελέσματα μπορείτε στο πείραμά σας.

Μετά στο σπίτι, βάλτε το νερό να βράσει και ρίξτε μέσα τα φύλλα. Αφήστε τα να μουλιάσουν στο νερό για πέντε λεπτά. Ενώ περιμένετε, γεμίστε τα βαζάκια με το οινόπνευμα και βάλτε ένα φύλλο στο κάθε βαζάκι (επιλογή σας ο αριθμός, ανάλογα με τα φύλλα). Κατά τη διάρκεια της μέρας παρατηρήστει πώς αλλάζει το χρώμα των φύλλων μέσα στο οινόπνευμα, καθώς φεύγει η χλωροφύλλη.

Χορέψτε με ζελεδένια σκουληκακια

Όλοι έχουμε δει και φάει αυτά τα λαχταριστά καραμελάκια, ζελεδάκια που μοιάζουν με σκουληκάκια. Σε ένα καθαρό βαζάκι, βάλτε τρεις κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και μία κούπα ζεστό νερό.

Ρίξτε μέσα τρία – τέσσερα τέτοια καραμελάκια και αφήστε τα να μείνουν 15 λεπτά μέσα.

Ενώ μουλιάζουν, γεμίστε με ξύδι ένα άλλο, καθαρό βαζάκι. Όταν περάσουν τα 15 λεπτά, βγάλτε τα από το νερό με ένα πηρούνι και βάλτε τα στο ξύδι. Τότε θα αρχίσουν να πετάγονται μπουρμπουλήθρες και τα μικρά σκουληκάκια θα ανέβουν στην επιφάνεια και θα αρχίσουν τον… χορό!

Προβλέψτε τον καιρό με κουκουνάρια

Την επόμενη φορά που θα πάτε βόλτα και θα συναντήσετε πεσμένα κουκουνάρια, αφήστε τα παιδιά να πάρουν μερικά μαζί τους στο σπίτι. Έτσι, μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους να γίνουν οι μετεωρολόγοι του μέλλοντος και να φτιάξουν έναν μετεωρολογικό σταθμό με αυτά. Τοποθετήστε στη σειρά τα κουκουνάρια μπροστά σε ένα παράθυρο μέσα στο σπίτι και παρατηρήστε τα. Αυτά θα ανοίγουν ή θα κλείνουν, αναλόγως με την υγρασία στον αέρα.

Όταν ένα κουκουνάρι είναι ανοιχτό, σημαίνει ότι ο καιρός είναι ξηρός. Αν κλείνει, η υγρασία αυξάνεται και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βροχής. Πείτε στα παιδιά σας κάθε πρωί να βλέπουν πώς είναι τα κουκουνάρια και ρωτήστε τα τι καιρό προβλέπουν ότι θα κάνει μέσα στη μέρα… Θα ενθουσιαστούν όταν δουν ότι η πρόβλεψή τους βγήκε αληθινή!

Μάθετε πώς αναπνέουν τα φύλλα

Διασκεδάστε τα παιδιά σας δείχνοντάς τους πώς αναπνεύουν τα φύλλα απλά και μόνο με ένα μπολ νερό και ένα φύλλο. Πάρτε ένα ζωντανό φύλλο απευθείας από ένα δέντρο και βάλτε το μέσα σε ένα καθαρό μπολ με χλιαρό νερό. Βοηθά να βάλετε μία πετρούλα μέσα ώστε να κρατήσει στον πάτο το φύλλο. Μετά από μερικές ώρες θα δείτε φυσαλίδες στην επιφάνεια του φύλου.

Ακριβώς, όπως το παιδί κάνει μπουρμπουλήθρες, όταν φυσά νερό υποβρυχίως, το φύλλο επείσης ξεφορτώνεται ό,τι δεν χρειάζεται πια. Στην περίπτωση της αναπνοής του παιδιού απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα, ενώ το φύλλο οξυγόνο. Και οι δύο, όμως, οργανισμοί συμμετέχουν στην δική τους διαδικασία αναπνοής. Το παιδί σας θα εκπλαγεί που μαθαίνει ότι μοιράζεται κάτι κοινό με ένα απλό φυλλαράκι

Με… ιδέες από το moms.com

Διαβάστε επίσης:

10 φθινοπωρινές καταστασκευές για να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά στο σπίτι

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας το φθινόπωρο και πώς μπορούμε να τα «σώσουμε»