28η Οκτωβρίου: Με SafePass δοξολογίες και παρελάσεις

Με δοξολογίες και παρελάσεις ο κυπριακός ελληνισμός τιμά σήμερα την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου όπως ο απανταχού ελληνισμός – Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Λευκωσία – Παρελάσεις και στις άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου – Με το Safe Pass ανά χείρας

Η επέτειος του «Όχι» αναφέρεται στην άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης ήταν η είσοδος της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Όπως ανακοινώθηκε, πανηγυρική Δοξολογία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, στις 10 το πρωί, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου, του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, Πρόδρομου Προδρόμου και της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου Νιόβης Παρισινού. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η μαθητικη  παρελαση

Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί μαθητική παρέλαση, μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία. Τον χαιρετισμό της θα δεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον ΥΠΠΑΝ, Πρόδρομο Προδρόμου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου και άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

Με SafePass οι παρελάσεις

Ένεκα της πανδημίας, οι μαθητές/μαθήτριες και φοιτητές/φοιτήτριες που θα συμμετέχουν θα πρέπει να διαθέτουν Υγειονομικό Πιστοποιητικό (SafePass), όπως αυτό που ισχύει στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων θα περιοριστεί περίπου στο ήμισυ σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας, στη βάση οδηγιών που έχουν δοθεί στα σχολεία.

Το κοινό που θα παρακολουθήσει τις παρελάσεις θα πρέπει να διαθέτει Υγειονομικό Πιστοποιητικό (SafePass) όπως αυτό που προβλέπεται στο ισχύον Διάταγμα.

Με λόγια του Καζαντζάκη το μήνυμα Αναστασιάδη

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής ανάρτησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “«Tι θα πει λεύτερος; Αυτός που δεν φοβάται το θάνατο». Η 28η Οκτωβρίου συμβολίζει για τον Ελληνισμό την θυσία για την ελευθερία. Στα λόγια του Καζαντζάκη η απαράγραπτη αξία κάθε αγώνα για την πατρίδα. Χρόνια Πολλά!“.

Διαβάστε επίσης:

To ημερολόγιο της 28ης Οκτωβρίου: Το έπος του ’40 μέσα από το σημειωματάριο ενός ήρωα

28η Οκτωβρίου: 4 διαχρονικά παιδικά βιβλία για το έπος του 1940

Με το κεφάλι ψηλά: Αυτός ο μαθητής θα κάνει μόνος παρέλαση την 28η Οκτωβρίου