1η Οκτωβρίου: Η Κύπρος γιορτάζει την Ανεξαρτησία της – Ποια όμως ήταν η πρώτη παρέλαση (βίντεο)

1η Οκτωβρίου 1960: Η Κύπρος γιορτάζει την Ανεξαρτησία της

Την 61η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της γιορτάζει σήμερα η Κύπρος.

Η μέρα αυτή σηματοδοτεί την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας μας, μετά τον αγώνα ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες, την περίοδο 1955-1959.

Κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50, λοιπόν, η Κύπρος είχε εμπλακεί σε έναν παρατεταμένο και, συχνά, βίαιο αγώνα για να αποκτήσει ανεξαρτησία από την Βρετανία.

Τον Ιανουάριο του 1959, μια συμφωνία υπογράφτηκε στην Ζυρίχη ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Βρετανία και την Κύπρο. Αυτή η συμφωνία προσαρμόστηκε και άρχισε να ισχύει την 1η Οκτωβρίου 1960 – εξ’ ου και η ημερομηνία όπου γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Οι Συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου

Οι περιβόητες συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου αποτελούν τη βάση στην οποία τοποθετήθηκε το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι συνθήκε αυτές απέκλειαν ενδεχόμενο ένωσης με την Ελλάδα αλλά και τη διχοτόμηση του νησιού.

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία συνυπογράφηκαν οι συνθήκες αυτές καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο. Οι συνθήκες ήρθαν ως αποτέλεσμα του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959, στον οποίο οι Ελληνοκύπριοι πολεμούσαν για ένωση με την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα υπήρχε ανοικτή διαμάχη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι Τ/κ διαφωνούσαν σφόδρα σε ενδεχόμενη ένωση με την Ελλάδα και απειλούσαν με διχοτόμηση.

Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και πρώτος αντιπρόεδρος ο Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ.

Οι συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράφηκαν στις 11 και 19 Φεβρουαρίου του 1959 αντίστοιχα, μετά από πενταμερείς διασκέψεις, από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, την Τουρκία καθώς και από τους δυο ηγέτες, Ε/κ και Τ/κ Κοινότητας, τότε.

Αυτή ήταν και η πρώτη φορά όπου η Τουρκία είχε πετύχει την αναβάθμιση της μειονότητας των Τ/κ σε κοινότητα και τη στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο.

Εκτός από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου υπεγράφησαν επίσης οι συνθήκες  Εγγυήσεως (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), Συμμαχίας και Εγκαθίδρυσης. Με βάση τη συνθήκη Εγκαθίδρυσης, η Βρετανία θα διατηρούσε κυρίαρχες βάσεις στο νησί.

Η σημαία της Κύπρου

Κατά τους πρώτους μήνες του 1960, σχεδιάστηκε η Κυπριακή σημαία, αφού το σχέδιο έγινε αποδεκτό από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο.

Η σημαία της Κύπρου προέκυψε μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί τότε ήταν:

  • στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος
  • να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Το σχέδιο που κέρδισε το διαγωνισμό ήταν του Τουρκοκύπριου ζωγράφου Ισμέτ Γκιουνέι.

Στη σημαία προβάλλεται το σχήμα της Κύπρου με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Το πορτοκαλί χρώμα παραπέμπει στο χαλκό, ο οποίος υπήρχε σε αφθονία παλιότερα στο νησί και είχε καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη και την οικονομία της Κύπρου. Το λευκό χρώμα στο φόντο συμβολίζει την ειρήνη και την ελευθερία.

Κάτω από την Κύπρο δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου.

Μιας ειρήνης, ωστόσο, που δεν ήταν γραπτό να διαρκέσει πολύ καθώς εντός της Κύπρου δεν είχε στεριώσει στις δυο πλευρές η αίσθηση της πραγματικής και αγνής συνύπαρξης.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Ήταν 1 Απριλίου 1964 όταν πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία η πρώτη παρέλαση στο πλαίσιο του εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Την παρέλαση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Πολύκαρπος Γεωρκάτζης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γλαύκος Κληρίδης, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Στον εορτασμό της 1ης Απριλίου 1964 παρέλασαν ως «Δυνάμεις Ασφαλείας του Κράτους», μαζί με την Πυροσβεστική, «η Φιλαρμονική της Αστυνομίας, το Λάβαρον της ΕΟΚΑ, Αντάρται της ΕΟΚΑ εν στολή, Αστυνομία εν στολή, Τάγμα αστυνομικών, Κυπριακός στρατός και Τμήματα Εθνικής Φρουράς». Εθελοντές ορκίζονται «μέσα σε ατμόσφαιρα πατριωτικής έξαρσης», ορκίζονται στην Εθνοφρουρά, στους κατά τόπους Αστυνομικούς Σταθμούς και Σταθμούς Χωροφυλακής, ενώ πολλοί λαμβάνουν ταυτότητες «ειδικών αστυνομικών».

Οι αξιωματικοί του Κυπριακού Στρατού διευθύνουν λόχους εθελοντών και συνεργάζονται με τους αστυνομικούς, πολλοί από τους οποίους ήταν συναγωνιστές τους στην ΕΟΚΑ.

Στο μήνυμά του για την ημέρα εκείνη, ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής είπε: «O Aγών συνεχίζεται τώρα με την συμπαράσταση όλου του Ελληνισμού».

Διαβάστε επίσης:

Συγκινητική ταινία μικρού μήκους από μαθητές Λυκείου για τα 60 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας

15 Ιουλίου 1974: Η μαύρη μέρα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας ( video)