10 υπέροχα, βραβευμένα βιβλία που θα κρατήσουν καλοκαιρινή συντροφιά στα παιδιά

10 υπέροχα, βραβευμένα βιβλία που θα κρατήσουν καλοκαιρινή συντροφιά στα παιδιά

Το καλοκαίρι είναι εδώ, τα μαθήματα τελείωσαν, τα σχολικά βιβλία και τις ασκήσεις έμειναν στην βιβλιοθήκη και οι προετοιμασίες για τις διακοπές ξεκινούν.

Ωστόσο, καλό το παιχνίδι που όλα τα παιδιά το χρειάζονται, ένα καλό, διασκεδαστικό, εξωσχολικό βιβλίο είναι πάντα είναι μία πολύ καλή παρέα για τις ώρες που ησυχάζουν.

Συνεπώς, για κάθε παιδί υπάρχει το κατάλληλο βιβλίο, γι’ αυτό βοηθήστε το να επιλέξει σύμφωνα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά του. Εμείς βρήκαμε δέκα υπέροχα βιβλία που θα λατρέψουν οι μικροί βιβλιοφάγοι και όχι μόνο.

Και φυσικά αυτά τα βιβλία για παιδιά και εφήβους έχουν αποσπάσει βραβεία στον διαγωνισμό του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ 2022.

Ζάζα – Αργυρώ Πιπίνη

Βρέθηκα κάτω από τρενάκια και μολυβένια στρατιωτάκια και κούκλες και πατίνια. […] Κι έμεινα κι εγώ εκεί, με τα κουζινικά και τα παιχνίδια τα κουρδιστά, για να φυλάω τα μυστικά. Ναι, εμείς ήμασταν οι φύλακες, εμείς φυλάξαμε τα μυστικά. Η Ζάζα, ο Όττο, η Κολέτ, το Βουμβούμ… Τα παιχνίδια των παιδιών -η κλωστή που τα συνέδεε με την παλιά τους ζωή- διηγούνται την ιστορία τους. Ένα βιβλίο για την ελπίδα και τη μνήμη, για το «Ποτέ ξανά».

Το βιβλίο απέσπασε το Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά.

Από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Τα αμέτρητα – Μαρία Αγγελίδου
Εικονογράφηση: Βασίλης Σελιμάς

Το Κοριτσάκι κι ο Παππούς ζούσαν σε μια χώρα που οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι, μ’ όλα τους τα καλά: σπίτια πέτρινα, βρύσες με γάργαρα νερά, ρούχα κεντημένα. Κι όλα τα μετρούσαν. Για να ξέρουν πόσα είχαν.

«Υπάρχουν πράγματα Αμέτρητα, Παππού;» ρώτησε μια μέρα το Κοριτσάκι και κίνησε να τα βρει. Κι όταν ήρθε η ώρα να παντρευτεί, αναζήτησε ένα βασιλόπουλο που να τα καταφέρνει κι αυτό στο μέτρημα σαν και την ίδια. Για να τη βοηθήσει να μετρήσουν τ’ Αμέτρητα.

Το βιβλίο απέσπασε βραβείο εικονοβιβλίου για την συγγραφή στη Μαρία Αγγελίδου και την εικονογράφηση στον Βασίλη Σελιμά

Από τις Εκδόσεις Ίκαρος

Γκούρι σημαίνει πέτρα – Θεοδώρα Κατσιφή

Μια ιστορία για ένα χωριό, ένα τσούρμο παιδιά κι έναν αγριάνθρωπο. Κάθε καλοκαίρι, μόλις έρχονταν οι αμερικάνες, το τσούρμο παρασυρόταν σε ακόμη μεγαλύτερες σκανταλιές κι αταξίες, κάνοντας το χωριό άνω κάτω.

Όμως κανείς δεν περίμενε πως εκείνο τον αύγουστο ένα δωδεκάχρονο κορίτσι από την αθήνα θα προκαλούσε τις αμερικάνες και θα έκανε τα πάντα για ν’ ανακαλύψει πώς χάθηκε πριν από χρόνιαμια κοπέλα. Διακοπές στο χωριό με τη γιαγιά. Κάτω από έναν ήλιο που καίει την πέτραχτίζονται παιδικές φιλίες, γιορτάζεται η ελευθερία και τολμηροί μικροί ντετέκτιβ αποκαλύπτουν μεγάλα μυστικά.

Το βιβλίο κέρδισε το Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» για συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου

Από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Τη νύχτα που το σκυλί μας μεταμορφώθηκε σε λύκο – Μαρούλα Κλιάφα

Αυτή εδώ η ιστορία της Αντριάνας, που έζησε τα προεφηβικά της χρόνια στη δίνη του Εμφυλίου. Η εξιστόρησή της για όσα θυμάται και όσα νομίζει πως θυμάται άλλοτε είναι οδυνηρή σαν εφιάλτης και άλλοτε τρυφερή σαν νανούρισμα. Με φρέσκια ματιά, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και προκαταλήψεις, ένα (μυθ)ιστόρημα για τον Εμφύλιο στη Θεσσαλία. Ένα αφήγημα στο οποίο δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, πατριώτες και προδότες, νικητές και ηττημένοι, παρά μόνο θύματα. Θύματα και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, τα οποία ήταν ταυτόχρονα και θύτες.

Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους  για την Μαρούλα Κλιάφα

Από τις Εκδόσεις Πατάκη

Για να ζούμε ελεύθεροι – Γνωρίζοντας τον Αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία – Ελένη Σβορώνου

Μια συνθετική προσέγγιση της Επανάστασης, γραμμένη απλά, κατάλληλη για παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί ακόμη Ιστορία. Αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά που αναζητούν τα «γιατί» πίσω από τις σπουδαίες μάχες και τα γεγονότα.

Η συγγραφέας απέσπασε το Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» για βιβλίο με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά

Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αν ερχόσουν στη Γη – Sophie Blackall

Αν ερχόσουν στη Γη, θα ήθελα να ξέρεις ότι… Μένουμε σε διαφορετικά μέρη. Κατοικούμε σε διαφορετικά σπίτια. Ζούμε σε διαφορετικές οικογένειες. Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός. Θα μας βρεις κοντά σε έναν μεγάλο ήλιο και σε ένα μικρό φεγγάρι. Και όλοι μαζί μοιραζόμαστε αυτό τον γαλαζοπράσινο πλανήτη. Είναι ο μόνος που έχουμε, οπότε θα πρέπει να τον φροντίζουμε. Και ο ένας τον άλλον…

Ένα παιδικό γράμμα σε έναν εξωγήινο για τον πλανήτη και τον άνθρωπο.

Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά έως 12 ετών στη Sophie Blackall για τη συγγραφή, στις εκδόσεις Διόπτρα και στη Λύντη Γαλάτη για τη μετάφραση του βιβλίου Αν ερχόσουν στη γη

Από τις εκδόσεις Διόπτρα 

Ο γορίλας του δολοφόνου – Γιάκομπ Βέγκελιους

Είναι νύχτα στο λιμάνι της Λισαβόνας. Το λιγοστό φως των φαναριών ίσα που καταφέρνει να διώχνει εδώ κι εκεί το σκοτάδι. Στις σκιές τρέχει ένας άντρας: αγωνίζεται για τη ζωή του. Το όνομά του είναι Αλφόνς Μόρρο και κρύβει ένα μυστικό· ένα μυστικό που πανίσχυρες δυνάμεις θέλουν να κρατήσουν κρυφό με κάθε κόστος. Ο διώκτης του τον πλησιάζει. Και τον προλαβαίνει. Όλα τελειώνουν πολύ γρήγορα. Ο Μόρρο πέφτει απ’ την προκυμαία και εξαφανίζεται στα σκοτεινά νερά του ποταμού Τάγου. Σύντομα το νέο μαθαίνεται· έγινε φόνος. Αλλά μαζί κυκλοφορεί και μια φήμη τρομακτική: πως στα στενά και τα σοκάκια του λιμανιού κρύβεται κάποιος τρελός, διψασμένος για αίμα… Ο γορίλλας του δολοφόνου.

Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου για εφήβους και νέους/νέες: στον Γιάκομπ Βέγκελιους για τη συγγραφή, στις εκδόσεις Πατάκη και στη Μαρία Αγγελίδου και Άγγελο Αγγελίδη για τη μετάφραση του βιβλίου.

Από τις εκδόσεις Πατάκη

Τα πουλιά – Αναστασία Σταματοπούλου

Όταν ήμουν μικρός, έβλεπα τα πουλιά πάνω από τον Νέβα και ήθελα να μάθω τη γλώσσα τους. Θαύμαζα το πέταγμά τους, τους σχηματισμούς τους, την ελευθερία τους. Ονειρευόμουν να αρχίσω μια μέρα να υψώνομαι από το έδαφος των χωραφιών και να γίνομαι ένα μαζί τους. Να μιλάμε όλοι μαζί, ένα παιδί με ένα σμήνος πουλιών. Αλλά ο πατέρας μου είχε διαφορετική άποψη· φαίνεται πως τα πουλιά δεν τον μάγεψαν όσο εμένα. Όμως εγώ θα τη μάθαινα τη γλώσσα των πουλιών ό,τι κι αν γινόταν.

Το βιβλίο απέσπασε το Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέουςστην Αναστασία Σταματοπούλου

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

Μύθοι του Αισώπου – Ροδούλα Παππά

Ήταν μικρό και χνουδωτό – κουτάβι πόσο μοιάζει!
Και τ’ ορφανό λυκόπουλο βοσκός στη στάνη μπάζει, να τ’ αναθρέψει σαν σκυλί με τ’ άλλα του παρέα. Και ζήσανε χρόνια μαζί· ώσπου μια μέρα ωραία, δουλειά τυχαίνει του βοσκού, κατά την πόλη πάει κι αφήνει το κοπάδι του ο λύκος να φυλάει

Η Ροδούλα Παππά κέρδισε το βραβείο σε συγγραφέα για τη διασκευή λογοτεχνικού έργου της ελληνικής ή της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και για νέους στη  για τη διασκευή του έργου Μύθοι του Αισώπου

Από τις Εκδόσεις Νεφέλη

Μπιζζζζ – Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

ΜΠΙΖΖΖΖ…

-Μα, τώρα βρήκε να έρθει;

-Από πού ξεφύτρωσε;

-Βοήθεια, θα μας τσιμπήσει!

Το μάθημα γεωγραφίας διακόπτεται από έναν απρόσμενο εισβολέα: ένα έντομο πετάει ξαφνικά μέσα στην τάξη, φέρνοντας τα πάνω κάτω! Ο ήχος των φτερών του, αποκαλύπτει τον σπάνιο, περαστικό επισκέπτη. Μα, τι κάνει ένας μπάμπουρας στην τάξη;

Η Ντανιέλα Σταματιάδη απέσπασε το ειδικό βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους

Από τις Εκδόσεις Ίκαρος