Η τεχνολογία και η επιστήμη στις μέρες μας καλπάζουν. Οι εξελίξεις είναι καθημερινές και καταιγιστικές, γι’ αυτό άλλωστε και πολλά πράγματα που μάθαμε κάποτε στο σχολείο ή πιστεύαμε ως παιδιά πλέον δεν ισχύουν.
Πράγματα που παλιότερα τα θεωρούσαμε ακλόνητες αλήθειες, πλέον χαρακτηρίζονται… «μύθοι». Μεγαλώνοντας αυτοί οι σημερινοί μύθοι είχαν παγιωθεί μέσα μας. Ήρθε η ώρα λοιπόν για να τους ανατρέψουμε. Είναι ο Πλούτωνας πλανήτης; Είναι το Έβερεστ το πιο ψηλό βουνό του κόσμου; Ανακάλυψε ο Κολόμβος την Αμερική; Σε πόσα χρόνια χωνεύουμε τις τσίχλες που καταπίνουμε; Για να δούμε…
Ο Πλούτωνας δεν είναι πλανήτης
Για 70 ολόκληρα χρόνια μαθαίναμε στο σχολείο ότι το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από 9 πλανήτες. Ο πιο παγωμένος και απομακρυσμένος ήταν ο Πλούτωνας, ο οποίος – όπως αποδείχθηκε το 2003 – μετά από παρατηρήσεις ενός αστρονόμου… δεν είναι πλανήτης. Ο συγκεκριμένος αστρονόμος ανακάλυψε ένα ακόμα ουράνιο σώμα μετά τον Πλούτωνα, το οποίο η NASA ονόμασε «Eris». Αυτή η ανακάλυψη ήταν και η αφορμή για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το τι κάνει τελικά ένα ουράνιο σώμα πλανήτη. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι πλανήτης μπορεί να χαρακτηρίζεται ένα ουράνιο σώμα βάσει του μεγέθους και της θέσης του. Έτσι «υποβίβασαν» τον Πλούτωνα σε πλανήτη – νάνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τη NASA, υπάρχουν άλλοι τρεις πλανήτες επίσημα αναγνωρισμένοι ως νάνοι και πιθανότατα πολλοί ακόμα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το ηλιακό μας σύστημα, πια, αποτελείται από 8 πλανήτες και… κάμποσους πλανήτες νάνους!
Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας
Ο εγκέφαλος είναι το πολυπλοκότερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Μέχρι πριν λίγα χρόνια πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% αυτού του οργάνου. Αυτό, όμως, είναι ένας μύθος, αφού – σύμφωνα με ερευνητές και πολλές επιστημονικές μελέτες – το ποσοστό του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται ανά πάσα στιγμή ποικίλλει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από το τι κάνει ή σκέφτεται εκείνη την στιγμή. Ο μύθος του 10% πιστεύεται ότι ξεκίνησε από το βιβλίο του Dale Carnegie του 1936, “How to Win Friends and Influence People”. Ο μύθος περιγράφηκε ως κάτι που συνήθιζε να λέει ο καθηγητής του συγγραφέα και από τότε και μετά επαναλήφθηκε πολλές φορές και έγινε ευρέως πιστευτός.
Έχουμε μόνο 5 αισθήσεις
Όραση, αφή, οσμή, γεύση, ακοή: Αυτές είναι οι πέντε βασικές αισθήσεις του ανθρώπου. Πλέον, όμως, οι ερευνητές διαφωνούν με αυτό το μοντέλο αισθήσεων και ισχυρίζονται ότι οι αισθήσεις μας είναι… 21! Βασική αρχή τους είναι πως αίσθηση είναι κάθε σύστημα που αντιδρά σε φυσικά φαινόμενα και αντιστοιχεί σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου. Έτσι τις βασικές αισθήσεις συμπληρώνουν μεταξύ άλλων και τις εξής: την πίεση, την φαγούρα, την πείνα, την δίψα, την ικανότητα να ξεχωρίζεις το κρύο από τη ζέστη, την ικανότητα να ξέρεις που βρίσκονται τα μέλη του σώματος σου, την ικανότητα να ελέγχεις τις κινήσεις των μυών σου, την αίσθηση του χρόνου κ.α.
Το Έβερεστ είναι το πιο ψηλό βουνό του κόσμου
Κι όμως όχι! Το υψηλότερο βουνό του κόσμου βρίσκεται στο Εκουαδόρ και είναι το Chimborazo. Η λεπτομέρεια βρίσκεται στο ότι το Έβερεστ κερδίζει τον τίτλο, όταν η μέτρηση έχει ως σημείο έναρξης της μέτρησης τη στάθμη της θάλασσας, ενώ το Chimborazo όταν η μέτρηση γίνεται από το κέντρο της Γης. Η φημισμένη κορυφή του Έβερεστ όταν μετρηθεί από τη στάθμη της θάλασσας στα 8,848 μέτρα και εκείνη του Chimborazo στα 6,248. Αν όμως η μέτρηση γίνει από το κέντρο της Γης τότε η κορυφή του Chimborazo φτάνει τα 6,4 εκατομμύρια μέτρα. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ανομοιομορφίας που έχει η Γη καθώς είναι πεπλατυσμένη στην κορυφή της και ο πυθμένας διογκώνεται ελαφρώς στη μέση…
Ο Ναπολέων δεν ήταν τόσο κοντός
Όλοι μας έχουμε ακούσει αυτές τις φήμες που ήθελαν τον Γάλλο στρατάρχη να είναι κοντός και μάλιστα να είναι γεμάτος από κόμπλεξ εξ’ αιτίας του ύψους του. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι είχε το ύψος του μέσου άντρα της εποχής του. Το όλο μπέρδεμα με το ύψους του ξεκίνησε επειδή το μετρικό σύστημα της Γαλλίας είναι διαφορετικό από εκείνο των Βρετανών, οι οποίοι των απεικόνιζαν κοντό σε καρτούν, κόμικς και ταινίες για πολλά χρόνια.
Οι γευστικές απολήξεις της γλώσσας είναι 4
Ο «Χάρτης» της Γλώσσας αναπαριστούσε κάποτε πώς οι τέσσερις βασικές γεύσεις (πικρό, ξινό, αλμυρό και γλυκό) προσλαμβάνονται από διαφορετικές περιοχές της γλώσσας. Οι γευστικοί υποδοχείς, όμως, καλύπτουν το σύνολο της επιφάνειας της γλώσσας και προσλαμβάνουν όλων των λογιών τις γεύσεις. Παραμένει αλήθεια πως κάποιοι είναι πιο ευαίσθητοι σε συγκεκριμένες γεύσεις από άλλους, μόνο που η διαφοροποίηση αυτή πιστοποιείται εργαστηριακά και δεν είναι σίγουρα αντιληπτή από τον άνθρωπο.
Η τσίχλα κολλά στο στομάχι
Πόσες φορές όταν ήμασταν μικροί και καταπίηκαμε κατά λάθος την τσίχλα μας δεν φοβηθήκαμε μήπως αυτή κολλήσει στο στομάχι μας; Τώρα πια, όμως, ξέρουμε ότι αυτός ήταν ένας αληθοφανής, αλλά παράλογος φόβος. Η τσίχλα, όπως και οτιδήποτε άλλο τρώμε και καταπίνουμε, ακολουθεί τη φυσιολογική διαδικασία της πέψης και τελικά αποβάλλεται με τα κόπρανα.
Οι ταύροι εξοργίζονται με το κόκκινο χρώμα
Ταινίες, σειρές, ταυρομαχίες. Όλα παρουσιάζουν τον ταύρο σαν ένα ζώο που εξοργίζεται και νευριάζει μόλις αντικρίσει μπροστά του κάτι… κόκκινο. Πόσο αληθεύει, όμως, αυτό; Καθόλου! Οι ταύροι και τα βοοειδή, γενικά, έχουν αχρωματοψία και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα χρώματα. Εκείνο που εξοργίζει τους ταύρους, λοιπόν, είναι η κίνηση και όχι το χρώμα.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική
Η αμερικάνικη ήπειρος κατοικούνταν πολλά χρόνια πριν φτάσει σε αυτήν ο ιταλικής καταγωγής θαλασσοπόρος, Χριστόφορος Κολόμβος, οπότε δεν την ανακάλυψε. Αν σκέφτεστε ότι ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε πάνω της, πλανάστε για μία ακόμη φορά. Το είχε κάνει 500 χρόνια πριν από αυτόν ο βίκινγκ εξερευνητής, Λέιφ Έρικσον.
Τα μαλλιά και τα νύχια μας δεν μεγαλώνουν αφού πεθάνουμε
Λίγο μακάβρια, αλλά ήταν μια πεποίθηση που πολλοί πιστεύαμε, η οποία δεν ισχύει. Γιατί; Επειδή το σώμα μας μετά τον θάνατο αφυδατώνεται. Η αφυδάτωση κάνει το δέρμα μας, όπως και τους άλλους μαλακούς ιστούς του οργανισμού, να συρρικνώνονται, να υποχωρούν, την ίδια ώρα που μαλλιά και νύχια παραμένουν άθικτα. Αυτός ο συνδυασμός των δύο φαινομένων δίνει συχνά την εντύπωση μεγαλύτερων νυχιών και τριχών, είναι όμως μια ψευδαίσθηση και τίποτα παραπάνω.