Σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης συνομίλησε με τη διατροφολόγο- κλινική διαιτολόγο Αναστασία Κουκιαδάκη και έμαθε τα πάντα για τη σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον.

Κυρία Κουκιαδάκη πιστεύετε ότι οι διατροφικές συνήθειες που αποκτάμε στην παιδική ηλικία συνήθως μας ακολουθούν σε ολόκληρη τη ζωή μας;

«Οι διατροφικές επιλογές που δίνονται στα παιδιά επηρεάζουν άμεσα τη σχέση που έχουν με το φαγητό ως ενήλικες. Επομένως, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών διαμορφώνονται νωρίς από την παιδική τους ηλικία και είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά ένα σωστό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής.

Εκ παραλλήλου, η ισορροπημένη διατροφή κατά την παιδική ηλικία επιτρέπει στο παιδί να έχει πλήρη νοητική και σωματική ανάπτυξη. Με αυτό τον τρόπο, μεγαλώνουμε ένα υγιές παιδί που μακροπρόθεσμα αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα έναν ενήλικα με υγιές βάρος και με λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει χρόνια νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παιδική παχυσαρκία είναι μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία του 21ου αιώνα. Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα τείνουν να φέρουν αυτή την κατάσταση και στην ενήλικη ζωή τους.

Παιδιά ηλικίας 10 -13 ετών έχουν 70% πιθανότητες να παραμείνουν παχύσαρκα και στην ενήλικη ζωή τους – Στατιστικά στοιχεία που κρούουν το καμπανάκι κινδύνου – για αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να “χτίζουμε” υγιή παιδιά, διαμορφώνοντας σωστές διατροφικές συνήθειες από την ηλικία των 3 ετών».

Θα ήθελα κάπου εδώ να μας παραθέσετε κάποιες συστάσεις για υγιεινή διατροφή στο σχολείο.

«Η διατροφή που θα ακολουθεί το παιδί τόσο στο σχολείο όσο και στην καθημερινότητά του θα πρέπει να προϋποθέτει τόσο την πνευματική όσο και την σωματική ανάπτυξή του.

Προσπαθήστε αρχικά να μην χάνετε τα βασικά γεύματα της ημέρας και να τηρείτε ένα πρόγραμμα για την ώρα των γευμάτων.
Να υπάρχει ποικιλία σε κάθε γεύμα.
Ένας κανόνας είναι η τριάδα τροφίμων σε κάθε γεύμα δηλαδή να υπάρχει υδατάνθρακες / πρωτεΐνες / λίπος.
Πρωινό γεύμα: θα δώσει στο παιδί ενέργεια και διαύγεια για να ξεκινήσει την ημέρα του π.χ.
ομελέτα με φρούτα ή
γιαούρτι με φρούτα ή
milk shake με γάλα/ γιαούρτι, φρούτα, ξηρούς καρπούς.
Στα διαλείμματα είναι σημαντικό το παιδί να έχει μαζί του σνακ όπως:
φρούτο μαζί με τυράκι ή λαχανικά μαζί με τυράκι,
αυγό με λαχανικά,
cakes (αυγό/μπανάνα/ muesli).
Νερό, η ενυδάτωση του παιδιού είναι σημαντικό κομμάτι για την σωστή λειτουργία του σώματος».

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά στο σχολείο;

«Οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγει το παιδί είναι οποιαδήποτε τροφή περιέχει μεγάλη ποσότητα σε ζάχαρη/ λίπος , πολύ απλά τροφές που δεν περιέχουν κανένα θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για την σωστή ψυχική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού όπως είναι:

μπισκότα,
σοκολάτες,
chips,
χυμοί / αναψυκτικά
διάφορες σφολιάτες, κρουασαν.
Αυτές οι τροφές θα δημιουργήσουν υπερκινητικότητα στο παιδί με αποτέλεσμα να διαταράξουν την συγκέντρωσή του την ώρα του μαθήματος.

Τόσο το σπίτι όσο και το σχολείο συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση της υγιεινής διατροφής Κυρία Κουκιαδάκη. Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής;

«Αδιαμφισβήτητα, τόσο το σπίτι, όσο και το σχολείο μπορούν να συμβάλουν στην υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής. Στο σπίτι θα υιοθετήσουν σωστές οδηγίες διατροφής και το σχολείο μπορεί να τους δώσει γνώση για να καταλάβουν καλύτερα και να υιοθετήσουν σωστότερα το ρόλο της διατροφής στην ζωή τους . Για αυτό το λόγο, ο ρόλος του σχολείου είναι εξίσου σημαντικός.

Οπότε , εάν το σχολείο έχει μεριμνήσει να υπάρχουν στο κυλικείο περισσότερες θρεπτικές επιλογές για τα παιδιά, να υπάρχουν ώρες που να προάγουν την ισορροπημένη διατροφή , να μάθουν τα λαχανικά , τα φρούτα , τι προσφέρει στο σώμα το κάθε τρόφιμο τότε το παιδί θα αποκτήσει την δική του άποψη για τις τροφές και το τι είναι καλό και τι είναι κακό. Ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες από το σπίτι θα έχουν την δυνατότητα να επηρεαστούν από την γνώση που θα τους προσφέρει το σχολείο».

Η σωστή διατροφή ισούται με καλύτερη απόδοση στο μάθημα και στις άλλες σχολικές επιδόσεις;

«Έρευνες έχουν δείξει το σημαντικό ρόλο που παίζει η σωστή διατροφή και η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών κάθε ηλικίας. Παιδιά και έφηβοι που έχουν λιγότερο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, έχει αποδειχθεί ότι έχουν μειωμένη συμμετοχή και προσοχή στο μάθημα, μειωμένη σχολική επίδοση, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας.

Επίσης, έρευνες που έγιναν σε σχέση με την κατανάλωση πρωινού έδειξαν τα ίδια αποτελέσματα, μειωμένη απόδοση στα παιδιά που δεν κατανάλωναν πρωινό. Για αυτό είναι σημαντικό τα παιδιά να υιοθετούν ένα πλήρες πρωινό, να μην ξεχνάνε τα ενδιάμεσα σνακ στο σχολείο, κατά προτίμηση φρούτα, και να υπάρχει ένα πρόγραμμα σωστής ισορροπημένης διατροφής κατά την διάρκεια της ημέρας. Επίσης, η σωστή ενυδάτωση από σωστές επιλογές ,αποφεύγουμε χυμούς / αναψυκτικά.

Η καλύτερη επιλογή ενυδάτωσης είναι το νερό. Σαλάτες / λαχανικά να υπάρχουν σε κάθε γεύμα . Ψάρι / μαλάκια το λιγότερο 1 φορά την εβδομάδα. Τα ωμέγα 3 που υπάρχουν στα ψάρια έχουν αποδειχθεί ευεργετικά στην καλύτερη διαύγεια μυαλού. Φρούτα 3-4 μερίδες φρούτων καθημερινά.

Γαλακτοκομικά προϊόντα είτε γάλα / τυρί / γιαούρτι να υπάρχουν μέσα στην ημέρα. Κόκκινο κρέας 1 φορά την εβδομάδα, προτιμάμε άσπρο κρέας όπως το κοτόπουλο. Και για το τέλος να προσθέσω πόσο σημαντικό είναι να βάζουμε όρια στα παιδιά για τα γλυκά / σοκολάτες».

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνες στα παιδιά: Είναι χρήσιμες;

Χορωδία Μικροί Εθελοντές: Ακόμη μια χρονιά τραγουδάμε για καλό σκοπό!

Αποκτώντας περιβαλλοντική συνείδηση από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας