«Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη» στο Μουσείο Παραμυθιού

To  πρόγραμμα  «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη..» από το  Μουσείο Παραμυθιού καλεί παιδιά και μεγάλους να ανακαλύψουν το μαγικό κόσμο των παραμυθιών, των θρύλων, των μύθων και των παραδόσεων μέσα από ένα βιωματικό-θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα.

Τα λαϊκά παραμύθια γεννήθηκαν σε ημισκότεινες καμαρούλες, όπου ακούραστες γυναίκες ύφαιναν ώρες ατέλειωτες στους αργαλειούς τους και έπλαθαν παραμύθια με τη φαντασία τους. Διηγούνταν η μια στην άλλη ιστορίες για κοριτσόπουλα που διάλεξαν λάθος μονοπάτια, πρίγκιπες που έγιναν άστρα στον ουρανό, ζώα που απέκτησαν ανθρώπινη μορφή και λαλιά κι έφτασαν ως τα πέρατα του κόσμου. Τα παραμύθια πέρασαν από στόμα σε στόμα, επιβίωσαν μέσα στους αιώνες, και σήμερα, με τη ρομαντική και συγκηνισιακή τους γοητεία, ακόμη καλούν μικρούς και μεγάλους να πιάσουν την «κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη…»

Το Μουσείο Παραμυθιού ανοίγει και πάλι τις πύλες του και καλεί παιδιά και μεγάλους να ανακαλύψουν το μαγικό κόσμο των παραμυθιών, των θρύλων, των μύθων και των παραδόσεων μέσα από ένα βιωματικό-θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα. Το Μουσείο Παραμυθιού θα δέχεται οργανωμένες επισκέψεις μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά στο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη». Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να συμβαδίζει με τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Υπό την καθοδήγηση έμπειρων θεατροπαιδαγωγών, μουσικοπαιδαγωγών και αφηγητριών παραμυθιών, τα παιδιά θα ανακαλύψουν κρυμμένους θησαυρούς, θα λύσουν γρίφους, θα μαζέψουν στοιχεία και θα τα χρησιμοποιήσουν για να ξεκλειδώσουν λαϊκά παραμύθια από όλο τον κόσμο.

Τα παραμύθια θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια των παιδιών μέσα από θεατρικά παιχνίδια, υπόδυση ρόλων και και δραματοποιημένη αφήγηση. Το περιεχόμενο του προγράμματος, δηλαδή τα παραμύθια με τα οποία έρχονται σε επαφή τα παιδιά, καθώς και οι βιωματικές/θεατρικές δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται, διαφοροποιούνται ανάλογα με το ηλιακό τους επίπεδο.

Στόχοι του προγράμματος

1. Τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με παραμύθια, θρύλους, παραδόσεις, από την Κύπρο, την Ελλάδα, και όλο τον κόσμο, και να ανακαλύψουν τις πανανθρώπινες αξίες που διέπουν καθολικά και οικουμενικά τα παραμύθια.
2. Γνωρίζοντας τους ήρωες των παραμυθιών, να ενδυναμώσουν την αυτογνωσία και αυτοπεποίθησή τους.
3. Να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη και να ενισχύσουν την αναστοχαστική διαδικασία σε θέματα συμπεριφορών (σε συνάρτηση με τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού).
4. Να ενισχύσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας τους, ενσυναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας (σε συνάρτηση με τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού).
5. Να ενεργοποιήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα:
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείων 4 χρονών και άνω, και σε μαθητές δημοτικών σχολείων, και στους εκπαιδευτικούς.

Γλώσσα προγράμματος
Ελληνικά και Αγγλικά

Διάρκεια
Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 60 λεπτών για παιδιά νηπιαγωγείων, και διάρκεια 80 λεπτών για μαθητές δημοτικών σχολείων.

Απαραίτητες προϋποθέσεις
Ετικέτα με το όνομα του κάθε παιδιού, άνετα ρούχα και καλή διάθεση!

Κόστος συμμετοχής:
5 ευρώ / Δωρεάν συμμετοχή σε άπορους μαθητές

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο του Μουσείου του Παραμυθιού 22376522.

Σας πληροφορούμε ευγενικά ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σχεδιασμός Θεατροπαιδαγωγικού Προγράμματος:
Δρ Νάντια Τομασίδου, Θεατροπαιδαγωγός, Διευθύντρια Θεατρικού Εργαστηρίου Νάντιας Τομασίδου
Υπεύθυνη Θεατροπαιδαγωγικών Προγραμμάτων στην Εκπαίδευση, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
Επιστημονική Συνεργάτης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρο

Διαβάστε επίσης:

Χάος με τα μαθητικά λεωφορεία -Τι συμβαίνει;

Ο«Rock Dog 3» επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη!

Διήμερη χριστουγεννιάτικη αγορά στο χωριό!