Καταγγελίες για παρανομίες στα θαλάσσια σπορ που αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο

Κενά στη Νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ για τα θαλάσσια σπορ, εντοπίζουν οι Ιδιοκτήτες Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων και Ψυχαγωγίας, οι οποίοι καταγγέλλουν πως το φαινόμενο της παρανομίας αντί να εξαλείφεται, αντιθέτως διογκώνεται, με τους ανυποψίαστους πολίτες την ίδια ώρα, να βρίσκονται αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις, χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν.

Τα παράνομα περιστατικά με ιδιοκτήτες θαλάσσιων σπορ να υποδύονται τους επαγγελματίες, μόνο πρόσφατα δεν είναι, αφού κάθε καλοκαιρινή περίοδο, υπάρχει αριθμός καταγγελιών για παρατυπίες που παρατηρούνται, χωρίς να τηρούν τους κανόνες που προνοεί η Νομοθεσία αλλά και όλες τις παραμέτρους ασφαλείας, που οφείλει να παρέχει κάθε νόμιμος ιδιοκτήτης στις παραλίες.

Το γεγονός ότι αφήνονται μη αδειούχοι να παρέχουν υπηρεσίες θαλασσίων αθλημάτων, όπως κατήγγειλε στον REPORTER o πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων και Ψυχαγωγίας, Δημήτρης Χατζηδημητρίου, «είναι η συνταγή του χάους και η συνταγή του ατυχήματος», εξηγώντας πως «ένας επαγγελματίας ιδιοκτήτης για να παρέχει θαλάσσια σπορ, πρέπει να κατέχει διπλώματα ναυαγοσωστικής, ναυσιπλοΐας, οδήγησης ταχύπλοου, να έχει ασφαλιστική κάλυψη και να έχει προχωρήσει σε προσφορά για να κερδίσει ένα σημείο επί της παραλίας για να κάνει αυτή τη δουλειά».

Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, αυξάνονται οι παράνομοι, αφού συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα σκάφος ή και περισσότερα, προωθούν διάφορες προσφορές στο διαδίκτυο. «Ακολουθώντας το παράδειγμα του Φειδία στα social media ο οποίος κέρδισε ψήφους, οι ιδιοκτήτες των θαλάσσιων σπορ, ακολουθούν την ίδια τακτική και κερδίζουν πελατεία. Έτσι, αυτή η πελατεία, κάνει χρήση μιας υπηρεσίας από ένα μη προσοντούχο, μη αδειούχο, μη ασφαλισμένο με ασφαλιστική κάλυψη και τα ρίσκα είναι τεράστια. Ο αντίκτυπος, των παράνομων ιδιοκτητών όμως, είναι σε όλους τους επαγγελματίες που λειτουργούν νόμιμα».

Παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί τα τελευταία χρόνια Νομοθεσία για τα θαλάσσια σπορ, εντούτοις, συνεχίζεται να μην τηρείται κατά γράμμα, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη δυσφορία στους ιδιοκτήτες των θαλάσσιων σπορ. «Δυστυχώς, δεν εφαρμόζεται η Νομοθεσία που προνοείται, από τους άρχοντες αυτού του τόπου, δηλαδή τις τοπικές αρχές και επιτροπές παραλιών. Όλοι οι υπεύθυνοι, αδιαφορούν για τους λόγους που υπάρχει η συγκεκριμένη Νομοθεσία και στην τελική την εφαρμόζουμε μόνο από την πλευρά μας και αυτοί κάνουν κατά το δοκούν, όπως τους βολεύει και όπως τους συμφέρει. Μελετώντας τη Νομοθεσία, αναφέρει χαρακτηριστικά ποιοι έχουν αρμοδιότητα ελέγχου, ποιοι έχουν υποχρεώσεις και τι υποχρεούνται να εφαρμόζουν και ποιοι έχουν την υποχρέωση να παρατηρούν για μια ομοιόμορφη λειτουργία σε όλες τις παραλίες που υπάγονται σε δήμους και κοινότητες».

Την ίδια ώρα, η ίδρυση της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών, θεωρείτο ότι θα επέλυε τα προβλήματα και τις παρανομίες που υφίστανται στις παραλίες κάθε καλοκαιρινή περίοδο, αφού έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει και να επιβλέπει για την ορθή εφαρμογή της Νομοθεσίας, ωστόσο, τελικά δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα τα πράγματα.

«Η Επιτροπή, έχει επίσης την ευθύνη να εγκρίνει τα περιβόητα σχέδια χρήσης της παραλίας που δημιουργεί η κάθε τοπική αρχή, τα οποία πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε αυτά τα σχέδια, έχει παρατηρηθεί εδώ και καιρό ότι εγκρίνονται σχέδια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση μιας παραλίας. Για παράδειγμα, πηγαίνουν στο κτηματολόγιο και παίρνουν χάρτες του 80’ και 90’, που δείχνει μια παραλία με μέγεθος 1,000 τετραγωνικά μέτρα. Αφού σπεύσει κάποιος στο σημείο όμως και αντικρύσει την παραλία σήμερα, τότε διαπιστώνει ότι το ωφέλιμο της παραλίας είναι 500 τετραγωνικά λόγω διάβρωσης της παραλίας από τη θάλασσα. Αφού δοθεί η άδεια όμως σε αυτούς, στην πραγματικότητα δεν χωράνε τα κρεβατάκια και ο κόσμος που πάει να επισκεφθεί τις συγκεκριμένες παραλίες και δεν θέλει να αγοράσει κρεβατάκι, δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος και έτσι είναι αναγκασμένος να προχωρήσει στην αγορά», ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ένας πολίτης για να αντιληφθεί ποιο σημείο που προσφέρει θαλάσσιο σπορ είναι νόμιμο ή όχι, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων και Ψυχαγωγίας, την οποία οι επαγγελματίες ανανεώνουν συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες άδειες που έχουν εκδοθεί. Για παράδειγμα, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδημητρίου, μπαίνοντας στην σελίδα ένας που ενδιαφέρεται για την περιοχή του Πρωταρά, μπορεί να δει με ευκολία ποια είναι τα αδειούχα σημεία, τι προσφέρουν και τα τηλέφωνα επικοινωνίας του κάθε επαγγελματία.

Σημειώνεται ότι σήμερα, υπάρχουν συνολικά 53 σημεία που προσφέρουν θαλάσσια σπορ και είναι εγγεγραμμένα ως μέλη στον Σύνδεσμο, όπως επίσης και ακόμη 12 σημεία που είναι επαγγελματίες ιδιοκτήτες, αλλά δεν είναι μέλη του Συνδέσμου.

Διαβάστε επίσης:

«Και τι κάνεις όλη μέρα;»: Μπαμπάς αποστομώνει όσους κάνουν αυτήν την ερώτηση στις μη εργαζόμενες μητέρες

Τι έμαθα όταν έγινα μαμά…