Η γαστρονομία της Αθηένου σε πρώτο πλάνο: 5ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων

Δήμος Αθηένου και Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας συμμετέχουν στο έργο «Τα Αθηενίτικα της Διατροφής μας», με στόχο τη «διαμόρφωση ενός ισχυρού δικτύου ανάδειξης και προβολής της τοπικής γαστρονομίας της Αθηένου».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας & Αμμοχώστου, στα πλαίσια του Μέτρου 19-LEADER «Δράσεις Συνεργασίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 30 χιλιάδων ευρώ. Επικεφαλής Εταίρος του έργου είναι ο Δήμος Αθηένου και συμμετέχουν επίσης ως εταίροι η ΕΤΑΠ Λάρνακας καθώς και Αθηενίτες παραγωγοί αθηενίτικου ψωμιού και αθηενίτικου λουκουμιού του γάμου.

Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

Στόχος του είναι είναι «η διείσδυση των αθηενίτικων προϊόντων στην τουριστική βιομηχανία μέσω της αξιοποίησής τους στο πρόγευμα των ξενοδοχείων και στην αναβάθμιση των συσκευασιών και της παρουσίασης, ώστε να καταστούν ελκυστικά δώρα. Ακόμα το έργο στοχεύει στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Ποιότητας ώστε να πετύχουν την κατοχύρωση στο ψωμί, στο λουκούμι και στο αθηενίτικο λάδι ως προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ)».

τοπικά αθηενίτικα προϊόντα

Επίσης στοχεύει «στη μετάδοση της γνώσης και του σεβασμού για την παράδοση στα παιδιά και στις μέλλουσες γενεές της Αθηένου και της Κύπρου γενικότερα, μέσα από δράσεις γνωριμίας των παιδιών με τα αθηενίτικα προϊόντα. Στο έργο προβλέπεται ακόμα να γίνει εκπαίδευση παραγωγών για τη χρήση βελτιωμένων συσκευασιών στα τοπικά αθηενίτικα προϊόντα».

«Αθηενίτικες Γεύσεις και Αρώματα στη Διατροφή μας»

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα «έχει διαμορφωθεί κοινό σήμα (brand) για ένα καλάθι αθηενίτικων προϊόντων και έχει εκδοθεί ο Οδηγός «Αθηενίτικες Γεύσεις και Αρώματα στη Διατροφή μας», υπό τη γενική επιμέλεια του σεφ Γιώργου Κυπριανού, με συνταγές από αθηενίτικα προϊόντα. Ακόμα ξεκίνησε η ετοιμασία δύο φακέλων για προώθηση κατοχύρωσης ως ΠΓΕ του αθηενίτικου ψωμιού και του λοκουμιού από την Εταιρεία «Α. Μ. Φιλαγροτική Συμβουλευτική Λτδ».

Επίσης «πραγματοποιήθηκε εργαστήριο εκπαίδευσης σεφ ξενοδοχείων στο ξενοδοχείο Lordos Beach Hotel & Spa από τον σεφ Γιώργο Κυπριανού και βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα προώθησης των αθηενίτικων προϊόντων στα ξενοδοχεία της Λάρνακας Lordos Beach Hotel & Spa, Radisson Beach Resort Larnaca, Golden Bay Beach Hotel, Sentido Sandy Beach και Lebay Beach Hotel”.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του 5ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων «θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες για την τοπική γαστρονομία, οι οποίες θα απευθύνονται σε παιδιά. Παράλληλα, θα προσφέρεται στα παιδιά δωρεάν υγιεινό πρόγευμα από αθηενίτικα προϊόντα και η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαρία Καντηλάφτη θα δίνει συμβουλές σε γονείς και παιδιά για την υγιεινή διατροφή με αθηενίτικα προϊόντα»