Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητή μήτρα για τα υπερβολικά πρόωρα μωρά

Ένα σύστημα εξωτερικής τεχνητής μήτρας που υποστηρίζει υπερβολικά πρόωρα μωρά, δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι εκτιμούν ότι σε μια δεκαετία περίπου τα πρόωρα μωρά θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε τέτοια συστήματα γεμάτα με αμνιακό υγρό και όχι σε θερμοκοιτίδες με αναπνευστήρα.

Μολονότι η επιβίωση των πρόωρων μωρών, που γεννιούνται μεταξύ 23ης και 26ης εβδομάδας της κύησης, έχει βελτιωθεί στα μαιευτήρια, η θνησιμότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Ένα μωρό που γεννιέται την 23η εβδομάδα, έχει βάρος κάτω των 600 γραμμαρίων και πιθανότητες 30% έως 50% να ζήσει. Αλλά ακόμη κι αν επιβιώσει, έχει κίνδυνο 90% να πάσχει αργότερα από χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων και άλλες.

Οι ερευνητές από το Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέπτυξαν ένα τεχνητό περιβάλλον που αποτελείται από ένα σάκο πολυαιθυλενίου, ο οποίος διαθέτει ενσωματωμένο κύκλωμα τροφοδοσίας αίματος και οξυγόνου μέσω του ομφάλιου λώρου. Το αμνιακό υγρό που έχει παραχθεί στο εργαστήριο και περιέχει θρεπτικές ουσίες, εισέρχεται συνεχώς και εξέρχεται από το σάκο-μήτρα. Ηλεκτρονικοί αισθητήρες παρακολουθούν διαρκώς τους ζωτικούς δείκτες του εμβρύου και την κυκλοφορία του αίματος.

Τα πειράματα έδειξαν ότι επί 28 μέρες το σύστημα, που παρέχει ένα περιβάλλον με ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, πίεσης και φωτός και που είναι σχεδόν πλήρως αποστειρωμένο, μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή ανάπτυξη των νεογέννητων και των ζωτικών οργάνων τους, όπως οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος.

Ωστόσο, το σύστημα θα πρέπει να βελτιωθεί κι άλλο προτού δοκιμαστεί σε ανθρώπους. «Αν καταφέρουμε να αναπτύξουμε ένα σύστημα εξωσωματικής μήτρας, που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και ωρίμαση των οργάνων για λίγες ακόμη εβδομάδες, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε δραστικά την επιβίωση των πρόωρων μωρών. Το νέο σύστημα είναι δυνητικά πολύ ανώτερο από ό,τι μπορούν να κάνουν σήμερα τα νοσοκομεία για ένα μωρό 23 εβδομάδων, το οποίο γεννιέται στο όριο της επιβίωσης», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας.