«Δόξα και τιμή στους ήρωες της ελευθερίας»: Από τον Υπουργό Υγείας στην Πάφο

Δόξα και τιμή στους ήρωες της ελευθερίας, δόξα και τιμή στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, στους αγωνιστές της Πάφου με πρώτο τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της Πάφου για την 1η Απριλίου.
Δόξα και τιμή, είπε ο Υπουργός Υγείας «σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα, ελεύθεροι»,προσθέτοντας πως « χωρίς αυτή την θυσία, δεν θα είμαστε σήμερα ελεύθεροι».

Εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου

  • Οι εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου ξεκίνησαν στις 6.00 π.μ. με εωθινό στους δρόμους της πόλης από τη φιλαρμονική του Δήμου Πάφου, υπό τη διεύθυνση του Ζαχαρία Ευαγγέλου.
  • Η Φιλαρμονική διήλθε από τις Λεωφόρους Γ. Γ. Διγενή, Νικολάου Νικολαΐδη, Νεόφυτου Νικολαΐδη και τερμάτισε στο Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου.
  • Στις 6.45 π.μ. έγινε η έπαρση της σημαίας στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου από αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 στην παρουσία των αρχών. Ακολούθως παιάνισε η Φιλαρμονική και απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.
  • Στις 10.00 π.μ. το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της πόλης. Εκ μέρους της Κυβέρνησης παρέστη ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός.
Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Αντιπρύτανης Έρευνας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος Σάββας Χατζηχριστοφής.

Ο κ. Χατζηχριστοφής μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι πρωτεργάτες και αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα μας έκαναν περήφανους και με τις κινήσεις τους έδειξαν ότι έχουν κάνει τις επιλογές τους. Η σκιά της τουρκικής κατοχής συνέχισε, εξακολουθεί να βαραίνει το νησί υπενθυμίζοντας μας την αδιάκοπη ανάγκη για δικαιοσύνη και λευτεριά.

Ακολούθως ο κ. Χατζηχριστοφής αναφέρθηκε στους νέους και στις νέες, στο αύριο και το μέλλον του τόπου μας. Πρόσθεσε επίσης πως «σε μια εποχή που η ευμάρεια και η αίσθηση της ελευθερίας μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε απομακρυσμένοι από τις θυσίες του παρελθόντος είναι ζωτικής σημασίας οι νέοι και οι νέες θα θυμούνται τις ρίζες και τους αγώνες που μας έφεραν εδώ».

Είπε επίσης πως οι νέοι του νησιού οφείλουν να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα και να μην ξεχνούν την ιστορία και τις θυσίες που χάραξαν τον δρόμο προς την ανεξαρτησία.

Καταλήγοντας ο κ. Χατζηχριστοφή ανέφερε πως ενωμένοι μακριά από ότι ίσως στο παρελθόν μας χώρισαν ας εμπνευστούμε από τα λόγια του Σεφέρη και ας αναλάβουμε την ευθύνη να καλλιεργήσουμε μια κοινωνία που θα κτίζεται πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης, της συμπόνοιας, και του αγώνα για ένα δίκαιο μέλλον.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959 και κατάθεση στεφάνων στον χώρο του ανδριάντα του Ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Της δέησης θα προέστη ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός. Απόδοση τιμών από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στις 7.00 μ.μ. θα γίνει υποστολή της σημαίας στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου, από αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – 1959, στην παρουσία των Αρχών. Επίσης θα παιναζίζει η Φιλαρμονική και απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς θα αποδώσει τιμές. Εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου πραγματοποιήθηκαν και στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς.

Η Δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Απόστολου Ανδρέα, προϊσταμένου του Επισκόπου Αρσινόης κ.κ. Παγκράτιου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Μαρία Ζίγκα φιλόλογος του Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχούς. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων τελέστηκε μνημόσυνο των ηρώων Γεώργιου Στυλιανού, Γεώργιου Χατζηγιάννη, Αντώνη Ρωσσίδη και Μιχαλάκη Μιχαήλ. ΑΚολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.

Διαβάστε επίσης:

Stem day για κορίτσια 9-12 ετών στο Πανεπιστήμιο Frederick με δωρεάν συμμετοχή

Στους 32 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία: Δεν φεύγει η σκόνη