- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

Ποια φρούτα και λαχανικά μπαίνουν στην κατάψυξη, ποια στο ψυγείο και ποια… πουθενά;

Ποια φρούτα και λαχανικά μπαίνουν στην κατάψυξη, ποια στο ψυγείο και ποια... πουθενά;

Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας πως αποθηκεύοντας τα φρούτα [2] και τα λαχανικά [3] στο ψυγείο [4], εξασφαλίζουμε την καλύτερη συντήρησή τους. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα, αφού τα τρόφιμα αυτά, αν δεν αποθηκευτούν σωστά, μπορεί είτε να χαλάσουν μια ώρα αρχύτερα, είτε να χάσουν όλες τις θρεπτικές τους ιδιότητες.

Γενική οργάνωση ψυγείου

Σε γενικές γραμμές, φρούτα και λαχανικά πρέπει να μπαίνουν στα ειδικά συρταράκια στο κάτω μέρος του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία φτάνει έως και 10°C, γιατί στις χαμηλότερες θερμοκρασίες του ψυγείου (π.χ. 3-4 βαθμοί) μπορεί να καταστραφούν.

Το χαμηλότερο ράφι – πάνω από τα συρτάρια λαχανικών – είναι το πιο ψυχρό σημείο της συσκευής, γι’ αυτό είναι ιδανική θέση για να βάζετε ωμό κρέας και ψάρια σε βαθύ σκεύος για να μην «τρέξουν» υγρά. ΜΗΝ βάζετε ποτέ εκεί φρούτα και λαχανικά, θα χαλάσουν.

Στην πόρτα βάλτε όλα τα υγρά, νερά και αναψυκτικά, καθώς και βαζάκια με μαρμελάδες, βούτυρο, μουστάρδες, κέτσαπ κ.ά. Η πόρτα του ψυγείου έχει την υψηλότερη θερμοκρασία από όλη τη συσκευή, αφού είναι το πιο εκτεθειμένο μέρος.

Τα αυγά, το γάλα, το τυρί, τα αλλαντικά και τα προϊόντα με επισήμανση στην ετικέτα «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα για … ημέρες» πρέπει να διατηρούνται στο μεσαίο ράφι σε θερμοκρασία 4-5°C.

Τα λαχανικά με βολβούς, όπως τα καρότα, πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες με τρύπες, ώστε να «αναπνέουν». Λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να μείνουν 1-2 ημέρες ωμά σε σακούλα στο ψυγείο, προτιμήστε όμως τα πάνω ράφια και βάλτε δίπλα ένα βαζάκι με μαγειρική σόδα για να απορροφά τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Τι γίνεται με την ψυξη και την κατάψυξη

Βασικό χαρακτηριστικό της κατάψυξης είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων επειδή η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες Α, D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από αυτή.

Ωστόσο, τα φρούτα θα πρέπει να τα διατηρούμε σε ένα μέρος που να αερίζεται, εντός ή εκτός ψυγείου, αλλά να μη μένουν κλεισμένα σε σκεύη ή σακούλες -και σίγουρα όχι στην κατάψυξη. Τα περισσότερα (μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια κλπ.) διατηρούνται ικανοποιητικά στην ψύξη του ψυγείου, με εξαίρεση τα διάφορα τροπικά φρούτα όπως μπανάνες, μάνγκο, ανανά κλπ. που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο γιατί χαλάνε γρηγορότερα. Στις λίγες εξαιρέσεις ανήκουν οι φράουλες και τα κεράσια, που δεν διατηρούνται πολύ και γι’ αυτό καλό είναι να αγοράζονται σε μικρές ποσότητες και να μπαίνουν άμεσα στο ψυγείο.

Τα οπωροκηπευτικά διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο, στα ράφια όπου δεν είναι δυνατή η ψύξη. Αν δεν πρόκειται να τα καταναλώσουμε άμεσα δεν πρέπει να τα πλένουμε, αφού έτσι χαλάνε γρηγορότερα, αλλά ούτε να τα καθαρίζουμε γιατί οξειδώνονται και χάνουν τις βιταμίνες τους.

Φρέσκα λαχανικά άμεσα στην κατάψυξη

Μερικά λαχανικά (πχ. χόρτα) τα ζεματίζουμε πριν τα καταψύξουμε για να αδρανοποιηθούν ένζυμα και ζύμες που θα συνέχιζαν να υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων, ακόμη και στον καταψύκτη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια βιταμίνης C (15-20%). Παρόλα αυτά, αν τα λαχανικά καταψυχθούν αμέσως μετά τη συγκομιδή, είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα αντίστοιχα φρέσκα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα νερού αν τα βάλετε στην κατάψυξη, θα υγροποιηθούν και πιθανόν να έχουν διαφορά στη γεύση ή τη μυρωδιά μετά το πάγωμα και την απόψυξη. Τέτοια είναι το μαρούλι, τα αγγούρια και το λάχανο.

Ανεξάρτητα από το τρόφιμο που θέλουμε να ξεπαγώσουμε για να μαγειρέψουμε ή να φάμε, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί και αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθούν άλλη φορά.

Αφήστε εκτός ψυγείου ή κατάψυξης…

Αβοκάντο: Μέχρι να ωριμάσουν. Ύστερα να τα φυλάτε στο ψυγείο.

Μπανάνες: Να διατηρείτε τις πράσινες μπανάνες εκτός ψυγείου έως ότου ωριμάσουν. Αν θέλετε να ωριμάσουν πιο αργά, να τις τυλίγετε μία-μία με πλαστική μεμβράνη, για να περιορίζετε την εκπομπή αιθυλενίου. Όταν φτάσουν στο επιθυμητό σημείο ωρίμανσης, τις βάζετε στο ψυγείο.

Πεπόνι και καρπούζι: Το πεπόνι θέλει από την αρχή ψυγείο. Το καρπούζι αν δεν έχει κοπεί μπ0ρεί να μείνει και έξω, σε ένα σκιερό μέρος.

Τομάτες: Να τις φυλάτε πάντοτε σε θερμοκρασία δωματίου, διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες τις χαλάνε πολύ γρήγορα. Ο χώρος όπου θα τις τοποθετήσετε πρέπει να βρίσκεται μακριά από τον ήλιο και τις πηγές θερμότητας. Ιδανικά πρέπει να βρίσκονται σε δοχείο με χαλαρό κάλυμμα, ώστε να μπαίνει αέρας.

Αγγούρια: Να τα αποθηκεύετε σε θερμοκρασία δωματίου, διότι δεν αντέχουν το κρύο και στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλοιώνονται γρήγορα. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τα βάλετε στο ψυγείο, να τα καταναλώσετε εντός 1-3 ημερών. Είναι πολύ ευαίσθητα στο αιθυλένιο, επομένως κρατήστε τα μακριά από τις τομάτες, τα πεπόνια και τις μπανάνες.

Μελιτζάνες: Να τις αποθηκεύετε σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο επί 1-3 ημέρες, εάν πρόκειται να καταναλωθούν αμέσως μετά.

Σκόρδα και κρεμμύδια: Να τα φυλάτε σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό χώρο, μακριά από άλλα φρούτα και λαχανικά (λόγω της έντονης μυρωδιάς τους). Μην αφαιρείτε τις εξωτερικές προστατευτικές ξηρές μεμβράνες τους. Κρατήστε τα μακριά από τις πατάτες και από το φως.

Πιπεριές: Να τις φυλάτε σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να τις διατηρήσετε στο ψυγείο επί 1-3 ημέρες, εάν πρόκειται για να τις καταναλώσετε αμέσως μετά. Να καταναλώνετε τις πράσινες πιπεριές εντός μίας εβδομάδας από την αγορά και τις κόκκινες εντός 3-4 ημερών.

Πατάτες, γλυκοπατάτες και κολοκυθάκια: Να τα αποθηκεύετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (π.χ. στο κελάρι ή σε μία αποθήκη). Τοποθετήστε τα σε χάρτινη σακούλα για να «αναπνέουν», μακριά από τα κρεμμύδια και από τα φρούτα που εκπέμπουν αιθυλένιο (π.χ. μήλα, μπανάνες κ.λπ).

Διαβάστε ακόμα:

Τραγωδία: Νεκρός 5χρονος – Τον ξέχασε η μητέρα του 3 ώρες στο αυτοκίνητο [5]

Τα 6 πιο cool καλοκαιρινά κουρέματα για κορίτσια! [6]

«Ποδηλατώ για ένα ευρώ» και πολλά χαμόγελα για τους ανθρώπους με γενετικές παθήσεις [7]