- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

Εμβολή αμνιακού υγρού: Μία σπάνια και θανατηφόρα επιπλοκή στον τοκετό

Εμβολή αμνιακού υγρού: Μία σπάνια και θανατηφόρα επιπλοκή στον τοκετό

Εμβολή αμνιακού υγρού [2]: Μία σπάνια και θανατηφόρα μαιευτική επιπλοκή [3] παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή σε μία μητέρα και το νεογέννητο μωρό της.

Τώρα ο μικρούλης είναι 8 εβδομάδων και χαίρει άκρας υγείας, το ίδιο και η λεχώνα, η οποία θέλησε να μοιραστεί την περιπέτειά της και με άλλες μαμάδες.

Η Τζέιμι Μίλερ μίλησε για την σπάνια επιπλοκή που είχε στον τοκετό [4] για τη γέννηση γιου της, που ονομάζεται εμβολή αμνιακού υγρού (AFE), και που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο.

«Ένιωσα έναν ξαφνικό οξύ, βασανιστικό πόνο στο στήθος μου… Σαν κάτι να πηγαίνει πολύ λάθος» δήλωσε.

Η Δρ. Νταϊάνα Κιμ, μαιευτήρας γυναικολόγος, επισήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης λέγοντας «η αιμορραγία ήταν μεγάλη και είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί. Φοβόμουν και είχα πειστεί ότι δεν θα τα κατάφερνε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα χρειάστηκε μετάγγιση αίματος για να σταθεροποιηθεί η κατάστασή της. Μετά από μία εβδομάδα, μπόρεσε τελικά να αγκαλιάσει το νεογέννητο παιδί της.

Η απειλητική για τη ζωή τους «δοκιμασία», ήρθε μετά τον θάνατο της 7χρονης κόρης της Μίλερ από καρκίνο πριν από αρκετά χρόνια και ήταν κάτι που την έκανε να βιώσει για μία ακόμα φορά απόγνωση.

«Είμαι ευγνώμων! Το γεγονός ότι επιζήσαμε και εγώ και το μωρό είναι σπάνιο, σύμφωνα με τις στατιστικές» είπε η Μίλερ, ενώ εξέφρασε και την τεράστια ευγνωμοσύνη της τόσο στους αιμοδότες όσο και στο ιατρικό προσωπικό που τη βοήθησαν να κρατηθεί στη ζωή.

Τι είναι η εμβολή αμνιακού υγρού

Η εμβολή αμνιακού υγρού, είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία αμνιακό υγρό εισρέει στην αιματική κυκλοφορία της επιτόκου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μίας σειράς αντιδράσεων, που εξελίσσονται ταχύτατα.

Το σύνδρομο είναι συνήθως αιφνίδιο και οδηγεί στο θάνατο κατά ένα ποσοστό 85%. Η διάρκειά του συνήθως δεν υπερβαίνει τη μία ώρα με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή του να μην προλαβαίνει να αναπτυχθεί όσο πρέπει.

Η εμβολή προέρχεται εξαιτίας των συστατικών του αμνιακού υγρού και έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυτό περιέχει μηκώνιο η εμβολή που προκαλεί είναι βαρύτατης μορφής, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθώς σε περιπτώσεις που το αμνιακό υγρό, περιέχει μηκώνιο, όπως συμβαίνει στην εμβρυική δυσφορία, το σύνδρομο εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτερη μορφή.

Για να γίνει η εισροή του αμνιακού υγρού στη μητρική κυκλοφορία, προυποτίθεται εκτός από τη ρήξη των εμβρυικών υμένων και ύπαρξη ανοικτών αγγειακών στελεχών στη μήτρα, οπότε και εισρέει από τις φλέβες του τραχήλου της μήτρας, της περιοχής της πλακουντιακής άλου, ή ύστερα από τραυματισμό τους, λόγω κολπικών επεμβάσεων, ρήξης μήτρας ή καισαρικής τομής. Στη συνέχεια το αμνιακό υγρό εμβάλλεται στην πνευμονική αρτηριά, μέσω των μεγάλων αγγείων.

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα της επιπλοκής αυτής είναι αναπνευστική δυσχέρεια, κυάνωση, υπόταση, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, σπασμοί και κώμα, καρδιοπνευμονικό σοκ. Εάν η ασθενής επιβιώσει είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει το σύνδρομο της διάχυτης ενδαγγειακής πήξης, η οποία οφείλεται στη βλέννη που υπάρχει στο αμνιακό υγρό, που ενεργοποιεί ένα παράγοντα πήξης του αίματος.

Διάγνωση

Η διάγνωσή της εμβολής αμνιακού υγρού στηρίζεται στην κλινική εικόνα και στην ύπαρξη συστατικών αμνιακού υγρού στο αίμα και στις εκκρίσεις των άνω αεροφόρων οδών. Εργαστηρικά διαπιστώνεται υποξαιμία, υπινωδογοναιμία, παράταση του χρόνου πήξης και του χρόνου ροής του αίματος και ελάττωση του αριθμού των αιμοπεταλίων. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα δείχνει δεξιοκαρδία και ταχυκαρδία, ενώ η ακτινογραφία θώρακος ορισμένες φορές παρουσιάζει εικόνα πνευμονικού οιδήματος.

Αντιμετώπιση

Σημειωτέον ότι το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών δεν υπερβαίνει το 15%, καθώς λόγω της ταχείας εξέλιξης του συνδρόμου, η θεραπευτική αντιμετώπιση δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα είναι μοιραία.

Διαβάστε επίσης:

Μέθοδος Kristeller κατά τον τοκετό: Μία επιβλαβής πρακτική στα όρια της μαιευτικής βίας [5]

Γιατροί αφαιρούν βδέλλα από τη μύτη αγοριού – Το βίντεο που έγινε viral [6]

Αν «σπάσουν τα νερά» μιας εγκύου πρόωρα, ο τοκετός πρέπει πάντα να επισπεύδεται; [7]