- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

Σε αυτό το νησί το μάθημα κολύμβησης στα κορίτσια είναι μία πράξη επανάστασης

Σε αυτό το νησί η εκμάθηση κολύμβησης στα κορίτσια είναι μία πράξη επανάστασης

Στις ακτές της ανατολικής Αφρικής βρίσκεται το Αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης [2], όπου οι ντόπιοι σε χαιρετούν με ένα εγκάρδιο «Hakuna Matata», που στα Σουαχίλι σημαίνει «Μην ανησυχείς».

Πρόκειται για μία ημιαυτόνομη περιοχή της Τανζανίας, η οποία προσελκύει όσους λατρεύουν το ζεστό κλίμα, τα πικάντικα και τα μπαχάρια, τις βουτιές και τις εξερευνήσεις του θαλάσσιου βυθού στις κατάλευκες παραλίες της.

Εκτός των άλλων είναι και η γενέτειρα του θρύλου των Queen, Freddie Mercury, γεγονός που επίσης τη Ζανζιβάρη τουριστικό πόλο έλξης.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Panje Project (@thepanjeproject) [3]

Εκεί η καθημερινή ζωή είναι πραγματικά ένα καλοκαίρι και τα πάντα περιστρέφονται γύρο από τον Ινδικό Ωκεανό που βρέχει την περιοχή: από το ψάρεμα, μέχρι τον τουρισμό… Ακόμη και την άσκηση.

Διαβάστε επίσης: Τα βοηθήματα κολύμβησης είναι αποτελεσματικά ώστε να μάθει το παιδί να κολυμπά σωστά; [4]

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον 372.000 άνθρωποι ανά τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό, με τα παιδιά και τις γυναίκες να αποτελούν τα συχνότερα θύματα.

Ωστόσο, η τοπική κοινότητα έχει προνοήσει στο να δώσει τέλος ή τουλάχιστον να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον «μολώχ» προσφέροντας σε όλους τους πολίτες, όλων των ηλικιών, μαθήματα κολύμβησης [5] και ναυαγοσωστικής.

Το 2011 ιδρύθηκε ένας οργανισμός υπό την επωνυμία «The Panje Project», με έμπνευση από ένα ψάρι που διαβιεί στα νερά του Αρχιπελάγους, και το 2013 ξεκίνησαν τα πρώτα μαθήματα κολύμβησης το με 20 μαθητές [6], στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Non-Clay Pots (@nonclaypots) [7]

Μία πραγματική επανάσταση

Το Panje Project ξεκίνησε από μέλης της κοινότητας του χωριού Nungwi με τη βοήθεια της Khadija Sharriff, η οποία είχε επηρεαστεί βαθιά από ένα δυστύχημα με πλοίο το 2011 και ένιωσε ότι πρέπει να κάνει κάτι για να αποτρέψει παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.

Πέντε χρόνια αργότερα, αυτή η μικρή τοπική οργάνωση πραγματοποίησε προγράμματα σε όλη την επικράτεια της Ζανζιβάρης και έμαθε σε τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους να κολυμπούν. [8]

Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της, η Khadija Sharriff αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στο να πείσει τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους να μάθουν κολύμπι, και ιδιαίτερα τα κορίτσια.

Δεδομένου ότι η Ζανζιβάρη είναι μία μουσουλμανική χώρα, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αυτό σύμφωνα με την Khadija Sharriff ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο της οργάνωσης.’

Διαβάστε επίσης: Τα παιδιά πρέπει να ξεκινούν μαθήματα κολύμβησης από 1 έτους, λένε οι ειδικοί [9]

«Όταν αρχίσαμε τα μαθήματα, οι μεγαλύτεροι δεν μπορούσαν καν να διανοηθούν να στείλουν τα κορίτσια τους στην παραλία και να τους μάθουμε κολύμπι. Έλεγαν “όχι, δεν γίνεται, δεν μπορούμε να τους δώσουμε μία τέτοια ελευθερία”», ανέφερε στο CNN η Khadija Sharriff.

Μέχρι που ένας από τους κατοίκους αποφάσισε να κάνει την διαφορά και να στείλει την κόρη του για μαθήματα. Και σιγά σιγά, ακολούθησαν και άλλοι το παράδειγμά του.

παρειχαν μαγιο στα κοριτσια

Στην αρχή η Sharriff και η ομάδα της είχαν σχεδιάσει ένα burkini για τις μαθήτριες.

Η οργάνωση βοήθησε να σπάσουν τα ταμπού πως «τα κορίτσια δεν κολυμπούν» παρέχοντας burkinis – ένα μαγιό που καλύπτει ολόκληρο το σώμα εκτός από το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια – ώστε τα κορίτσια να βρίσκονται στο νερό ακολουθώντας τον ενδυματολογικό κώδικα της κουλτούρας τους.

Τα μαγιό που κάλυπταν όλο το σώμα, σήμαινε ότι τα κορίτσια δεν θα μπορούσαν, επίσης,  να νιώθουν ανασφάλεια. Παράλληλα, οι προπονήτριές τους ήταν γυναίκες της κοινότητας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jo.on.the.Go (@jomunnik) [10]

ΜΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΠΟΥ… ΦΟΒΟΤΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ

Η Kazija Haji, μία από τις πρώτες προπονήτριες κολύμβησης- εξομολογήθηκε, ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε σκεφτεί να επιλέξει μία καριέρα ως προπονήτρια μουσουλμάνων γυναικών.

Πρώην δασκάλα σε σχολείο, η Kazija Haji, έμαθε κολύμπι σε τρία μέσα από το Panje Project. Ενώ παραδέχεται, ότι φοβόταν το νερό, της βγήκε φυσικά και σύντομα εκπαιδεύτηκε για να γίνει προπονήτρια.

Σήμερα είναι μία από τις τουλάχιστον 24 προπονήτριες κολύμβησης, η οποία διδάσκει άτομα όλων των ηλικιών και των φύλων, ξεκινώντας από παιδάκια 3 ετών.

Διαβάστε επίσης: Διχάζει το video που δείχνει δασκάλα κολύμβησης να πετά στην πισίνα μωρό 8 μηνών [11]

Παρά το γεγονός, ότι για μία γυναίκα από τη Ζανζιβάρι αυτή η καριέρα θεωρείται ασυνήθιστη, η Kazija την έχει αγαπήσει τόσο πολύ που η ίδια, λέει χαρακτηριστικά: «Νιώθω τόσο εκπληκτικά ολοκληρωμένη που διδάσκω κολύμβηση, επειδή το κάνω για τον εαυτό μου, για την οικογένειά μου, την κοινοτητά μου».

Η νεαρή κοπέλα είναι κάτι παραπάνω από προπονήτρια, όμως. Είναι ένα role model που εμπνέει κολυμβητές και προπονητές.

Μέχρι το 2018, μόνο 633 γυναίκες που έμαθαν κολύμβηση μέσα από το Panje Project, συμπεριελήφθησαν στη νέα γενιά των ανθρώπων της Ζανζιβάρης που δεν χρειάζεται πλέον να ζουν με τον φόβο του νερού που τους περιβάλλει.

Βρισκοντας την ελευθερια στο νερο

Η φωτορεπόρτερ με ελληνικές ρίζες, Άννα Μπογιαζή, η οποία φωτογράφισε το project από κοντά, είχε επισκεφθεί τη Ζανζιβάρη πολύ καιρό προτού ξεκινήσει η οργάνωση. Ακουγε τον κόσμο στο νησί να λέει ότι «τα κορίτσια δεν κολουμπούν»

Μερικά χρόνια αργότερα, έμθαε από έναν συνάδελφό της για το Panje Project που δίδασκε κολύμβηση στα παιδιά της Ζανζιβάρης σε μία προσππάθεια να σταματήσουν οι πνιγμοί.

«Ήταν μοναδική εμπειρία να φωτογραφίζεις ομάδες προπονητριών που στηρίζουν την θετική αυτή αλλαγή για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αρχιπέλαγο», είχε δηλώσει η φωτογράφος. Κι έτσι εμπνεύστηκε το δικό της project με τίτλο «Βρίσκοντας την ελευθερία στο Νερό».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Art Everyday Art Everywhere⚡ (@delartetducochon) [12]

Πηγές: CNN, NPR