- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

Φτιάξτε το καλύτερο σπιτικό ψωμί του τοστ για το κολατσιό των παιδιών

Φτιάξτε το καλύτερο σπιτικό ψωμί του τοστ για το κολατσιό των παιδιών

Άνοιξαν τα σχολεία και δεν είναι λίγες οι μαμάδες που δίνουν στα παιδιά τους τοστ [1] για κολατσιό στο σχολείο.

Αυτό που όλοι θέλουμε για τα παιδιά μας είναι να τρώνε σωστά και όσο τον δυνατόν τα σνακ να είναι φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά.

Η συνταγή [2]  που σας προτείνουμε θα σας βοηθήσει να φτιάξετε το τέλειο λευκό ψωμί του τοστ [3] (για ολικής βάλτε μισό μισό αλεύρι) για τα πιο λαχταριστά δεκατιανά.

τι θα χρειαστείτε

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το νερό και από πάνω τη μαγιά να απλωθεί στην επιφάνεια. Περιμένουμε 5 λεπτά να διαλυθεί και να ενεργοποιηθεί.

Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με το νερο και τη μαγιά, ρίχνουμε και 1 κούπα αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώσπου να έχουμε μια ρευστή ζύμη.

Προσθέτουμε ακόμη 4 1/2 κούπες αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε μια κανονική ζύμη. Παίρνουμε το ζυμάρι και το ζυμώνουμε στον πάγκο μας (αφού πασπαλίσουμεμε λ΄θγο αλεύρι), ώσπου να μην κολλάει καθόλου. Θέλουμε η τελική ζύμη να είναι αφράτη, απαλή και ελαστική (να επιστρέφει αν την πιέσουμε).

Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την βάζουμε σ’ ένα μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρά και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα. Την αφήνουμε σ’ ένα ζεστό σημείο για 1 ώρα περίπου, ώσπου να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσες μπάλες. Αφήνουμε τις μπάλες για 10 λεπτά να ξεουραστούν και κατόπιν σχηματίζουμε δύο μακρόστενες φρατζόλες στο μέγεθος της φόρμας. Λαδώνουμε τις φόρμες για κέικ και βάζουμε μέσα τις φραντζόλες (αν χρειαστεί τεντώνουμε να φτάσουν απ’ άκρη σ’ άκρη.

Αφήνουμε πάλι τις ζύμες να ξεκουραστούν για 30-40 λεπτά, ώσπου να ξεχειλίσουν απ’ τις φόρμες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 30-35 λεπτά, βγάζουμε τα ψωμιά μας απ’ τη φόρμα και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν πριν κόψουμε τις φέτες μας.

Διαβάστε επίσης:

Τρία υπέροχα σνακ σφολιάτας για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο [4]

Μία εύκολη συνταγή για κοτόπιτα που θα λατρέψουν τα παιδιά [5]

Σπιτικά μπισκότα-σκάκι για το πρωινό, το σνακ στο σχολείο, αλλά και το γραφείο [6]