Τι σημαίνει αν τα πατουσάκια του νεογέννητου μωρού σας είναι μπλε – μωβ

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα πατουσάκια του μωρού σας έχουν ένα χρώμα βαθύ μπλε-μωβ, λίγο μετά την γέννησή του. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ακροκυάνωση.

Πρόκειται για μία κοινή πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται φυσιολογική. Αν άλλα μέρη του σώματος του νεογέννητου εμφανίζονται με αυτό το χρώμα, ωστόσο, όπως το στήθος, είναι ένα σημάδι που χρήζει ιατρικής παρακολούθησης.

Η ακροκυάνωση προκαλείται, επειδή όταν το μωρό γεννιέται η κυκλοφορία του αίματος δεν έχει αναπτυχθεί  πλήρως και είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται το μωρό περνώντας από τον κόλπο της μαμάς. Θα εξαφανιστούν τις επόμενες μέρες.

Πότε συμβαίνει

Μπορεί να συμβεί τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, όμως αν δεν συμβεί ο γιατρός ή η μαία το ελέγχουν για το συγκεκριμένο σύνδρομο. Ορισμένοι γιατροί επισημαίνουν, ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο μωρό και αργότερα, εάν κρυώσει.

Το πιο σημαντικό είναι να ελέγξετε και το υπόλοιπο σώμα του μωρού. Αν δηλαδή, το υπόλοιπο σώμα είναι ροζ, σε φυσιολογικό χρώμα, αν οι πάνες του είναι φυσιολογικά υγρές, αν τρώνε ή αναπνέουν κανονικά.

Όταν νιώσετε ότι τα χεράκια και τα ποδαράκια του είναι κρύα, είναι μία καλή στιγμή να ελέγξετε, αν το μωρό σας στην κοιλίτσα, το λαιμό ή την πλάτη του. Ειδάλλως, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο.

Πηγή: The Tiny Heart Education

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το Σύνδρομο του Μπλε Μωρού: Οι αιτίες και τα συμπτώματα

Γονείς προσοχή! Μωρό 7 μηνών παραλίγο να τυφλωθεί από πιστολάκι μαλλιών!

7 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το νεογέννητο