- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

Τι είναι πια αυτό το Halloween και σε ποιες περιοχές του κόσμου γιορτάζεται;

Η 31η Οκτωβρίου [2] είναι η “μέρα των νεκρών”, το γνωστό σε όλους Halloween. Την τελευταία ημέρα του τρέχοντος μήνα, λοιπόν, θα κορυφωθούν οι γιορτές του Halloween [3], γεγονός που προσλαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς σχεδόν όλος ο δυτικός κόσμος, αφιερώνει πολύ χρόνο και χρήμα, για μία γιορτή που εξελίχθηκε για πολλούς σε… τρόπο ζωής.

Φαντάσματα, φεστιβάλ τρόμου, κατακόμβες με χιλιάδες ανθρώπινα κρανία, στοιχειωμένα κάστρα, τρομακτικές μεταμφιέσεις και παιδιά να φωνάζουν “Κέρασμα ή Φάρσα” (“trick or treat”) κατακλύζουν τους δρόμους την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Τι είναι όμως το Halloween;

Little children trick or treating on Halloween

Η ονομασία Halloween προέρχεται από το “All-hallow-even” που με απλά λόγια σημαίνει: παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (στην ορθόδοξη εκκλησία πρόκειται για κινητή εορτή που φέτος εορτάστηκε στις 3 Ιουνίου 2018). Στην Αμερική η γιορτή ήρθε μέσω των Ιρλανδών και Σκοτσέζων μεταναστών τον 19ο αιώνα. Βασικό χαρακτηριστικό της γιορτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες, πάνω στις οποίες είναι φτιαγμένα τρομακτικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Κατά την διάρκεια του Halloween λέγεται πως οι ψυχές των πεθαμένων περιπλανώνται στη Γη. Οι νεκροί “περπατούν” ανάμεσά μας ψάχνοντας να μπουν στο σώμα κάποιου ζωντανού και να κερδίσουν έτσι την αθανασία.

Οι άνθρωποι ντύνονται με τρομακτικές στολές [4] με σκοπό να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα των νεκρών, των οποίων οι ψυχές ψάχνουν να βρουν ένα σώμα να μπουν κερδίζοντας έτσι την αθανασία.

Την ημέρα της γιορτής μικρά παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας μεταμφιεσμένα και οι νοικοκύρηδες τους δίνουν είτε γλυκά και ζαχαρωτά είτε τα αφήνουν να τους κάνουν μια πλάκα, εάν δεν τους δώσουν γλυκά (το λεγόμενο “Trick or Treat?”).

Τα χρώματα που συνδέονται με τη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο και, γενικά, τον «άλλο κόσμο».

Τι γιορτάζουμε με το Halloween;

Little kids at a Halloween party

Κατά την διάρκεια του Halloween λέγεται πως οι ψυχές των πεθαμένων περιπλανώνται στη Γη. Οι νεκροί “περπατούν” ανάμεσα μας ψάχνοντας να μπουν στο σώμα κάποιου ζωντανού και να κερδίσουν έτσι την αθανασία.

Οι άνθρωποι ντύνονται με τρομακτικές στολές με σκοπό να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα των νεκρών, των οποίων οι ψυχές ψάχνουν να βρουν ένα σώμα να μπουν κερδίζοντας έτσι την αθανασία.

Την ημέρα της γιορτής μικρά παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας μεταμφιεσμένα και οι νοικοκύρηδες τους δίνουν είτε γλυκά και ζαχαρωτά είτε τους αφήνουν να τους κάνουν μια πλάκα εάν δεν τους δώσουν γλυκά (το λεγόμενο Trick or Treat?).

Τα χρώματα που συνδέονται με τη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο και, γενικά, τον «άλλο κόσμο».

Το έθιμο της κολοκύθας

Το έθιμο της κολοκύθας [5] προέρχεται από έναν παλιό ιρλανδικό θρύλο. Σε αυτόν ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης, ο Τζακ, καταφέρνει να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον διάβολο. Αρνείται, μάλιστα, να τον απελευθερώσει μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Τελικά, δέχεται να τον αφήσει ελεύθερο, με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο διάβολος δεν θα τον αφήσει να μπει στην κόλαση. Η συμφωνία τηρείται και το πνεύμα του Τζακ φτιάχνει τα φανάρια από κολοκύθα, τοποθετεί μέσα τους ένα κερί και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

Γι’ αυτό και οι κολοκύθες ονομάζονται στα αγγλικά Jack O’ Lantern (Τζακ Φανάρι).

Σε ποιες περιοχές γιορτάζεται το Halloween;

Οι ειδικοί διαφωνούν για τις απαρχές αυτής της εορτής. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ανέκαθεν ήταν χριστιανική γιορτή. Άλλοι πιστεύουν ότι πολλές από τις παραδόσεις του Halloween έχουν τις ρίζες τους στις κελτικές γιορτές τέλους της σοδειάς, ιδιαιτέρως στον ιρλανδικό εορτασμό του Samhain, ο οποίος ενσωματώθηκε αργότερα στο χριστιανικό εορτολόγιο.

Το  Halloween γιορτάζεται κυρίως στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, αλλά και στην Ιταλία, την Γερμανία, την Ρωσία, την Ρουμανία, την Ελβετία. Στην Άπω Ανατολή, την Κίνα, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη αλλά και στο Ντουμπάι.

H θέση της εκκλησίας για το Halloween

Αν και η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία [6] δεν έχει πάρει σαφή θέση υπέρ ή κατά του εορτασμού του Halloween, η εκκλησία της Κύπρου το έχει καταδικάσει, λέγοντας, ότι επιχειρεί να βυθίσει τη νεολαία σε έναν κόσμο «σκοτεινό με βαμπίρ, σατανάδες και δαίμονες στο όνομα της διασκέδασης».

Το 2015 σε δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος προειδοποίησε ότι η γιορτή ουσιαστικά υμνεί την κουλτούρα του θανάτου και κάλεσε τη νεολαία να απέχει, προσκαλώντας την στο κατηχητικό. Η εκκλησία, ωστόσο, ήδη έχει τοποθετηθεί κατ’επανάληψη κατά του καρναβαλιού , αλλά και άλλων που θεωρεί αντίθετα προς την Ορθόδοξη παράδοση, όπως τον Άγιο Βασίλη, το Λαγό του Πάσχα ,την γιόγκα, το Κάμα Σούτρα αλλά και τα Στρουμφ.

Απέναντί της, ωστόσο, στο θέμα αυτό, η εκκλησία βρίσκει τους κολοκυθοπαραγωγούς, οι οποίοι δήλωσαν, ότι μόνο η γιορτή αυτή έχει μείνει να συντηρεί τον πολύπαθο κλάδο!