Τι είναι οι καλοκαιρινές διακοπές για τα παιδιά;

Καλοκαιρινές διακοπές, μέρες ξεγνοιασιάς, μειωμένων υποχρεώσεων, μέρες που όλη η οικογένεια έρχεται κοντά, τα μέλη της μοιράζονται κοινά βιώματα και δημιουργούν αναμνήσεις που θα τους συνοδεύουν σε όλη τη ζωή τους.

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη που είχε με τη ψυχολόγο εξελικτικής/ σχολικής κατεύθυνσης, ψυχοθεραπεύτρια παιδιών, εφήβων και ενηλίκων Δρα Αριστονίκη Θεοδοσίου Τρυφωνίδου μας εξηγεί, μεταξύ άλλων, ποια είναι η σημασία των καλοκαιρινών διακοπών για τα παιδιά αλλά και πως μπορούμε να χτίσουμε ως γονείς μια πιο «υγιή» σχέση με τα παιδιά μας κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Καλοκαιρινές διακοπές και παιδιά. Πόσο σημαντικές είναι για τα παιδιά μας αυτές οι διακοπές; 
«Για τα παιδιά οι καλοκαιρινές διακοπές συνήθως σημαίνουν βουτιές στη θάλασσα, κουβαδάκια και αμμουδένια κάστρα, βόλτες στο πάρκο, παιχνίδι στη γειτονιά, κατασκήνωση, ταινίες στο θερινό σινεμά.  Στόχος των διακοπών είναι η «αποσυμπίεση», η διακοπή της ρουτίνας και το «άδειασμα» από καταναγκασμούς και υποχρεώσεις. Το να οργανώνουμε διακοπές καιρό πριν μας κάνει καλό, επειδή μας δίνει χαρά. Οι διακοπές είναι ανανέωση και την ανανέωση τη χρειαζόμαστε όλοι. Μειώνονται το στρες, η κατάθλιψη, οι σωματικές ενοχλήσεις, οι καρδιαγγειακές διαταραχές και βελτιώνονται η διάθεση, ο ύπνος και οι σχέσεις.

Επίσης, αυξάνεται η ικανοποίηση από τη ζωή και συχνά οι διακοπές μάς βοηθούν να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Εξάλλου, μια ευκαιρία που προσφέρουν οι διακοπές είναι το δέσιμο με τα μέλη της οικογένειας ή με άλλους αγαπημένους ανθρώπους, με τους οποίους πάμε διακοπές, η βελτίωση των σχέσεων και η ανάπτυξη αλληλεγγύης».

Ως γονείς, κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, καλό θα είναι να περιορίσουμε εάν θέλετε αυτή μας την «υπερπροστατευτικότητα» και να αφήσουμε τα παιδιά μας πιο ελεύθερα στις διάφορες δραστηριότητες; 
«Ο Υπερπροστατευτικός γονέας παρεμποδίζει το παιδί να ωριμάσει, να μάθει μέσα από τα λάθη του, ώστε να αυτονομηθεί. Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους μπορούν να είναι αυτόνομα σε κάποιες ενέργειες, να αυτενεργήσουν για να μάθουν να αυτοεξυπηρετούνται».

Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αξιοποιήσουν την «βαρεμάρα» του ελεύθερου τους χρόνου; 
«Για να διαχειριστείτε το «βαριέμαι» του παιδιού σας μπορείτε να κάνετε μια λίστα με πράγματα που αρέσει στα παιδιά σας να κάνουν. Φτιάξτε έναν κατάλογο με δικές σας ιδέες και ιδέες που θα σας πουν τα παιδιά σας. Τι τους αρέσει να κάνουν; Με τι διασκεδάζουν; Τι έκαναν στο παρελθόν στον ελεύθερο χρόνο τους; Βάλτε όλες αυτές τις ιδέες σε μια γυάλα και κάθε φορά που το παιδί σας βαριέται ζητήστε του να τραβήξει ένα χαρτάκι μέσα από αυτή».

Τι μπορούν να κάνουν τα μικρά παιδιά;
• Να κάνουν πικ νικ με τα αρκουδάκια τους
• Να κυνηγήσουν ζωύφια και μαμούνια
• Να χτίσουν και να γκρεμίσουν τα τουβλάκια τους
• Να φτιάξουν παζλ
• Να ζωγραφίσουν

Τι μπορούν να κάνουν τα μεγαλύτερα παιδιά;
• Να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια
• Να ζωγραφίσουν κάτι που βλέπουν
• Να διαβάσουν ένα βιβλίο
• Να φυτέψουν κάποια μυρωδικά σε μια γλάστρα
• Να κάνουν κάποιο σπορ

Με τη γυάλα ιδεών, θα δώσετε την ευκαιρία στο παιδί σας να διαλέξει αυτό που θα κάνει χωρίς να ρωτήσει εσάς. «Όταν σας λέει το παιδί σας «Μαμά, βαριέμαι», πείτε του να στραφεί στην γυάλα δραστηριοτήτων». Περισσότερες δραστηριότητες μπορείτε να βρείτε στα εγχειρίδια μου ΠαιΖωντας με το παιδί μέσα μας τεύχος 1 και 2.

Πώς μπορούμε να χτίσουμε ως γονείς μια πιο «υγιή» σχέση με τα παιδιά μας στις καλοκαιρινές διακοπές; 
«Καταρχάς, συζητήστε με τα παιδιά τι θέλουν να κάνουν, πάρτε τη γνώμη τους και προσπαθήστε να ικανοποιήσετε και τις επιθυμίες τους, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρετε εσείς. Οι διακοπές σημαίνουν ξεκούραση, χαλάρωση, διασκέδαση, γέμισμα των μπαταριών μας αλλά και ενασχόληση με sports και hobbies. Στις διακοπές παίξτε μαζί τους, κάντε κοινές δραστηριότητες και sports, δώστε τους χρόνο να κάνουν αυτά που θέλουν».

Θα ήθελα για το τέλος από εσάς 3 tips για να περάσουμε αξέχαστες διακοπές με τα παιδιά μας… 
«Το παιχνίδι μεταξύ των παιδιών υπερτερεί σε σχέση με το παιχνίδι μεταξύ ενήλικα και παιδιού.
Ίσως αξίζει να δώσει κανείς σημασία σε αυτά που λέει ο εξαίρετος ψυχαναλυτής-παιδοψυχίατρος Nτόναλντ Γουίνικοτ: «Yπάρχουν πολλά στοιχεία στο παιχνίδι που οι μεγάλοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν… Στην πραγματικότητα, όταν οι μεγάλοι παίζουν μ’ ένα παιδί, το φυσιολογικό “τρελό” στοιχείο που εμπεριέχεται στο παιδικό παιχνίδι μοιάζει ξαφνικά παράλογο. Έτσι, αν δεν υπάρχουν άλλα παιδιά, το παιδί αναχαιτίζεται στο παιχνίδι και χάνει την ευχαρίστηση που δίνουν η ασυνέπεια, η έλλειψη ευθύνης και η παρορμητικότητα…

Tα παιδιά που παίζουν μαζί έχουν μια απέραντη ικανότητα να εφευρίσκουν λεπτομέρειες του παιχνιδιού και να παίζουν για μεγάλα διαστήματα, χωρίς να κουράζονται». Φροντίστε λοιπόν τα παιδιά σας να παίζουν με συνομήλικους για να έχει το παιχνίδι την αξία που πρέπει και εσείς λίγο χρόνο για εσάς!

Οι εντονότερες αναμνήσεις,  των ανθρώπων, σύμφωνα με σχετική έρευνα, προέρχονται από την περίοδο των διακοπών, ενώ από μία άλλη μελέτη προκύπτει ότι οι γυναίκες που πάνε διακοπές με τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους βιώνουν περισσότερη ευτυχία και στενότερο δέσιμο με τον άνθρωπό τους.

Στην καθημερινότητά μας οι περισσότεροι από εμάς κυνηγάμε τον χρόνο. Για να είναι, λοιπόν, οι διακοπές μας ένα πραγματικό διάλειμμα από την καθημερινότητα, καλό είναι, ναι μεν, να τις έχουμε οργανώσει, ως ένα βαθμό, ώστε να μη χάνουμε χρόνο στο να βρούμε πού θα πάμε ή πού θα μείνουμε, χωρίς, όμως, να γινόμαστε υπερβολικοί».

Διαβάστε επίσης

Ο Δήμος Ιδαλίου διοργανώνει Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου για παιδιά

Έλβις: Στο θερινό σινεμά της πλατείας δωρεάν προβολή