Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η Κοιλιοκάκη στα παιδιά;

Ο παιδίατρος Νίκος Κόνναρης εξηγεί: «Η Kοιλιοκάκη δεν είναι μορφή αλλεργίας αλλά είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Δηλαδή ο οργανισμός στρέφεται ενάντια στους ιστούς του σώματος όταν εκτεθεί στη γλουτένη και προκαλούνται βλάβες κυρίως στο λεπτό έντερο. Η διάγνωση της κοιλιοκάκης μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία και εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο.Κανείς δεν γεννιέται και έχει κοιλιοκάκη αλλά κουβαλά μαζί του τη γενετική προδιάθεση να εμφανίσει στο μέλλον κοιλιοκάκη. Η θεραπεία είναι εύκολη αρκεί να γίνει τρόπος ζωής και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δίαιτα χωρίς γλουτένη για ολόκληρη τη ζωή. Τα παιδιά με κλασική κοιλιοκάκη εμφανίζουν συμπτώματα μεταξύ 6-24 μηνών αμέσως μετά την είσοδο των δημητριακών στη διατροφή τους».

Μπορεί να παρουσιάσουν τα ακόλουθα:

  • Χρόνια διάρροια
  • Πόνο στην κοιλιά και πρήξιμο στην κοιλιά
  • Ανορεξία και απώλεια βάρους
  • Εμέτους
  • Μειωμένη πρόσληψη βάρους

Σε ποια παιδιά πρέπει να γίνει έλεγχος για κοιλιοκάκη;

  • Παιδιά που δεν προσλαμβάνουν ικανοποιητικό βάρος
  • Παιδιά με επιμένουσα διάρροια
  • Παιδιά με χρόνια δυσκοιλιότητα, εμέτους και πόνο στην κοιλιά
  • Παιδιά με κοντό ανάστημα
  • Παιδιά που καθυστερούν να μπουν στην εφηβεία
  • Παιδιά που παρουσιάζουν σιδηροπενική αναιμία που δε βελτιώνεται με τη λήψη σιδήρου και παιδιά με αυξημένες τρανσαμινάσες (ένζυμα του συκωτιού) που δεν ανευρέθει κάποια άλλη αιτία.
  • Παιδιά με σύνδρομο Down, Σακχαρώδη διαβήτη, Εκλεκτική Ανεπάρκεια της ανοσοσφαιρίνης IgA, σύνδρομο Turner, σύνδρομο William και αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.
  • Παιδιά που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με κοιλιοκάκη.

δίαιτα ελεύθερη γλουτένης

Η υιοθέτηση της αυστηρής δίαιτας χωρίς γλουτένη (gluten free diet) είναι το κλειδί για τη θεραπεία της κοιλιοκάκης. Η γλουτένη περιέχεται στα δημητριακά σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι. Το ρύζι και το καλαμπόκι δεν περιέχουν γλουτένη. Η γλουτένη μπορεί να βρίσκεται και μέσα σε άλλες τροφές για τούτο οι κατασκευαστές διαφόρων τροφίμων είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στις ετικέτες εάν ένα προϊόν περιέχει γλουτένη. Ένας αριθμός τροφίμων φέρει την ένδειξη Gluten free ή ένα διεθνές σήμα ειδικό για την αναγνώριση των προϊόντων που δεν περιέχουν γλουτένη. Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι πατάτες, το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια ΔΕΝ περιέχουν γλουτένη.

Διαβάστε επίσης:

Πάφος: Έντεκα καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία μόνο τον Μάιο

Η Κόρτνεϊ Καρντάσιαν επιλέγει την Συγκοίμηση (Co-sleeping) για τα παιδιά της. Εσείς;

Ένοχη η 74χρονη, που τραυμάτισε θανάσιμα τη Νελίνα το 2019