Θλίψη, απόγνωση, τάσεις αυτοκτονίας ταλανίζουν τους εφήβους – Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Θλίψη, απόγνωση, τάσεις αυτοκτονίας ταλανίζουν τους εφήβους - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία μίας νέας έρευνας αναφορικά με την ψυχική υγείατων μαθητών λυκείου – εστιάζοντας στα κορίτσια- καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι το 22% των εφήβων σκεφτόταν την αυτοκτονία.

Σχεδόν τρεις στις πέντε μαθήτριες λυκείου (ποσοστό 57%) αισθάνονταν θλίψη ή απόγνωση το 2021 καθημερινά για περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων, σε τέτοιο βαθμό που διέκοψαν τις συνήθεις δραστηριότητές τους, αναφέρεται στην έκθεση των Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC) που καταγράφει πώς εξελίχθηκε η ψυχολογική κατάσταση των εφήβων την τελευταία δεκαετία.

Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο των αγοριών και συνιστά επίσης ρεκόρ δεκαετίας. Το 2011 μόνο το 36% των κοριτσιών δήλωνε ότι αισθανόταν θλίψη ή απόγνωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ένα στα τρία κορίτσια σκέφτηκε την αυτοκτονία

Ένα στα τρία κορίτσια (30%) σκέφθηκε σοβαρά να βάλει τέλος στη ζωή του. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 14% για τα αγόρια και στο 22% για το σύνολο των εφήβων αυτής της ηλικιακής ομάδας (15-18 ετών). Το 2011 για τα κορίτσια το ποσοστό αυτό ήταν 19%.

Μία στις πέντε κοπέλες (18%) βίωσε σεξουαλική βία και πάνω από μία στις δέκα (14%) είχε μια εξαναγκαστική σεξουαλική σχέση.

Συνεχές αίσθημα θλίψης ή απόγνωσης

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ένα ερωτηματολόγιο που καλούνται να συμπληρώσουν κάθε δύο χρόνια οι μαθητές λυκείου στις ΗΠΑ. «Δείχνουν ότι οι έφηβοί μας χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη για να πετύχουν, να ελπίζουν και να ανθίσουν» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της η Ντέμπρα Χιούρι, στέλεχος των CDC.

«Τα προγράμματα πρόληψης στα σχολεία έδειξαν ότι μπορούμε να ρίξουμε ένα ζωτικής σημασίας σωσίβιο σωτηρίας σε αυτά τα εντεινόμενα κύματα ψυχικών τραυμάτων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν το 70% των μαθητών ΛΟΑΤΚΙ+ βίωσαν ένα συνεχές αίσθημα θλίψης ή απόγνωσης το 2021 και πάνω από ένας στους πέντε (22%) αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία συλλέχθηκαν το φθινόπωρο του 2021, αφού επαναλειτούργησαν τα περισσότερα σχολεία τα οποία είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας της Covid-19. Και άλλες μελέτες έδειξαν τις ολέθριες συνέπειες της πανδημίας για την ψυχική υγεία των εφήβων, ωστόσο η έρευνα των CDC υπογραμμίζει ότι η τάση αυτή είχε ξεκινήσει πριν από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού.

Τα σημάδια στο παιδί σας που πρέπει να δώσετε προσοχή

Οι ειδικοί συνστήνουν στους γονείς και τους κηδεμόνες έφηβων παιδιών να συζητούν με τα παιδιά τους για θέματα ψυχικής υγείας, καθώς και να προσέχουν σημάδια, που θα πρέπει να τους κινητοποιήσουν.

Αυτό που οφείλει να κάνει κάθε γονιός είναι να κρατά μία «ανοιχτή πόρτα», να έχει περιέργεια για τη ζωή του παιδιού του, χωρίς, ωστόσο, να εισβάλει εντελώς σε αυτή, ειδικά, όταν πρόκειται για εφήβους.

Το ζόρικο κομμάτι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, ότι ενώ τα εφηβάκια χρειάζονται την στήριξη των γονέων και εξαρτώνται από αυτούς, είναι ηλικία που μαθαίνουν να γίνονται ανεξάρτητα και έτσι ψάχνουν να κρατήσουν αποστάσεις, λένε οι ειδικοί.

Αρκεί να παρατηρήσετε τα σημάδια στη συμπεριφορά, που μπορεί να σημαίνουν κάτι περισσότερο από απλά εφηβεία, για παράδειγμα αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου ή του φαγητού, της κοινωνικής και σχολικής ζωής. Εάν ανησυχείτε, ότι το έφηβο παιδί σας δεν σας μιλά για τα συναισθήματά του, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον άλλον ενήλικα, που μπορεί να εμπιστεύεται το παιδί, όπως ένας καθηγητής ή ο προπονητής του.