Τεράστια επιτυχία για την κυπριακή ομάδα διαστημικής άμυνας: Δεύτερη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό!

Δεύτερη διεθνώς, κατατάγηκε η κυπριακή ομάδα Galactic Angels στον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού διαστημικής άμυνας DefInSpace της Γαλλικής Διαστημικής Διοίκησης που διεξήχθη στο Παρίσι τέλη Ιουνίου. Η κυπριακή ομάδα προκρίθηκε στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 300 συμμετοχές.

Η ομάδα, αποτελούμενη από τους Αθένα Βούργος και Τζιόρτζιο Δανιήλ Ούρρης 17 και 18 ετών αντίστοιχα, επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διαγωνισμό αυτό που είχε διοργανωθεί αρχές Ιουνίου από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) σε συνεργασία με την Γαλλική Διαστημική Διοίκηση (CDE, Commandement de l’Espace).

Αντιμετωπίζοντας προβλήματα… συμφόρησης στο διάστημα!

Η ομάδα μετέβη στην συνέχεια στο Παρίσι για να λάβει μέρος στους τελικούς όπου και έλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία 1 – που σκοπό έχει την παροχή ρυθμιστικών και στρατηγικών λύσεων στα διαστημικά προβλήματα συμφόρησης των τροχιακών θέσεων (με δορυφόρους και άλλα διαστημικά αντικείμενα τεχνολογικής προέλευσης), καθώς και τη διαστημική άμυνα από φυσικά φαινόμενα όπως οι αστεροειδείς. Πρώτη επιλέχθηκε η ομάδα Forest από την Γαλλία.

Σε δήλωση του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός είπε ότι, «είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η Αθένα και ο Τζιόρτζιο, κέρδισαν την 2η θέση παγκοσμίως και έτσι η Κύπρος μας για άλλη μια φορά διακρίνεται σε παγκόσμιο διαστημικό διαγωνισμό. Από την αρχή είδαμε το ταλέντο της συγκεκριμένης ομάδας, την οποία και στηρίξαμε και βλέπουμε με χαρά την επιτυχία τους».

Πρώτη φορά ο διαγωνισμός σε όλο τον κόσμο

Σημειώνεται ότι  είναι πρώτη φορά που ο διαγωνισμός DefInSpace  διεξάγεται σε όλο τον κόσμο και ήρθε και στην Κύπρο μέσω συμφωνιών του CSEO, ως μία από τις λίγες χώρες που έχουν επιλεγεί για τη διεξαγωγή αυτού του υψηλού επιπέδου διαγωνισμού.

Το DefInSpace – www.space.cy/definspace, είναι ένα hackathon της Γαλλικής Διαστημικής Διοίκησης και οι συμμετέχοντες είχαν 24 ώρες για να φανταστούν λύσεις για το μέλλον της διαστημικής άμυνας. Ο φετινός διαγωνισμός αφορούσε τη Διαχείριση της Διαστημικής Κυκλοφορίας. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν πάνω σε δύο προκλήσεις που σχετίζονται με τη Διαχείριση Διαστημικής Κυκλοφορίας, μεμονωμένα ή σε ομάδες, και παρουσίασαν στο τέλος την ανάλυση τους και ένα σχέδιο δράσης.

Τι κερδίζει η νικήτρια ομάδα

Η παγκόσμια νικήτρια ομάδα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εκτόξευση ενός πυραύλου με φορτίο δορυφόρων στο Διαστημικό Κέντρο (spaceport) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα λάβουν καθοδήγηση σε θέματα διαστημικής μηχανολογίας και τα γενικά θέματα του διαστήματος. Θα τους παρασχεθούν επίσης ευκαιρίες δικτύωσης και ενδεχομένως ακόμη και ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

Το DefInSpace αποτελεί μέρος του προγράμματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του CSEO – που προωθεί τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων στις προκλήσεις της εξερεύνησης και έρευνας του διαστήματος. Το πρόγραμμα βοηθά τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, που μπορούν να ενταχθούν στο διαστημικό σύμπλεγμα (space cluster) του CSEO, ενισχύοντας έτσι την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα της Κύπρου.

Το ΚΥΠΕ ήταν χορηγός επικοινωνίας του τοπικού διαγωνισμού που επέλεξε την κυπριακή ομάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: 13 μηνών μωρό «έσβησε» από οξεία ηπατίτιδα

Λατρεύει το παιδί σας το καρπούζι; Ο παιδίατρος απαριθμεί τα 8 πολύτιμα οφέλη του για την υγεία!

Φρίντα Κάλο: Το παιδί που δεν ήρθε ποτέ για την… «Κουτσοφρίντα» που ζωγράφιζε το δράμα της