Τελετή βράβευσης Η΄ Παγκύπριου Διαγωνισµού Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

Τελετή βράβευσης Η΄ Παγκύπριου Διαγωνισµού Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

Με τη συμμετοχή 78 μαθητών και μαθητριών από 22 δημόσια και ιδιωτικά λύκεια της Κύπρου, διεξήχθη ο Η΄ Παγκύπριος Διαγωνισµός Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραµµατείας για μαθητές και μαθήτριες Β΄ Λυκείου Κατεύθυνσης, με θέμα την τραγωδία του Αισχύλου Πέρσαι, η τελετή βράβευσης του οποίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο φετινός διαγωνισμός, ο οποίος διοργανώθηκε από την Ομάδα Εργασίας του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης έγινε με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Στον χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου, τον οποίο ανέγνωσε η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, δόθηκε καταρχάς έμφαση στην επιλογή του εμβληματικού έργου του Αισχύλου Πέρσαι, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να επιδειχθεί πατριωτισμός και ομοψυχία για την αντιμετώπιση των ποικίλων προκλήσεων και τονίστηκε ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει η νέα γενιά του τόπου μας. Όπως υπογράμμισε η Υπουργός, μέσα από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης επιδιώκεται η διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα αξιοποιεί τα ταλέντα και τις ικανότητες των νέων και θα προωθεί τη βιωματική μάθηση και την καλλιέργεια κριτικού και δημιουργικού πνεύματος.

Στον χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αντρέας Κεττής ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για την αγαστή σχέση στενής συνεργασίας και συνεχάρη όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και ιδιαιτέρως όσες μαθήτριες διακρίθηκαν.

Στη συνέχεια, εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι ο φετινός παγκύπριος διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στην μαύρη επέτειο των πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και μετέφερε το αταλάντευτο μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα ότι η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη.

Η Δρ Καλλιόπη Χριστοφόρου Πούγιουρου, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων και Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών, στην εισήγησή της εξήγησε καταρχάς το σκεπτικό της επιλογής του συγκεκριμένου έργου του Αισχύλου κάνοντας αναφορά σε στίχους από την τραγωδία.

Τονίστηκε ότι πρόθεση ήταν να στραφεί η προσοχή των παιδιών σε ένα έργο το οποίο αναδεικνύει με τρόπο υποδειγματικό τις δυνάμεις εκείνες του έθνους που παρά τις αντιξοότητες το κρατούν ζωντανό.

Η μαθήτρια που εξασφάλισε την υψηλότερη βαθμολογία και το Α΄ Βραβείο, Νίκη Μιχαήλ του Λυκείου Αγίου Σπυρίδωνα Κάτω Πολεμιδιών, ευχαρίστησε το σχολείο και την καθηγήτριά της κυρία Κωνσταντίνα Δροσοπούλου που είναι συμπαραστάτες και πολύτιμοι βοηθοί στη μαθητική της πορεία.

Κεντρικός ομιλητής στην Τελετή Βράβευσης ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ Αντώνης Πετρίδης, με θέμα «Αισχύλου Πέρσες: Προβληματισμοί του τότε και του σήμερα». Μέσα από μία άκρως ενδιαφέρουσα εισήγηση ο Δρ Αντώνης Πετρίδης σχολίασε τη σχέση του έργου Πέρσες με την εποχή στην οποία δημιουργήθηκε και ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να διαβαστεί η συγκεκριμένη τραγωδία, ως πατριωτικό σάλπισμα, ως δοξαστικός ύμνος αλλά και ως προειδοποίηση προς τις «πολύχρυσες αυτοκρατορίες» να σέβονται τα ανθρώπινα και θεϊκά όρια.

Διαβάστε επίσης

Υπ. Παιδείας: Συνεχίζουμε την καλλιέργεια του ‘Δεν ξεχνώ’ ως χρέος στη νέα γενιά

Τέλος στην κακοποίηση παιδιών ζητούν μαθητές μέσω της τέχνης