Τα παιδιά της Προδημοτικής και Δημοτικής στην Κύπρο μαθαίνουν για τον μητρικό θηλασμό!

Τα παιδιά της Προδημοτικής και Δημοτικής στην Κύπρο μαθαίνουν για τον μητρικό θηλασμό!

Η προστασία και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού αποτελούν για το Υπουργείο Υγείας σημαντική προτεραιότητα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, αφού τεκμηριωμένα ο μητρικός θηλασμός είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές φροντίδας και υγείας για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας

Σημειώνει ότι οι ευεργετικές επιπτώσεις του μητρικού θηλασμού δεν περιορίζονται στα παιδιά, αλλά καλύπτουν επίσης θέματα προστασίας της υγείας της μητέρας και της ευημερίας της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα.

Προάγουμε τον Θηλασμό: Εκπαιδευόμαστε και Υποστηρίζουμε!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, Προάγουμε τον Θηλασμό: Εκπαιδευόμαστε και Υποστηρίζουμε!, είναι το φετινό σύνθημα του Μήνα Προώθησης του Μητρικού Θηλασμού στην Κύπρο, που όπως κάθε χρόνο, ορίστηκε από την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action) και στοχεύει στην ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού καθώς και στην προώθηση υποστήριξής του, ενισχύοντας τη γνώση και προωθώντας αυτό που είναι γνωστό ως «θερμή αλυσίδα υποστήριξης για τον θηλασμό».

Με το σύνθημα αυτό και την οργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων, εορτάζει η Κύπρος και φέτος τον Μήνα Προώθησης του θηλασμού.

Μετά από την πανδημία, φέτος η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού και το Υπουργείο Υγείας, προγραμματίζει εντός Οκτωβρίου την οργάνωση, δύο Εργαστηρίων για Επαγγελματίες Υγείας.

Κύριο θέμα της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας θα είναι η εφαρμογή των 10 Βημάτων Μητρικού Θηλασμού στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Φιλικά προς το Βρέφος Νοσοκομεία, καθώς επίσης η ενημέρωσή τους για μύθους και αλήθειες γύρω από τον θηλασμό και όσα θα πρέπει να γνωρίζουν για την αντιμετώπιση συχνών εμποδίων/προβλημάτων θηλασμού που αντιμετωπίζει μια θηλάζουσα.

Είναι όμως ουσιαστικής σημασίας και η ενίσχυση των γνώσεων της κοινωνίας γενικότερα και η δημιουργία θετικών στάσεων και συμπεριφορών για τη δημιουργία ενός «Φιλικού προς το Βρέφος Περιβάλλοντος» σε όλους τους χώρους όπου μητέρες και βρέφη ζουν, δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού στην Κύπρο προωθούν την ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την αξία του θηλασμού από την παιδική ακόμα ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής όπως εξάλλου απαιτούν οι συστάσεις τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ.

Ως προς τούτο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ολοκληρώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η ετοιμασία εκπαιδευτικού πακέτου Αγωγής Υγείας για παιδιά Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης το οποίο θα εφαρμόζεται από τη Σχολιατρική Υπηρεσία.

Ποικίλο ενημερωτικό υλικό για τον θηλασμό σε διάφορες γλώσσες μπορούν οι πολίτες να εντοπίσουν μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Υγείας (www.moh.gov.cy).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μήνα Προώθησης Μητρικού Θηλασμού προγραμματίζεται και η υλοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, Επιστημονικούς Συλλόγους και ΜΚΟ με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας.

Το κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα ενημέρωσης από ειδικούς στο θέμα του μητρικού θηλασμού μέσα από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί αυτή η φωτογραφία της πριγκίπισσας Σάρλοτ έχει προκαλέσει παροξυσμό (εικόνες)

Άννα Μπεζάν – Δημήτρης Παππάς: Το βίντεο από τη στιγμή που έρχεται το μωρό τους στον κόσμο!

Τα μανταλάκια των μηνυμάτων κάνουν πιο χαρούμενους και ξεχωριστούς τους μαθητές