- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

Τα νεότερα για το 11χρονο αγοράκι που νοσηλευόταν στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Ψάχνουν απαντήσεις για τη 15χρονη Ιωάννα που πέθανε στο Μακάρειο - «Πράσινο» για την εκταφή της σορού της

Ευχάριστα είναι τα νέα για την κατάσταση υγείας του 11χρονου αγοριού που νοσηλευόταν από το περασμένο Σάββατο στην Μονάδα Εντατικής [2] Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου [3] μετά από δάγκωμα φίνας [4], ενώ έπαιζε στην αυλή του σπιτιού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί  βγήκε σήμερα από την εντατική καθώς παρουσίασε σημαντική βελτίωση η κατάσταση υγείας του και μεταφέρθηκε σε παιδιατρικό θάλαμο, όπου συνεχίζει να λαμβάνει θεραπείας και παρακολούθησης από τους θεράποντες ιατρούς.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα άλλα δύο πρόσωπα ενήλικες δαγκώθηκαν από φίνα στη Λεμεσό και νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΝ ΣΑΣ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ ΦΙΔΙ

Η διαδικασία του δαγκώματος είναι ταχύτατη στα δηλητηριώδη φίδια [5] και διαρκεί μόνο 1/3 του δευτερολέπτου. Σε ένα τρίτο του δευτερολέπτου το φίδι εκτινάσσεται, δαγκώνει και αποτραβιέται πίσω για να διασφαλίσει ότι δεν κινδυνεύει. Συνήθως πριν το δάγκωμα το φίδι σχηματίζει ένα S με το σώμα του.

Κατά την εκτίναξη για το δάγκωμα, τα σαγόνια μπορούν να ανοίξουν κατά 90°. Το δάγκωμα μπορεί να είναι στεγνό (να μην εγχύσει δηλητήριο δηλαδή). Εάν στο σημείο που δάγκωσε το φίδι υπάρχουν δυο μικρές οπές, αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως άφησε δηλητήριο.

Εάν πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι, λίγα δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά μετά το τσίμπημα το μικτό δηλητήριο τοξινών εισέρχεται στην κυκλοφορία διά των λεμφαγγείων. Εάν το τσίμπημα γίνει πάνω σε σκληρά ρούχα ή υφάσματα, πρακτικά, είναι ακίνδυνο διότι δεν μπορούν τα δόντια να διεισδύσουν στο δέρμα, και το δηλητήριο εκχύνεται στο παρεμβαλλόμενο υλικό (κάλτσα, ύφασμα, κλπ).

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΓΚΩΜΑ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΘΥΜΑ ΕΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ ΔΗΓΜΑ ΦΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ:

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΑΓΚΩΜΑΤΟΣ ΦΙΔΙΟΥ

Να ξεχάσετε όλες τις παλιές οδηγίες των εγχειριδίων πρώτων βοηθειών για τα φίδια. Δεν ισχύουν πλέον οι παλιές οδηγίες «δέστο σφιχτά», «κόψτο με ξυράφι και ζούλα το», ή «ρούφα το δηλητήριο και φτύστο», ή «κάνε σχάσεις με νυστέρι».
Θεωρούνται ξεπερασμένες και λανθασμένες.

Από τη στιγμή που το δηλητήριο μπήκε με τα δόντια του φιδιού στον υποδόριο ιστό, μέσα σε 1-3 λεπτά κυκλοφορεί ήδη σε όλο το σώμα διά της λεμφικής οδού. Γι’ αυτό όλες οι τοπικές επεμβάσεις είναι άσκοπες έως και επικίνδυνες.

Εφ’ όσον συμβεί τέτοιο περιστατικό ενεργούμε όπως παρακάτω:

Απομακρυνόμαστε και εμείς και το θύμα από την περιοχή του συμβάντος. Τα φίδια δεν κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να είναι κάπου κοντά.
Διατηρούμε την ψυχραιμία μας.

Το πιθανότερο είναι, το φίδι να μην είναι δηλητηριώδες. Αν δούμε στο τραύμα τις χαρακτηριστικές δύο τρύπες από τα δόντια του φιδιού τότε μάλλον έχουμε να κάνουμε με οχιά.

Ακινητοποιούμε το θύμα, ώστε να μειώσουμε (θεωρητικά) το βασικό μεταβολισμό και την εξάπλωση του δηλητηρίου.

Δεν κάνουμε καμία περίδεση. Το δηλητήριο κινείται μέσω της λεμφικής κυρίως κυκλοφορίας και η περίδεση, ειδικά αν είναι και ίσχαιμη (δηλαδή με συνοδό απόφραξη των αρτηριών) μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Αφαιρούμε αμέσως δακτυλίδια και βέρες από τα δάκτυλα (κίνδυνος οιδήματος)
Δεν κάνουμε τομές με μαχαιρίδια και δεν αναρροφάμε αίμα από την πληγή (ειδικά με το στόμα!).

Η καταστροφή των ιστών και ο πόνος που προκαλείται έτσι, είναι πολύ πιο επικίνδυνα από το 6% του δηλητηρίου που έχει υπολογιστεί ότι απομακρύνεται με τις άνω μεθόδους.

Πλένουμε το τραύμα με ήπια αντισηπτικά (π.χ. σαπούνι με νερό, οξυζενέ κ.λ.π.). Δεν τοποθετούμε πάγο.

Δεν δίνουμε στο θύμα να πιει αλκοόλ, ούτε ισχυρά παυσίπονα.

Φροντίζουμε για την άμεση μεταφορά του θύματος στην πλησιέστερη ιατρική μονάδα, τηλεφωνώντας εκ των προτέρων και αναφέροντας το συμβάν και τον τύπο του φιδιού ώστε να χορηγηθεί ο κατάλληλος αντιοφικός ορός.

Διαβάστε επίσης:

Οι Έφηβοι Σύμβουλοι μιλούν για το κάπνισμα, γιατί τα παιδιά καπνίζουν και πώς θα λυθεί το πρόβλημα [6]

Δωρητής σπέρματος «έκρυβε» γενετικό σύνδρομο που προκαλεί νοητική υστέρηση – «Γέννησε» 15 παιδιά [7]

Νέος μπαμπάς εξηγεί γιατί… δεν ξυπνά τη νύχτα για να φροντίσει το μωρό [8]