«Τα ναρκωτικά δεν είναι ΠΟΤΕ η λύση»: Το μήνυμα που όλα τα παιδιά πρέπει να διαβάσουν

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους.
Στην Ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2019, αναφέρθηκε πως περίπου 96 εκατομμύρια ενήλικες ή ποσοστό 29% των Ευρωπαίων ηλικίας 15-64 ετών εκτιμάται ότι έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Δοκιμή χρήσης ουσιών αναφέρεται πιο συχνά από άνδρες (57,8 εκατομμύρια) παρά από γυναίκες (38,3 εκατομμύρια).
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, η Οργάνωση «Συνειδητοποιημένοι Γονείς» στέλνει το δικό της μήνυμα προς την κοινωνία αλλά και προς όλους τους νέους…

Τι είναι τα ναρκωτικά;

Οποιαδήποτε ουσία σε υγρή μορφή, σε σκόνη, σε ταμπλέτα, σε φυτική σύσταση, σε σπρέι, που επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπου αλλάζει την αντίληψη, το συναίσθημα, τη διάθεση, τη συμπεριφορά, τον τρόπο λειτουργίας του σώματος του ατόμου που τα χρησιμοποιεί, κατηγοριοποιείται με τον όρο «ναρκωτικό».
Τα ναρκωτικά ανάλογα με το είδος τους, επηρεάζουν τόσο το σώμα όσο και τον ψυχισμό του ανθρώπου και μπορούν να προκαλέσουν σωματική και/ή ψυχική εξάρτηση.

Τι είναι εξάρτηση;

Εξάρτηση από ουσίες είναι η κατάσταση απόλυτου εθισμού του ανθρώπου, κατά την οποία κυριαρχείται από την έντονη ανάγκη λήψης της ουσίας. Η σωματική εξάρτηση εμφανίζεται όταν το σώμα του ανθρώπου έχει προσαρμοστεί στην ουσία και αναπτύσσει συμπτώματα όταν σταματήσει τη χρήση (το ονομαζόμενο στερητικό σύνδρομο).
Η ψυχολογική εξάρτηση, σε σύγκριση με τη σωματική, είναι πιο σημαντική και είναι αυτή που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί. Δε δημιουργούν όλες οι ουσίες και τις δυο μορφές εξάρτησης.
Όσα προβλήματα και αν αντιμετωπίζουμε σαν άνθρωποι κάθε μέρα, η λύση δεν είναι να καταφύγουμε στις ναρκωτικές ουσίες ή οποιαδήποτε άλλη εξαρτησιογόνο ουσία για να τα επιλύσουμε, υπάρχει απάντηση για κάθε πρόβλημα η οποία είναι να μάθουμε να στηριζόμαστε στον εαυτό μας και όχι στις εξαρτήσεις. 
Η λύση των προβλημάτων μας βρίσκεται στο να καταλάβουμε ποιο είναι το νόημα της ζωής μας.  
Λέμε,
  • ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ
  • ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!
  • ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ, ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΤΟΧΟΣ.