Στη σκιά της πανδημίας χτυπά το πρώτο κουδούνι σε Γυμνάσια και Λύκεια

Στη σκιά της πανδημίας χτυπά το πρώτο κουδούνι σε Γυμνάσια και Λύκεια

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά υπό τη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία συνεχίζει να επηρεάζει και την εκπαίδευση.

Όπως δήλωσε, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούη, είναι κατά 99,99% έτοιμοι να υποδεχτούν τους συνολικά 40.800 μαθητές και μαθήτριες, που θα φοιτήσουν κατά τη νέα σχολική χρονιά.

Οι μαθητές/μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων παρουσιάζονται σήμερα, προκειμένου να κατανεμηθούν σε τάξεις/τμήματα, να πάρουν βιβλία και ωρολόγιο πρόγραμμα και στη συνέχεια να αρχίσουν μαθήματα.

Κατά τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022, θα λειτουργήσουν συνολικά 113 σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, εκ των οποίων 63 Γυμνάσια (μόνο γυμνασιακό κύκλο), 38 Λύκεια και 8 εξατάξια σχολεία με πλήρη γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο, συμπεριλαμβανομένου και του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

ΠΕΝΤΕ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, θα λειτουργήσουν πέντε Εσπερινά Γυμνάσια- Λύκεια, στα οποία οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Επιπρόσθετα, αναμένεται ότι κατά τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν συνολικά 40.800 μαθητές και μαθήτριες, εκ των οποίων οι 23.200 θα φοιτήσουν στον γυμνασιακό κύκλο και οι 17.600 στον λυκειακό κύκλο, ενώ για φέτος το σύνολο των εκπαιδευτικών της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης που αναμένεται να υπηρετήσουν ανέρχεται στους 6.380.

Υπενθυμίζεται ότι, τη σχολική χρονιά 2021-2022 επεκτείνεται και για τη Γ΄ Λυκείου η αξιολόγηση του μαθητή στο πλαίσιο των τετραμήνων, σύμφωνα με τους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικούς)(Αρ.2) Κανονισμούς του 2020, εφαρμόζοντας παράλληλα τον διαχωρισμό των Απολυτήριων και Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης, είπε ότι ως Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης έχουν συγκεκριμένες προκλήσεις.

«Πέραν από τις καινοτομίες, τις οποίες παρουσιάζουμε για φέτος, παραμένει, ακριβώς, όπως αντιλαμβάνεστε, η ίδια η πανδημία, την οποία με βάση και τη συσσωρευμένη εμπειρία, την οποία έχουμε, αλλά και το βαθμό ετοιμότητας, που επιδεικνύει η Διεύθυνση, θα διαχειριστούμε, όπως διαχειριστήκαμε και προηγουμένως τα ζητήματα αυτά», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η καλή διάθεση εκ μέρους των εκπαιδευτικών υπάρχει.

«Η ΟΕΛΜΕΚ, τοποθετείται θετικά στο θέμα του εμβολιασμού. Άρα, η πρόκληση που θα έχουμε στο κομμάτι αυτό είναι η σωστή διαχείριση και ο σεβασμός σε όλους ως προς το να συνδράμουμε στη διαφύλαξη της υγείας και να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά. Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό», συμπλήρωσε.

Απ΄ εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Λούης, η μαθησιακή διαδικασία είναι συγκεκριμένη.

Όπως είπε, «έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες εργασίες και ολοκληρώνονται μέχρι και τις 7 του μήνα που θα υποδεχτούμε τους μαθητές μας».

«Έχουν γίνει αρκετές εργασίες και τώρα στην έναρξη. Οι δείκτες, με βάση τους οποίους παρακολουθούμε και ελέγχουμε και τον εαυτό μας σε σχέση με το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι ή όχι. Είναι η στελέχωση, όπου έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν κάποιες εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός εκπαιδευτικών -λιγότεροι από 30 – που δεν έχουν αποδεκτή διορισμό -το γνωρίζουμε από τις 24 Αυγούστου και η Επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει ήδη τους διορισμούς αυτούς. Άρα, στο σύνολο των 6.380 εκπαιδευτικών, πιστεύω ότι όλοι είναι στη θέση τους. Άρα, είμαστε κατά 99,99% έτοιμοι», πρόσθεσε.

Τα βιβλία, συνέχισε ο κ. Λούης, είναι όλα στα σχολεία.

Έναρξη εργασιών στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης

Αναφορικά με την έναρξη των εργασιών στα σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2021-2022 και σε συνέχεια σχετικής εγκυκλίου που αφορά σε οδηγίες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης παρουσιάστηκαν στις σχολικές μονάδες για ανάληψη καθηκόντων την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Κατά την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021, θα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες για την ομαλή, εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο αυτή θα ολοκληρωθούν ενέργειες όπως οι ανεξετάσεις, η κατανομή των νεοεγγραφέντων μαθητών σε τμήματα, η κατανομή υπευθυνοτήτων τμημάτων, η προετοιμασία και προγραμματισμός των εργασιών των διαφόρων επιτροπών, η ανάληψη υπευθυνοτήτων και αρμοδιοτήτων από τους εκπαιδευτικούς, η κατανομή των μαθημάτων, η ετοιμασία αιθουσών, ειδικών αιθουσών και εργαστηρίων, ο έλεγχος υλικών, περιουσίας και αιθουσών του σχολείου, ο καταρτισμός του ωρολογίου προγράμματος, ο έλεγχος του σχολικού χώρου για εντοπισμό επικίνδυνων για την ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών σημείων κ.ά.

Σημειώνεται ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν διαδικτυακά σεμινάρια επιμόρφωσης από την 1η μέχρι και την 3η Σεπτεμβρίου 2021, από τους οικείους επιθεωρητές.

Διαβάστε επίσης:

Mε κινητές μονάδες για rapid tests σε γυμνάσια και λύκεια ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

Πώς θα λειτουργήσουν φέτος οι Εσπερινές Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Μόνο εμβολιασμένους φοιτητές ζητά το Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου