Στα 14 του χρειάστηκε 13 λίτρα αίμα. Μέχρι τα 81 του έσωσε 2,4 εκατ. μωρά ως αιμοδότης

Έχει χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι. Ο Τζέιμς Κρίστοφερ Χάρισον είναι ένας είναι ένας δότης πλάσματος αίματος από την Αυστραλία, του οποίου η ασυνήθιστη σύνθεση πλάσματος έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου Rhesus.

Έχει κάνει πάνω από 1000 δωρεές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του και οι δωρεές αυτές εκτιμάται ότι έσωσαν πάνω από δύο εκατομμύρια μωρά από την πάθηση.

Ως τις 4 Σεπτεμβρίου 2017, ο Χάρισον είχε δωρίσει αίμα 1.157 φορές. Δεδομένου ότι η Αυστραλία έχει πολιτική που απαγορεύει τις αιμοδοσίες από άτομα ηλικίας άνω των 81 ετών, ο Τζέιμς έκανε την τελευταία δωρεά του στις 11 Μαΐου 2018.

Η φωτογραφία από την τελευταία του δωρεά μαζί με μωράκια που έχει σώσει με το χρυσό του χέρι

Χρειάστηκε 13 λίτρα αίμα στα 14 του

Ο James Harrison γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1936. Στην ηλικία των 14 ετών, υποβλήθηκε σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση στο στήθος, απαιτώντας 13 λίτρα αίματος.

Μετά την επέμβαση, παρέμεινε στο νοσοκομείο για τρεις μήνες. Συνειδητοποιώντας ότι το αίμα είχε σώσει τη ζωή του, δεσμεύτηκε να αρχίσει να δίνει αίμα αμέσως μόλις έκλεινε τα 18 του χρόνια, δηλαδή το επιτρεπτό όριο ηλικίας.

Ο Harrison άρχισε να κάνει δωρεές το 1954 και μετά τις πρώτες δωρεές ανακαλύφθηκε ότι το αίμα του περιείχε ασυνήθιστα ισχυρά και ανθεκτικά αντισώματα κατά του αντιγόνου ομάδας D Rh.

Η ανακάλυψη αυτών των αντισωμάτων οδήγησε στην ανάπτυξη προϊόντων με βάση την ανοσοσφαιρίνη για την πρόληψη της αιμολυτικής νόσου του νεογέννητου (Hemolytic Disease of the Newborn – HDN).

Αυτά τα προϊόντα, τα οποία περιέχουν υψηλό επίπεδο αντι-D αντισωμάτων, δίδονται σε Rh (D) αρνητικές μητέρες άγνωστων ή Rh (D) θετικών μωρών κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη για να αποφευχθεί η δημιουργία αντισωμάτων στο αίμα ενός θετικού παιδιού σε Rh (D).

Αυτή η ευαισθητοποίηση του αντιγόνου και το επακόλουθο φαινόμενο της ασυμβατότητας προκαλεί τη νόσο Rhesus, την πιο κοινή μορφή της HDN. Μέσω των δωρεών του πλάσματος του, ο Χάρισον βοήθησε να αποτραπούν χιλιάδες παιδιά από το θάνατο από την HDN.

Αυτή η μοναδικότητα θεωρήθηκε τόσο σημαντική, ώστε η ζωή του να ασφαλιστεί για ένα εκατομμύριο δολάρια μετά από αυτή την ανακάλυψη και η ακόλουθη έρευνα με βάση τις δωρεές του δημιούργησε την εμπορική αντι-Δ ανοσοσφαιρίνη κοινώς γνωστή ως RhoGAM.

Οι δωρεές του υπολογίστηκαν ότι βοήθησαν να σωθούν περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια μωρά, με έγκυες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της δικής του κόρης Τρέισι, να υποβάλλονται σε θεραπεία με τα αντισώματα του.

Ρεκόρ 1000 δωρεών

Καθώς το πλάσμα αίματος, σε αντίθεση με το αίμα, μπορεί να προσφερθεί τόσο συχνά όσο μία φορά κάθε 2 εβδομάδες, ήταν σε θέση να φτάσει τη χιλιοστή δωρεά του τον Μάιο του 2011. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα μέσο όρο μιας δωρεάς κάθε τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια 57 ετών. Σχολιάζοντας το ρεκόρ του, είπε:

Θα έλεγα ότι είναι το μοναδικό ρεκόρ που ελπίζω να σπάσει, γιατί αν το κάνουν κι άλλοι, είναι σαν να έχουν κάνει κι αυτοί χίλιες δωρεές

Στον Χάρισον απονεμήθηκε το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας (OAM) στις 7 Ιουνίου 1999.  Ήταν υποψήφιος για Αυστραλός της Χρονιάς, αν και δεν κέρδισε. Το 2011, ήταν υποψήφιος στο Τοπικό Τμήμα Ηρώων της Νέας Νότιας Ουαλίας των Βραβείων Αυστραλίας της Χρονιάς.