Σε λειτουργία η πύλη gov.cy με νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Το Βοήθημα Τοκετού»

Σε λειτουργία η πύλη gov.cy με νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Το Βοήθημα Τοκετού»

Την έναρξη λειτουργίας τόσο της κυβερνητικής διαδικτυακής πύλης gov.cy, που αποτελεί «ανασχεδιασμό του τρόπου με τον οποίο συναλλάσσεται ο πολίτης και οι επιχειρήσεις με το δημόσιο όσο και της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Βοήθημα Τοκετού, ανακοίνωσαν σε σχετική τελετή παρουσίασης ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Κυριάκος Κόκκινος.

Μέσα από την πύλη gov.cy ο πολίτης θα μπορεί να κάνει όλες τις συναλλαγές του με το δημόσιο και θα λειτουργεί παράλληλα με την κυβερνητική διαδικτυακή δίοδο Ασφαλείας «Αριάδνη», η λειτουργία της οποίας θα τερματιστεί σε περίπου δύο μήνες.

Η νέα κυβερνητική πύλη αποτελεί από 15 κατηγορίες οι οποίες διαθέτουν σειρά υποκατηγοριών. Οι κατηγορίες είναι Υγεία και Φροντίδα, Κοινωνική Πρόνοια και κρατική ενίσχυση, Υπηκοότητα και Δικαιώματα του Πολίτη, Οικογένεια, Εργασία και Ασφάλιση, Ταξίδια από και προς Κύπρο, Μεταφορές, Εκπαίδευση και κατάρτιση, Επιχειρηματική δραστηριότητα, Περιουσία και Φορολογία, Γη και κατοικία, Δικαιοσύνη, Ασφάλεια και Άμυνα, Περιβάλλον και ενέργεια, Στατιστικά Στοιχεία και Εισηγήσεις και Παράπονα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κόκκινος, πέραν των 350 υπηρεσιών του κράτους θα μετακομίσουν σιγά σιγά στην πύλη gov.cy, ενώ οι υφιστάμενες υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα στην «Αριάδνη» θα είναι προσβάσιμες μέσω της πύλης και σταδιακά θα μεταφερθούν στο περιβάλλον και στον σχεδιασμό του gov.cy.

Σημείωσε ότι συμβουλευτικές υπηρεσίες λήφθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο λειτουργεί για περίπου εννέα χρόνια το gov.uk.

Το βοήθημα τοκετού

Μιλώντας κατά την παρουσίαση, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Βοήθημα Τοκετού, έχει σχεδιαστεί στη βάση σύγχρονων προτύπων και με προσήλωση στις πραγματικές ανάγκες του πολίτη και τόνισε πως «η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο επίτευγμα, αλλά μέρος μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που παρέχουμε ως κράτος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις του τόπου».

«Μέσω της αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων και μηχανισμών, ενισχύεται η αποδοτικότητα της κρατικής μηχανής, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος και μειώνεται δραστικά το κόστος διεκπεραίωσης εργασιών, απελευθερώνονται ανθρώπινοι πόροι για αξιοποίηση σε πιο ουσιαστικές εργασίες, και το σημαντικότερο που αποτελεί και τον κύριο στόχο που έχει θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιτυγχάνεται η καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών», υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι, πέραν από το Βοήθημα Τοκετού, «προωθείται και ολοκληρώνεται σύντομα η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών για το Επίδομα Μητρότητας και το Επίδομα Ανεργίας, και αμέσως μετά για τη θεσμοθετημένη σύνταξη και τη σύνταξη χηρείας, για περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα της χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων», ενώ η εξέταση των αιτημάτων τους, όπως σημείωσε, θα διενεργείται γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Κατά την παρουσίαση της πύλης gov.cy, η Εβελύν Μιχαηλίδου εκπρόσωπος της ομάδας Digital Services Factory του Υφυπουργείου προέβη σε περιήγηση στην πύλη όπου κατέδειξε τα βασικά χαρακτηριστικά και της λειτουργικότητα της. Επίσης προέβη σε παρουσίαση της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Βοήθημα Τοκετού, την οποία ανέπτυξε η ομάδα.

Ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 350 ηλεκτρονικές υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι τόσο η επικαιροποίηση των στοιχείων όσο και ο εμπλουτισμός της πύλης με υφιστάμενες υπηρεσίες που δεν έχουν ακόμη καταχωρηθεί στην πύλη αλλά και με νέες υπηρεσίες «θα αποτελεί μια ομαδική και συλλογική προσπάθεια όλης της Κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης:

Στείλτε τα παιδιά σας σε χορωδία: Δεν φαντάζεστε τα οφέλη αυτής της μελωδικής δραστηριότητας

«Ήταν τα καλύτερα γενέθλιά μου, γιατί ο μπαμπάς ήταν εκεί να μου τραγουδήσει»

Ανήκουστο: Πούλησε το νεογέννητο μωρό της για να κάνει πλαστική στη μύτη!