Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης συνομίλησε με την εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών Έλενα Πιερούδη για τη σημασία των πρώτων βοηθειών στην παιδική ηλικία.
Κυρία Πιερούδη, πιστεύετε ότι η παροχή πρώτων βοηθειών σε όλες τις ηλικίες, μα ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, αποτελεί βασική ανάγκη παγκοσμίως;
«Οι πρώτες βοήθειες είναι μια απαραίτητη γνώση για τον κάθε άνθρωπο. Αποτελεί βασική ανάγκη δεδομένου ότι με τις πρώτες βοήθειες μπορούμε να σώσουμε τη ζωή κάποιου δικού μας ατόμου. Η γνώση παροχής πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητη, και πολλές φορές σωτήρια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες για τα μικρά μας παιδιά δεδομένου ότι, το 80% των παιδικών ατυχημάτων συμβαίνουν στο σπίτι. Εδώ ισχύει ο κανόνας ότι «η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία».
Eίναι απαραίτητο γονείς, νταντάδες, δάσκαλοι, καθηγητές, νηπιαγωγοί να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες; Είναι εύκολο να ακολουθήσουν κάποια εκπαίδευση πρώτων βοηθειών;
«Όταν φροντίζεις βρέφη ή παιδιά, φυσικά κάνεις ότι είναι δυνατόν για να τα κρατήσεις ασφαλή. Ωστόσο, ατυχήματα συμβαίνουν. Ενώ ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, οι περισσότεροι τραυματισμοί σε μικρά παιδιά συμβαίνουν στο σπίτι. Τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στον κίνδυνο καθώς δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου και η περιέργειά τους τα οδηγεί κάποιες φορές σε πράξεις και παιχνίδια που ίσως καταλήξουν να τα βλάψουν.
Πρέπει να τονίσουμε, ότι τα σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών απευθύνονται σε απλούς πολίτες. Ο πρώτος άνθρωπος που καλείται να βοηθήσει τον τραυματία είναι ο πρώτος βοηθός. Επομένως, ναι είναι εύκολο να παρακολουθήσει κάποιος Πρώτες Βοήθειες δεδομένου ότι oi διαδικασίες είναι απλές.
Η εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών που παρέχουμε σε γονείς, νταντάδες, δάσκαλους, καθηγητές, νηπιαγωγούς, είναι σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες και να αντιμετωπίζει τους πιο κοινούς φόβους τους γύρω από το αντικείμενο».
Τι περιλαμβάνει ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών για παιδιά; Πείτε μας περισσότερα για αυτό
«Ένα σεμινάριο ή μια διάλεξη Πρώτων Βοηθειών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βασική υποστήριξη ζωής – ΚΑΡΠΑ, θέση ανάνηψης, πνιγμονή σε βρέφος και παιδί, αιμορραγία, αλλεργία, σπασμούς, εγκαύματα. Ένα πιστοποιημένο σεμινάριο έχει διάρκεια 6 ώρες. Κατά τη διάρκεια επίδειξης των διαδικασιών από τον εκπαιδευτή, οι συμμετέχοντες καλούνται να παρακολουθήσουν και αργότερα να εφαρμόσουν οι ίδιοι πρακτικές εφαρμογής σε προπλάσματα (κούκλες) ή σε συναδέλφους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι υποδύονται τους πάσχοντες ή τραυματίες.
Γίνεται επίσης προβολή βίντεο από πραγματικά περιστατικά. Ενθαρρύνεται η συζήτηση με τους εκπαιδευόμενους όπως και η αναφορά και ο σχολιασμός πραγματικών περιστατικών τα οποία πιθανόν να εβίωσαν οι εκπαιδευόμενοι. Μια διάλεξη έχει διάρκεια 3 ώρες περίπου.
Υπάρχει επίδειξη όλων των διαδικασιών από τον εκπαιδευτή σε προπλάσματα (κούκλες) και προβολή βίντεο από πραγματικά περιστατικά. Ενθαρρύνεται η συζήτηση με τους εκπαιδευόμενους όπως και η αναφορά και ο σχολιασμός πραγματικών περιστατικών τα οποία πιθανόν να εβίωσαν οι εκπαιδευόμενοι».
Υπάρχει μήπως κάποια εκπαίδευση πρώτων βοηθειών για τα παιδιά, από τα παιδιά;
«Κάθε μέρα στο σχολείο, στο σπίτι, στο δρόμο, τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν επείγουσες καταστάσεις, ίσως επικίνδυνες για τη ζωή ενός ανθρώπου. Η ασθένεια ή το ατύχημα μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε και να αφορούν οποιονδήποτε. Με συγκεκριμένη εκπαίδευση τα παιδιά αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις Πρώτων Βοηθειών έτσι ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν κάποιο συγγενή, δάσκαλο, φίλο, συμμαθητή.
Στόχος της εκπαίδευσης είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν, να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν το 112, να μάθουν πώς να αντιδρούν χωρίς πανικό σε ένα επείγον περιστατικό, να μάθουν για την θέση ανάνηψης, την ΚΑΡΠΑ, την αιμορραγία».
Κυρία Πιερούδη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν είναι πάντα εύκολο να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να προβούμε στις σωστές ενέργειες για παροχή πρώτων βοηθειών. Πως μπορούμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;
«Η προετοιμασία για τέτοιες καταστάσεις μπορεί να μειώσει το άγχος και τον πανικό. Η παροχή Πρώτων Βοηθειών προϋποθέτει γνώσεις, δεξιότητες και διαρκή ενημέρωση. Μέσα από την εκπαίδευση οι συμμετέχοντες αποκτούν θεωρητικές γνώσεις αλλά και πρακτικές δεξιότητες.
Μέσω της συμμετοχής τους σε ρεαλιστικά σενάρια, αποκτούν την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα που χρειάζονται για να αντιδράσουν με αποτελεσματικότητα σε κρίσιμες καταστάσεις. Βέβαια σημαντικό ρόλο έχει και η προσωπικότητα του κάθε ατόμου και οι εμπειρίες ζωής. Παρ’ όλα αυτά η εκπαίδευση σε κάνει να νιώθεις πιο έτοιμος. Το να θέλεις να βοηθήσεις σε ένα περιστατικό είναι το πρώτο βήμα, το να μπορείς είναι το δεύτερο και πιο σημαντικό».
*Να σημειωθεί ότι η Σχολή «Χείρωνας» διοργανώνει διάλεξη με θέμα «Πρώτες Βοήθειες για βρέφη και παιδιά» το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 από τις 10:00 το πρωί μέχρι τη 13:00 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Πεύκος» στη Λεμεσό.
Διαβάστε επίσης:
Πάφος: Μαθητής πέταξε καρέκλα σε καθηγητή-Στο νοσοκομείο με κτύπημα στο κεφάλι
Αρχίζει η εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία!
Custom made θεραπείες, απαραίτητες για το δέρμα μας στην εμμηνόπαυση