- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και κρυοσυντήρηση ωαρίων: Ενθαρρυντικά νέα για τις γυναίκες

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και κρυοσυντήρηση ωαρίων: Ενθαρρυντικά νέα για τις γυναίκες

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που έγινε ιδιαίτερος λόγος για το πρόβλημα της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας [2], το οποίο αντιμετωπίζουν πολλές νέες γυναίκες, χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Σε αυτό αναφέρθηκε και η influencer Χριστίνα Μπόμπα, όταν αποκάλυψε ότι προσπαθούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα να μείνει έγκυος, εξηγώντας με ποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τελικά τα κατάφερε.

Και μπορεί στα ιατρικά ζητήματα το ενδιαφέρον να μονοπωλεί πλέον ο κορωνοϊός, όμως οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, επιστημονικό τομέα που αφορά περίπου ένα στα έξι ζευγάρια παγκοσμίως, “τρέχουν”. Έχει νόημα, λοιπόν, να τις ακολουθήσουμε.

Για την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση [3] γενικότερα γράφει ο χειρουργός-μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Θεόδωρος Καλαμπόκας (*):

Σημαντικό κομμάτι των ερευνητικών προσπαθειών φαίνεται να επικεντρώνεται στις γυναίκες εκείνες που πάσχουν από πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εξάντληση του αποθέματος της γυναίκας σε ωάρια, προκαλώντας έτσι αδυναμία τεκνοποίησης. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη αποτελεσματική θεραπεία (προσοχή πρέπει να επιδεικνύεται σε δήθεν θεραπείες που δυστυχώς χωρίς τεκμηρίωση χορηγούνται σε γυναίκες και πιθανότατα μπορεί να προκαλέσουν άγνωστες και σοβαρές συνέπειες στην υγεία των γυναικών), τα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται να αφήνουν πολλές ελπίδες για το μέλλον.

Εξάλλου, η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων διέγερσης των ωοθηκών, με εφαρμογή πρωτοκόλλων με λιγότερες ημέρες διέγερσης αλλά ίδια αποτελεσματικότητα, είναι άλλη μια εξέλιξη των ημερών. Η διέγερση των ωοθηκών, όπου και όταν αυτή είναι απαραίτητη, επιβάλλεται να είναι φιλική προς τη γυναίκα, όσο το δυνατόν πιο οικονομική, χωρίς επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί που θα προκύψει από τη θεραπεία!

Ενας άλλος τομέας ο οποίος συγκεντρώνει μεγάλο κομμάτι του ενδιαφέροντος είναι η κρυοσυντήρηση [4] («κατάψυξη») γεννητικού υλικού, σπερματοζωαρίων, ωαρίων και εμβρύων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Infokids.gr [5]

Σχετικά άρθρα:

Η κύστη ωοθήκης μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη; Ο ειδικός απαντά [6]

Τέσσερις γυναίκες μιλούν για την μάχη τους με την υπογονιμότητα και στέλνουν μηνύματα δύναμης [7]

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από κατεψυγμένη ωοθήκη [8]