Πόσο οι μαμάδες – influencer βλάπτουν σοβαρά την ψυχική υγεία άλλων μαμάδων;

Μήπως οι μαμάδες - influencer βλάπτουν σοβαρά την ψυχική υγεία άλλων μαμάδων;

Είτε είμαστε μαμάδες, είτε όχι βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλες μαμάδες – influencers , οι λεγόμενες «momfluencers»,  να αναρτούν φωτογραφίες και κειμενάκια και να κερδίζουν χιλιάδες likes.

Είναι κι εκείνες μαμάδες σαν όλες τις άλλες, όμως έχουν ένα τεράστιο κοινό που τους ακολουθεί στα social media, και κυρίως στο Instagram, εμπνέουν ή ενίοτε… το κάνουν να νιώθει άσχημα.

Η αλματώδης αύξηση των μαμάδων influencer έχει επηεράσει σχεδόν μία γενιά μαμάδων. Πριν από την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν βλέπαμε τι κάνουν οι άλλες μαμάδες με τα παιδιά τους όλη την ημέρα.

Δεν γνωρίζαμε πώς περνούν τα σαββατοκύριακά τους ή πώς ντύνουν τα παιδά τους ή τι τους φτιάχνουν για δείπνο. Τώρα είναι σαν να ξέρουμε τόσα πολλά για όλους, όμως γνωρίζουμε ακριβώς όσα μας προβάλλουν στα προφίλ.

Για να γίνεις μαμά – influencer, οφείλεις να δείχνεις πολλά στον έξω κόσμο. Αυτές οι μαμάδες ποστάρουν συνεχώς, γράφουν blogs, μοιράζονται φωτογραφίες και διατηρούν όλο αυτό το κοινό συνδεδεμένο μαζί τους. Ένα άρθρο της δρ. Mona Amin εξετάζει τις αρνητικές επιδράσεις όλης αυτής της διαδικτυακής δραστηριότητας στις απλές μαμάδες που δεν είναι influencer.

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Και ακριβώς για αυτό έχουν μία πιο ασθενή ψυχική υγεία. Όταν ακολουθείς μία μαμά – influencer πολλές φορές τείνεις να πιστεύεις, ότι είστε «φίλες» ή εν δυνάμει φίλες με αυτό το πρόσωπο. Όμως, στην πραγματικότητα δεν την ξέρεις καν.

Όπως γράφει η δρ. Amin, «όταν αρχίσουμε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με κάποιους που ακολουθούμε διαδικτυακά, τότε μπαίνουμε σε μία διαδικασία απογοήτευσης για τις δικές μας ζωές, για το τι έχουμε και πώς είμαστε ως γονείς απέναντι στα παιδιά μας».

Οι μαμάδες – influencer οργανώνουν προσεκτικά το τι θα δείξουν προς τα έξω. Είναι όλα βάσει ενός πλάνου. όταν τις βλέπεις να τα έχουν τόσο όλα στην εντέλεια, ενώ στο δικό σου σπίτι επικρατεί το χάος, τότε αρχίζεις να αμφιβάλλεις. Δεν είναι αφύσικο να συγκρίνεις τον εαυτό σου με μία άλλη μαμά και βλέποντας μία γοητευτική, μακιγιαρισμένη μαμά να προωθεί προϊόντα σε ένα πεντακάθαρο σπίτι, καλοντυμένα παιδιά, σίγουρα θα κάνεις συγκρίσεις.

Η δρ. Amin, όμως, συμβουλεύει τις μαμάδες να ακολουθούν influencers που τους αρέσουν πραγματικά. Επίσης, πιστεύει πως θα πρέπει να ακολουθούν γυναίκες που τους εμπνέουν πραγματικά και τις κάνουν να νιώθουν καλύτερα.

Δείτε αν κάποια μαμά influencer σας γεμίζει αρνητικότητα και άσχημα συναισθήματα, τότε κάντε unfollow. Αυτό που χρειάζεστε είναι αναρτήσεις γεμάτες χαρά ή χιούμορ. Το καλύτερο για την ψυχική μας υγεία είναι να παραμείνουμε θετικές και αισιόδοξες.

Πηγή: moms.com

Διαβάστε επίσης:

«Θυμηθείτε: Δεν είμαστε οι μαμάδες – influencer του Instagram και αυτό είναι cool»

Γονείς έβαλαν το παιδί τους στις ράγες του τρένου για να τραβήξουν την «τέλεια», επικίνδυνη selfie

Μαμά προειδοποιεί: «Φτάνει, μην χρησιμοποιείτε τα παιδιά σας για να κερδίζετε like στο Instagram»

Ακολουθήστε το Infokids.cy και στο Instagram