Πώς νιώθει το παιδί σας, όταν σας βλέπει συνεχώς πάνω από το κινητό;

Η οθόνη του κινητού έχει αλλάξει ολοκληρωτικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε ή λαμβάνουμε πληροφορίες. Δεν αποτελεί όμως ένα ωφέλιμο μέσο διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας.

Είναι λοιπόν τελείως ειρωνικό το γεγονός ότι όλες αυτές οι «συσκευές επικοινωνίας» μας κάνουν διαρκώς όλο και πιο απόμακρουςκαι επηρεάζουν τις οικογενειακές μας σχέσεις. Το κινητό ως προέκταση του εαυτού μας προσφέρεται χωρίς αναστολές και στα παιδιά. Παιδικά, αστεία βίντεο, παιχνίδια που ξέρουν να τα χειρίζονται τρίχρονα.

Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος, Κυριάκος Δουλγέρης, πρόσφατα μία μαμά με ένα τετράχρονο αγοράκι ήρθαν για εμβολιασμό.  Το παιδί από τη στιγμή που μπήκε στο ιατρείο έβλεπε ένα αλλοπρόσαλλο παιδικό με τον spiderman να πηδάει σε διάφορα επίπεδα με έντονη μουσική που παρέπεμπε σε clubbing…

Ως εξάρτηση από το κινητό ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία το άτομο είναι συχνά προσκολλημένο στην οθόνη του τηλεφώνου του σε σημείο που να μην αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους γύρω του.

Πολύ περισσότερο, εκτός από τις διαπροσωπικές σχέσεις, η εξάρτηση αυτή φαίνεται ότι επηρεάζει βαθιά την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία. Πόσες φορές δεν νιώσαμε ένα εσωτερικό κενό όταν ξοδέψαμε για άλλη μία φορά τον ελεύθερο χρόνο μας στα συνεχή «κλικ» σε ηλεκτρονικές σελίδες και στο «σκρόλινγκ» σε πράγματα που δεν μας ενδιέφεραν πραγματικά…

Το πρόβλημα ξεκινά όταν κάποιος καταλήγει να ελέγχει τα mail του, ή “κάποια μηνύματα από φίλους που επείγουν” ή ακόμα και τη ροή στο facebook πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν όμως αθροίσουμε τις ώρες που μαζεύονται από όλες αυτές τις “θα τσεκάρω τα μηνύματά μου” στιγμές θα καταλάβουμε ότι εύκολα γινόμαστε σκλάβοι του smartphone μας.

Πολύς κόσμος ζει τελικά έτσι χωρίς να το καταλαβαίνει, σωματικά δίπλα στην οικογένειά του, πνευματικά σε έναν εικονικό κόσμο που μοιάζει με το matrix.

Όταν βρισκόμαστε με κάποιον ο οποίος διαρκώς “ελέγχει”, “σκρολάρει” ή “στέλνει μηνύματα” αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι το άτομο αυτό δεν είναι ολοκληρωτικά δοσμένο στη σχέση μας. Όχι μόνο αυτό που κάνει είναι αγενές αλλά επιπλέον βλάπτει και την ποιότητα της σχέσης.

Οι στατιστικές για την έκταση του προβλήματος είναι σοκαριστικές καθώς αφορούν μεγάλο αριθμό ενηλίκων και συνδέονται δυστυχώς με κατάθλιψη και ενδοοικογενειακές συγκρούσεις που προέρχονται από τη συμπεριφορά αυτή.

Πόσο επηρεάζει η κατάσταση αυτή τα παιδιά ;

Αν βρίσκεστε μαζί με τα παιδιά σας, για παράδειγμα για 5 ώρες, αλλά είστε διαρκώς με το τηλέφωνο στο χέρι τότε δεν περνάτε πραγματικά χρόνο μαζί τους. Και τα παιδιά το αντιλαμβάνονται αυτό.

Σε μία πρόσφατη έρευνα στο Τέξας των ΗΠΑ, το 62% των ερωτηθέντων παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών, δήλωσαν πως οι γονείς τους είναι συχνά απορροφημένοι με κάτι την ώρα που προσπαθούν να του μιλήσουν, με το κινητό τηλέφωνο να βρίσκεται μακράν πρώτο στις αιτίες “διάσπασης της προσοχής” των μεγάλων. Το να σε αγνοεί συστηματικά κάποιος δεν είναι ένα συναίσθημα που θέλουμε να διακατέχει τα παιδιά μας.

Και φυσικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid19 η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά! Ως ενήλικες βομβαρδιστήκαμε από χιλιάδες πληροφορίες μέσω των smartphones με καταστροφικές ειδήσεις και οδηγίες του τι πρέπει και τι δεν πρέπει.

Η εικόνα που έλαβαν τα παιδιά ήταν αυτή του καταθλιπτικού ενήλικα πάνω από το κινητό, ο οποίος νιώθει ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει παντού. Αλήθεια τόση μιζέρια δεν αφήνει κανένα παιδί ανεπηρέαστο…

Θα πρέπει λοιπόν να θέσουμε σαφή χρονικά όρια στην ενασχόληση μας με το κινητό και να εξασφαλίσουμε καθαρό χρόνο χωρίς κινητό για τον/την σύντροφό μας και τα παιδιά μας. Τον τρόπο θα τον βρείτε εσείς! Οι σχέσεις μας με τους άλλους είναι το θεμέλιο της αληθινής ευτυχίας.

Η εξάρτηση από το κινητό μας κάνει να μην είμαστε χαρούμενοι αν δεν μας οδηγεί σε πραγματική κατάθλιψη.

Η παιδιατρική είναι Τέχνη