- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

Πώς να μειώσεις τη ζάχαρη στην διατροφή της οικογένειας

Πώς να μειώσεις τη ζάχαρη στην διατροφή της οικογένειας

“Γνωρίζατε ότι η προτίμηση για τη γλυκιά γεύση πηγάζει από το DNA μας; Βασίζεται στο ένστικτο της επιβίωσης, καθώς οι περισσότερες τοξικές ουσίες στην φύση έχουν πικρή γεύση”, γράφει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ιωάννα Κεχριμπάρη.

Η ίδια, σε πρόσφατο άρθρο της στο MedNutrition [2] συμπληρώνει πως ωθούμαστε ενστικτωδώς προς την κατανάλωση ζάχαρης [3], επειδή μας δίνει άμεσα ενέργεια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε απλούς υδατάνθρακες [4]. Ταυτόχρονα, όμως, προκαλεί και σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.

“Η πρόσθετη ζάχαρη που περιέχεται στα συσκευασμένα τρόφιμα και ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά και αλμυρά αρτοπαρασκευάσματα, καθώς και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται πως συνεισφέρουν στην εμφάνιση παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων, ορισμένων μορφών καρκίνου και της τερηδόνας!” γράφει η ίδια και γι’αυτό μας προτείνει απλούς τρόπους για να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας και αυτή των παιδιών μας.

1. Προσοχή στις υγρές θερμίδες

Μια από τις βασικές πηγές ζάχαρης στη διατροφή μας είναι τα ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, το τσάι με προσθήκη ζάχαρης και οι συσκευασμένοι χυμοί. Επιπλέον, τα ροφήματα δεν προκαλούν κορεσμό και πολλές φορές δεν αναγνωρίζονται ως υπολογίσιμη πηγή θερμίδων. Αν καταναλώνεις αρκετά ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή σου δοκίμασε να τα αντικαταστήσεις με ροφήματα που δεν περιέχουν εκ φύσεως ζάχαρη, όπως:

-Νερό (κανονικό ή ανθρακούχο, προσθέτοντας μια φέτα λεμονιού ή άλλου φρούτου για γεύση)
-Βότανα ή τσάι χωρίς προσθήκη ζάχαρης
-Καφέ

2. Περιορισμός στα γλυκά

Τα περισσότερα γλυκά, συνήθως, στερούνται θρεπτικής αξίας. Είναι πλούσια σε ζάχαρη, αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ μπορεί να νιώσεις γρήγορα πείνα και εκ νέου έντονη ανάγκη για γλυκό.

Αν τα γλυκά κατέχουν σημαντική θέση στη διατροφή σου και τα αναζητάς καθημερινά, δοκίμασε τις εξής εναλλακτικές επιλογές που συνδυάζουν την θρεπτική αξία με τη γλυκιά γεύση:

-Φρέσκα γλυκά εποχικά φρούτα
-Γιαούρτι με κανέλα, φρούτο και λίγο μέλι
-Ψητό μήλο με κανέλα
-Μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο

Αν πάλι ψάχνεις μια γλυκιά επιλογή για να συνδυάσεις τον απογευματινό σου καφέ ή ως εναλλακτικό σνακ για το γραφείο, μπορείς να δοκιμάσεις μπισκότα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Για παράδειγμα μπορείς να επιλέξεις μπισκότα τύπου Πτι-μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τα οποία περιέχουν φυσικά σάκχαρα και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό και αποτρέπουν την απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα! Μπορείς να τα καταναλώσεις είτε σκέτα, είτε να κάνεις γευστικούς συνδυασμούς όπως:

-Μπισκότα τύπου Πτι-μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης με βούτυρο ξηρών καρπών και φέτες μπανάνας
-Μπισκότα τύπου Πτι-μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης με μαρμελάδα χωρίς προσθήκη ζάχαρης
-Μπισκότα τύπου Πτι-μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης με ταχίνι και μέλι

3. Αποφύγετε τις σάλτσες και τα αρτύματα με προσθήκη ζάχαρης

Αρκετές τυποποιημένες σάλτσες και αρτύματα κρύβουν αρκετή ζάχαρη. Αν τα χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου είναι καλό να συμβουλευτείς τις διατροφικές τους ετικέτες και να διαπιστώσεις πόση ζάχαρη περιέχουν. Αν θέλεις να νοστιμίσεις το φαγητό σου, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη ζάχαρη που καταναλώνεις μπορείς να δοκιμάσεις:

-Λαχανικά
-Βότανα και μπαχαρικά
-Μουστάρδα
-Χυμός λεμονιού
-Σπιτικό πέστο

4. Προσέξτε τα light προϊόντα

Αρκετά τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως light μπορεί να περιέχουν αρκετή ζάχαρη, καθώς μέρος του λίπους μπορεί να έχει αντικατασταθεί με αυτή. Το ίδιο ισχύει και για διάφορα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα, ξηροί καρποί, βρώμη κ.ά.). Και σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να συμβουλεύεσαι τις ετικέτες τροφίμων και να κάνεις συνετές επιλογές, ειδικά αν έχεις θέσει ως στόχο τη ρύθμιση του βάρους σου!

Κάντε εναλλακτικές επιλογές

Πλέον στη βιομηχανία τροφίμων μπορείς να βρεις πληθώρα προϊόντων που περιέχουν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη θέση της ζάχαρης, οι οποίες έχουν μηδενικό ή ελάχιστο θερμιδικό περιεχόμενο, ενώ δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Να θυμάσαι να τα καταναλώνεις με μέτρο!

Τι να κρατήσετε

Αν προσπαθείς να μειώσεις τη ζάχαρη που καταναλώνεις χρειάζεται να κάνεις μικρά και σταδιακά βήματα! Άλλωστε, απαιτείται χρόνος για να γίνει μια αλλαγή στη διατροφική μας συμπεριφορά συνήθεια! Αν έχεις αδυναμία στη ζάχαρη, κάνε προσεκτικές επιλογές! Όλα έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή, αρκεί να μην ξεχνάς το μέτρο, την ισορροπία και την ποικιλία!

Διαβάστε ακόμα:

«Μου απαγόρεψαν να θηλάσω το μωρό μου λόγω ‘κανόνα’ του Mall»: Μία μαμά ξεσπά για το νόμιμο δικαίωμά της [5]

7 υπέροχα βιβλία που προετοιμάζουν το παιδί για το σχολείο [6]

Άντρεα Κυριάκου: Το εντυπωσιακό Baby Shower πριν γίνει μαμά για δεύτερη φορά! [7]