Πώς να μετράμε σωστά τη θερμοκρασία του παιδιού

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μετρήσετε τη θερμοκρασία του παιδιού σας. Χρησιμοποιήστε ένα ψηφιακό θερμόμετρο (το οποίο δείχνει τη θερμοκρασία με αριθμούς σε ένα μικρό πλαίσιο) και αποφύγετε τα θερμόμετρα υδραργύρου. Όποια προσέγγιση και αν χρησιμοποιήσετε πλύνετε το θερμόμετρο με χλιαρό νερό με σαπούνι ή με οινόπνευμα πριν από κάθε χρήση και στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Για να μετρήσετε τη θερμοκρασία από το ορθό του παιδιού σας ανάψτε το θερμόμετρο και στη συνέχεια τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα λιπαντικού όπως βαζελίνη στο μικρό του άκρο. Τοποθετήστε το παιδί σας στην αγκαλιά σας είτε κοιτώντας προς τα πάνω είτε προς τα κάτω (αν κοιτάζει προς τα κάτω τοποθετήστε το ένα σας χέρι στην πλάτη του. Αν κοιτάζει προς τα πάνω λυγίστε τα πόδια του φέρνοντάς τα στο στήθος, τοποθετώντας το ελεύθερο χέρι σας στο πίσω μέρος των μηρών του). Στη συνέχεια εισάγετε με προσοχή το λεπτό άκρο του θερμομέτρου στο ορθό του παιδιού σας εισάγοντας το περίπου 1,5 με 2,5 cm. Κρατήστε στη θέση αυτή το θερμόμετρο για ένα λεπτό περίπου ή μέχρι η συσκευή να σημάνει ότι είναι έτοιμη (ηχώντας ή αναβοσβήνοντας).
Απομακρύνετε το και διαβάστε τη μέτρηση.

Η λήψη της θερμοκρασίας από το ορθό ή το στόμα είναι περισσότερο ακριβής σε σχέση με τη λήψη από τη μασχάλη. Χρησιμοποιείτε επίσης ένα θερμόμετρο με ένδειξη «στοματικό» και ένα άλλο με την ένδειξη «ορθικό». Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο θερμόμετρο και στα δύο σημεία.

Πότε να καλέσετε τον παιδίατρο

Αν το βρέφος σας είναι ηλικίας δύο μηνών ή μικρότερο και παρουσιάζει ορθική θερμοκρασία 38°C ή υψηλότερη καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας. Αποτελεί απόλυτη ανάγκη. Ο γιατρός θα χρειαστεί να εξετάσει το μωρό για να αποκλείσει οποιαδήποτε σοβαρή λοίμωξη ή ασθένεια.

Από την παιδίατρο-Νεογνολόγο Δρ. Κατσαφάδου Αλεξάνδρα PhD,MSc MD